Steeds minder winkels in Nederland 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Steeds minder winkels in Nederland

Begin 2021 waren er ongeveer 85,5 duizend fysieke winkels in Nederland. Dat zijn er bijna 900 minder dan het jaar daardoor. De afname van het aantal winkels in Nederland is echter niet verrassend, want al jaren is deze daling te zien. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van voorlopige cijfers

De daling van het aantal winkels in Nederland is (voorlopig) nog niet aan de coronacrisis te wijten. Dat is een conclusie die misschien snel getrokken kan worden, maar de afname is al ruim tien jaar in ons land aan de gang. Zo waren er in 2010 nog ruim 99 duizend fysieke winkels in ons land, maar inmiddels is dat met ongeveer 14 procent gedaald. Elk jaar neemt het aantal winkels met ongeveer 1 procent af in ons land.

In de onderstaande grafiek is de daling van het aantal winkels in Nederland goed te zien:

De daling van het aantal winkels in Nederland is vooral te zien in de sector die geen voedsel verkoopt. Zo verdwenen ongeveer 5 procent van alle lectuur en schrijfwaren winkels, nam het aantal kledingwinkels met ruim 4 procent af en daalde ook het aantal schoenenwinkels met ruim 3 procent. Er zijn echter ook wat winkels bijgekomen in ons land. Zo steeg het aantal computer en software winkels het hardst, met maar liefst 2,5 procent.

Bekijk ook:
Dit zijn de gemeenten met de hoogste woonlasten

Veel Nederlandse gemeenten verliezen winkels

Dit jaar verdwijnen er winkels in veel Nederlandse gemeenten. Ongeveer 61 procent van de gemeenten had begin 2021 een lagere winkeldichtheid dan het jaar daarvoor. In maar liefst 213 gemeenten daalde namelijk de winkeldichtheid.

In deze vijf gemeenten nam de winkeldichtheid het meeste af:

  1. Hendrik-Ido-Ambacht – afname van 13,5 procent
  2. Montfoort – afname van 12,2 procent
  3. Wormerland – afname van 11,9 procent
  4. Uitgeest – afname van 11,3 procent
  5. Brielle – afname van 8,6 procent

Daarentegen nam de winkeldichtheid ook in aardig wat gemeenten toe. De winkeldichtheid steeg namelijk in maar liefst 116 gemeenten.

In deze vijf gemeenten nam de winkeldichtheid het meeste toe:

  1. Grave – toename van 12 procent
  2. Duiven – toename van 9,2 procent
  3. Terschelling – toename van 9,1 procent
  4. Ouder-Amstel – toename van 9,1 procent
  5. Reimerswaal – toename van 9 procent
Bekijk ook:
Top 10 rijkste gemeenten van Nederland

Relatief veel winkels op de Waddeneilanden, Maastricht, Amsterdam en ’s-Hertogenbosch

Er zijn relatief veel winkels op de Waddeneilanden. In 2021 was de winkeldichtheid het hoogste in Vlieland. In Vlieland zijn er namelijk 19 winkels per duizend personen. Vlieland wordt gevolgd door de andere Waddeneilanden. In Terschelling zijn er bijna 15 winkels per 1000 personen, en daarna volgen Schiermonnikoog (14 winkels), Ameland (13 winkels) en Texel (13 winkels). Op het vasteland had de gemeente Sluis de hoogste winkeldichtheid, met bijna 13 winkels per duizend inwoners.

Van de grootste gemeenten van Nederland had Maastricht de hoogste winkeldichtheid. De hoofdstad van Limburg telt namelijk maar liefst 7 winkels per duizend inwoners. Amsterdam en ’s-Hertogenbosch komen achter Maastricht. De hoofdstad telt ruim 6 winkels per duizend inwoners en Den Bosch heeft net iets minder dan 6 winkels per duizend inwoners.

Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.