Pesten en gepest worden: Onderzoek toont aan dat de gevolgen van pesten nog jaren na sudderen 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Pesten en gepest worden: Onderzoek toont aan dat de gevolgen van pesten nog jaren na sudderen

Pesten op school, de sportvereniging, in de straat of pesten op de werkvloer. Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft weleens te maken gehad met pestgedrag, of zit er nog middenin. Onderzoek heeft inmiddels aangetoond, dat de slachtoffers hier nog jarenlang last van kunnen houden. De gevolgen kunnen zelfs een grote invloed hebben op het dagelijks functioneren of op de algehele stemming van de persoon.

Hoewel vrijwel iedereen het erover eens is dat het snel moet stoppen, zijn de lange termijn gevolgen voor een slachtoffer niet altijd duidelijk. In dit artikel bespreken we dit uitgebreid.

Wat verstaan we onder pesten?

De feiten over wat pesten is liegen er niet om. Hoewel plagen en pesten vaak met elkaar vergeleken worden, zijn de kenmerken van pesten overduidelijk. Dit gaat namelijk verder dan zomaar iemand treiteren of een ‘onschuldig grapje’ uithalen.

Onder pesten verstaan we iemand bewust en doelgericht zeer doen. Wanneer zich dit meerdere malen en met een bepaald patroon herhaald, dan kunnen we spreken van pesten. Zowel op het schoolplein, het voetbalveld, op het werk en dus ook op het web.

Bekijk ook:
10 feiten welke je kindertijd herinneringen verpesten

Wat valt onder pestgedrag?

Pestgedrag kent een aantal herkenbare eigenschappen en dit kunnen de volgende zijn:

  • Uitschelden
  • Fysiek agressief; bijvoorbeeld slaan of schoppen
  • Materiële schade aanrichten; bijvoorbeeld een fietsband lekprikken
  • Haatberichten plaatsen of verspreiden op social media platformen
  • Chanteren
  • Bedreigen

Achtergrondinformatie over pesten

Aan de hand van verschillende ingevulde enquêtes, heeft het Centraal Bureau voor Statistiek aangetoond dat een groot deel van de Nederlandse bevolking weleens gepest is geweest.

Het gaat hierbij om 240.000 personen, waarvan meer dan de helft een nasleep ondervind van de pesterijen. Omgerekend naar procenten, gaat dit om maar liefst 60%.

Gevolgen van pestgedrag voor het slachtoffer

Behalve dat de feitelijke cijfers aan het licht zijn gebracht, geldt dit eveneens voor de gevolgen van pesten voor het slachtoffer. Veel van de slachtoffers hebben voornamelijk te maken met mentale problematiek.

Zo worden somberheid en depressies meerdere malen genoemd als herkenbare nasleep. Ook problemen met het zelfbeeld komen vaker voor bij slachtoffers van pesterijen.

De meeste pesters houden totaal geen rekening met de gevolgen voor het slachtoffer, terwijl deze ontzettend heftig kunnen zijn. Deze kunnen zelfs op een volwassen leeftijd nog een grote rol blijven spelen. Zo kunnen slachtoffers van pesten het moeilijk vinden om een relatie aan te gaan met iemand anders of om iemand dicht bij te laten, puur uit zelfbescherming en uit angst dat het nog eens gebeurd.

Maatregelen tegen pestgedrag

De maatregelen tegen pesten zijn bij iedere organisatie anders, omdat deze maatregelen zelfstandig ingericht mogen worden. Wel wordt bijvoorbeeld van scholen verwacht dat zij een speciaal plan opstellen, mocht mogelijk pestgedrag zich voordoen.

In het plan moet onder andere staan welke preventies voor pesten er aanwezig zijn, hoe het aangepakt wordt en bij wie kinderen of ouders terecht kunnen voor mogelijke bevindingen. Dit is inmiddels verplicht geworden.

Omdat ook pesten op de werkvloer vaker voorkomt dan we denken, beschikken de meeste werkplekken over een vertrouwenspersoon, bij wie dit in vertrouwen gemeld kan worden.

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.