Verzorg je mentale gezondheid – 5 praktische tips 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Verzorg je mentale gezondheid – 5 praktische tips

Vaak gestresseerd? Slaap je ontzettend slecht? Zit je niet goed in je vel? Of zit je gewoon even in een dipje? Iedereen heeft wel eens een mindere dag en in onze cultuur blijft het praten over mentale gezondheid nog steeds een taboe.

Heel wat mensen vinden het moeilijk om hun mentale gezondheid constant op peil te houden. Maar liefst 1 op 4 ervaart problematische stress. Om je te helpen sommen we 5 praktische tips op die jouw mentale gezondheid een boost zullen geven.

1. Praat erover en durf hulp vragen

Zit je gewrongen met iets? Dan is de kans groot dat je erover blijft piekeren. We willen graag alles alleen kunnen en kroppen onze emoties op. Vaak gaan je concentratie, humeur en nachtrust hieronder lijden. Het kan dan dus een goed idee zijn om met iemand te praten over wat je dag en nacht bezighoudt. Erover praten kan niet alleen enorm opluchten, maar op deze manier krijg je ook wat meer vat op je problemen. Je ziet beter wat er precies aan de hand is en hoe je het kan oplossen.

Praten kan met eender wie. Een persoon die je vertrouwt en waar je je goed bij voelt. Dit kan je partner zijn, je zus of broer, een collega, een vriend(in) een leerkracht op school, een professionele hulpverlener of gewoon weg iemand die je voor de volle 100% vertrouwd.

2. Durf ‘nee’ zeggen

“Nee is nee. Nee, nee en nog eens nee!” Het is een woordje dat we allemaal wel eens een beetje te vaak hebben gebruikt. Bijvoorbeeld tijdens onze tienerjaren als er gevraagd werd je kamer op te ruimen, naar de supermarkt te gaan of de afwas te doen. Maar hoe ouder we worden, des te moeilijker het lijkt om iets te weigeren. Toch zouden we het vaker moeten doen. Er is helemaal niets mis met het opkomen voor jezelf. Je bent daarom zeker niet egoïstisch. Jij weet waar je grenzen liggen dus jij alleen kan ervoor zorgen dat het voor jou draagbaar blijft.

Bekijk ook:
De betekenis van dromen: wat betekent jouw droom?

3. Vind jezelf oké

Knap. Ambitieus. Grappig. Slim. Aardig. Behulpzaam. Koppig. Gelukkig. Een trouwe partner. Een uitgebreide vriendenkring. Een vertrouwde ouder. Vaak leggen we onszelf een lijstje op met allemaal zaken waar we per se aan moeten voldoen. Maar of je het nu wilt toegeven of niet, onze lijstjes zijn heel vaak onrealistisch. We zien altijd wel iemand die net een beetje knapper is, iemand die gelukkiger is of iemand die net dat tikkeltje meer humor heeft. Maar dit is helemaal niet goed voor je zelfvertrouwen. Stop met vergelijken en probeer jezelf te aanvaarden voor wie je bent.

Probeer dit zeker uit! Ga voor de spiegel staan en kijk jezelf recht in de ogen. Vertel jezelf wat je waardeert. Dat kan zowel over je uiterlijk als over je karakter gaan. Geef jezelf een peptalk en je zelfvertrouwen zal meteen een boost krijgen.

Verzorg je mentale gezondheid – 5 praktische tips 14

4. Gun jezelf rust

We hebben het tegenwoordig allemaal druk, druk, druk. We hebben een drukke baan, kinderen waar we voor moeten zorgen, ouders die wat slechter te been zijn, en naast dat vinden we misschien nog wel tijd voor een hobby. Het is goed om je leven productief op te vullen maar vergeet niet om af en toe even adem te halen en op de pauzeknop te drukken. Maak zo nu en dan eens tijd voor jezelf. Zo voorkom je dat de spanning zich ophoopt.

Bekijk ook:
De 10 beste tips tegen hooikoorts

5. Blijf positief en hou je hoofd boven water

Zit je in een periode dat alles even tegenvalt? Niet getreurd, iedereen maakt dit wel eens mee. In deze periode kan je niet veel meer doen dan gewoon het hoofd boven water proberen te houden en zo positief mogelijk te blijven. Leef van dag tot dag, en wees niet te hard voor jezelf. Bent je droevig? Sta jezelf dan toe om het er even allemaal uit te huilen. Neem even tijd voor jezelf. Trek de natuur in om je hoofd leeg te maken, of kruip lekker gezellig op de bank met een warm kopje thee.

Dus, zit je even in een dipje, weet dan dat je niet alleen bent. Praat erover en geef jezelf een beetje ademruimte. Je zal ervan versteld staan hoe opgelucht je je dan al kan voelen.

Bekijk ook:

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.