Robots in ziekenhuizen, het is de toekomst 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Robots in ziekenhuizen, het is de toekomst

Robots zijn vandaag de dag steeds meer onderdeel van onze samenleving. Steeds meer dingen worden overgenomen door de techniek. En dat geldt niet alleen voor het efficiënter maken van de bedrijfsvoering. Er is een grote kans dat robots straks in ziekenhuizen aan het werk zijn. Sterker nog, er zijn al ziekenhuizen in de wereld die robots gebruiken.

Pepper, de sociale robot

Pepper is een sociale robot. De robot kan dienst doen in tal van situaties. En dat gebeurt ook al met de robot. Zo kan de robot onder andere ingezet worden om mensen de weg te wijzen. En dat hoeft echt niet perse in het ziekenhuis te zijn. Zelf kwam ik Pepper een paar jaar geleden al tegen in een warenhuis. Via de tablet op de buik en het oogcontact met Pepper kon hij toen al de juiste informatie doorgeven. Laat staan waar de robot tegenwoordig toe in staat is.

Ontlasten van zorgpersoneel

Het is natuurlijk een onomstotelijk feit. Nederland vergrijst. Die vergrijzing zorgt ervoor dat er, naar alle waarschijnlijkheid, in de komende jaren steeds meer mensen in ziekenhuizen en verzorgingshuizen komen te liggen. Maar dat is niet het enige. Al deze mensen moeten ook daadwerkelijk de zorg krijgen die ze verdienen. Maar er zal simpelweg een gigantisch personeelstekort ontstaan door de snel toenemende vergrijzing. Om de gezondheidszorg en ouderenzorg in Nederland toch zo goedkoop mogelijk te houden is het dus zaak dat we de techniek gaan gebruiken.

Natuurlijk zullen dokters en artsen niet zomaar verdwijnen, uiteindelijk blijft een groot gedeelte ook gewoon mensenwerk. Maar zaken als het uitvragen van gegevens of het langslopen van een complete vragenlijst zijn dingen die gewoon door een robot gedaan kunnen worden. Sterker nog. De robot kan zelfs oefeningen doen met patiënten.

Ondersteuning voor chirurgen

Daarnaast worden robots ook al ingezet als ondersteuning voor chirurgen. En het doel uiteindelijk is echt niet dat robots het werk van de chirurg gaan overnemen. Maar het doel is wel om alles zo efficiënt en soepel mogelijk te laten verlopen. Daarnaast biedt een robot ook extra hulp aan de chirurg, en kan hij eventueel zelfs nog snel dingen opzoeken wanneer nodig.

Gaan robots het werk van verpleegkundigen overnemen?

De kans is natuurlijk altijd aanwezig dat robots het werk van de verpleegkundigen volledig over zouden kunnen gaan nemen. Maar zo gemakkelijk gaat dat nog niet. Menselijke zorg blijft belangrijk, zeker voor de patiënt die geholpen moet worden. Daarnaast is het op dit moment ook zeker nog niet mogelijk om patiënten te wassen, op te tillen of om te draaien met een robot. De robot zou hierdoor zeker in onbalans raken.

Voorlopig genoeg werk in de zorg

Zorgprofessionals hoeven zich voorlopig dan ook zeker geen zorgen te maken over hun baan. Door de vergrijzing zullen er juist meer mensen nodig zijn in het ziekenhuis of de verpleeghuizen. Robots zullen de professionals ontlasten, maar zullen het werk zeker voorlopig nog niet over kunnen nemen. Maar ook op het gebied van langer thuis wonen wordt flink geïnvesteerd. Zo zou het binnenkort ook mogelijk moeten zijn om langer thuis te blijven wonen dankzij het gebruik van slimme speakers.

Deel dit bericht
Read later
Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.