Saved Read later
Deel dit bericht

Onderzoek wijst uit: je krijgt grijs haar door stress

Grijs haar betekent dat je oud aan het worden bent. Althans dat is wat ons van kleins af aan is verteld. Spot je een grijze haar, dan is het einde nabij en ben je écht oud aan het worden. Maar nieuw onderzoek verklaart dat er veel meer schuilt achter een grijze haarbos dan ouderdom alleen.

Je krijgt grijs haar door stress

Bij velen zal het bekend in de oren klinken dat je haar grijs kan worden door te veel stress. Veel gezondheids-websites wezen stress aan als een van de mogelijke oorzaken voor het grijs kleuren van je haar. Dit was echter geheel speculatief tot nieuw onderzoek van begin dit jaar.

Er werd geëxperimenteerd met muizen, die over een periode van vier weken pijnprikkels kregen. Dat veroorzaakte bij de beestjes stress. Na afloop van het experiment was de vacht van de muizen helemaal grijs geworden, en wilden onderzoekers achterhalen of die pijnprikkels daar ook daadwerkelijk de oorzaak van waren. Uit het vervolgonderzoek bleek dat het verkrijgen van grijze haren afhangt van de welbekende flight-fight response in ons lichaam en zenuwstelsel. Deze reactie op stress zorgt voor de aanmaak van adrenaline en cortisol (stresshormonen), en zorgt ervoor dat je hartslag en bloeddruk omhoog gaan.

Bekijk ook:
De betekenis van dromen: wat betekent jouw droom?

Onderzoek wijst uit: je krijgt grijs haar door stress 14

Grijs haar is eigenlijk haar zonder pigment

Maar even terug naar dat grijs worden; wat houdt dat nu in? In je haarzakjes wordt melanine aangemaakt, wat ook wel pigment wordt genoemd. Hoe meer melanine er wordt aangemaakt, hoe donkerder je haarkleur. Stress zorgt ervoor dat deze haarzakjes ‘rijp' worden. Dit betekent dat ze geen melanine, en dus ook geen pigment, meer aanmaken en je haar kleurloos wordt. Als je donker haar hebt, word je dan grijs. Ben je blond? Dan kleurt je haar wit. En deze beschadiging aan je haarzakjes is jammer genoeg niet terug te draaien.

Onderzoekers ontdekten door naar de muizen te kijken, dat stress de oorzaak is van dit verouderingsproces van de cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van pigment. En dus kan je concluderen dat je door stress eerder grijs haar krijgt. Natuurlijk spelen er meer factoren mee in het verouderingsproces van de haarzakjes. Zo is het gedeeltelijk genetisch bepaalt of je op jonge leeftijd grijs of wit haar krijgt en maakt het ook uit of je een man of vrouw bent. Een man vindt zijn eerste grijze haar rond zijn dertigste, terwijl een vrouw dit emotionele proces pas rond haar 35ste hoeft mee te maken. En ook het roken van sigaretten kan de aanmaak van pigment vertragen en er dus voor zorgen dat je met een grijze coupe de straat op moet.

Bekijk ook:
7 opmerkelijke verschillen tussen ochtend- en avondmensen

Dus wil je voorkomen dat je op jonge leeftijd je eerste grijze haar eruit plukt? Minimaliseer het aantal stressvolle situaties in je leven en stop met roken. Want dat heeft nog meer voordelen.

Bekijk ook:

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.