Stress is voor iedereen anders, maar waarom eigenlijk? 8
Saved Read later
Deel dit bericht

Stress is voor iedereen anders, maar waarom eigenlijk?

Wanneer je het hebt over stress is het belangrijk om te weten dat stress lang niet voor iedereen hetzelfde is. Sterker nog, er zijn veel verschillende soorten stress. Over het algemeen is de stress die ik, als schrijver, ervaar niet te vergelijken met dat van mijn buurman of die van mijn allerbeste vriend. Doordat er verschillende soorten stress zijn is het soms lastig om een juiste remedie te vinden om het probleem op te lossen. Maar waarom zijn er zoveel soorten stress, wat zijn die verschillende soorten stress en hoe krijg ik het opgelost? We gingen voor je op onderzoek uit. En kwamen er onder andere achter dat je gewoon met een erkende psycholoog online kunt praten. Ook nog eens vergoed vanuit je basisverzekering en zonder wachttijden. Hoe? Bij Mindler – een app voor online theraprie.

Verschillende soorten mensen, verschillende soorten stress

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten stress. Maar om ieder type stress tot in de puntjes uit te gaan schrijven zijn we nog wel even bezig. Daarom is het een stuk gemakkelijker om de mensen die stress ervaren onder te verdelen in vier hoofdcategorieën. Onder deze hoofdcategorieën kunnen natuurlijk ook nog weer combinaties ontstaan of kan er sprake zijn van complexere stresssymptomen. Toch nemen we je daarom als eerst graag even mee langs de vier hoofdcategorieën.

Crashtype

Het crashtype is het type persoon dat zichzelf helemaal kan uitputten. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je van het ene op het andere moment volledig in zult storten. Vroeger werd dit eigenlijk standaard gezien als burn-out. Crashtypes zijn de mensen die blijven doorgaan. Alleen het hoogst haalbare niveau is goed genoeg en zij zullen niets anders doen dan constant hier naar streven

Bore-out type

Het bore-out type is het type dat voornamelijk op zichzelf gesteld is. Hij of zij mag dan ook graag helemaal niks doen, lekker bankhangen. Daarnaast neemt het bore-out type weinig initiatief en ook sociaal contact is iets wat daadwerkelijk veel energie kost. Wanneer iemand van het bore-out type stress ervaart trekt deze zich zeker weten terug en is niet meer te motiveren.

Bekijk ook:
7 geniale relatietips die ieder koppel gelukkiger maken

Hooggevoelig type

Het hooggevoelige type heeft vaak een gebrek aan cortisol. Hierdoor mist de persoon binnen deze categorie de natuurlijke rem op adrenaline. En dat heeft zo zijn gevolgen. Alles komt namelijk even hard binnen. Van buiten lijkt iemand van het hooggevoelig type vrijwel altijd kalm. Diep van binnen daarentegen gebeurt van alles. Zo kunnen deze mensen snel van slag raken door kleine dingen en piekeren ze er graag op los. Daarnaast zijn boosheid en agressie ook twee zaken die ze niet naar buiten brengen, ze houden het bij zichzelf door middel van negatieve denkwijzen.

Turbotype

Het turbotype is het type dat moeite heeft om te ontspannen. Sterker nog. Ze zijn de hele dag door in de weer. Zo beginnen ze bijvoorbeeld hun dag in alle vroegte met een heerlijke hardloopronde, vliegt daarna meteen door naar z’n werk en doet ’s avonds ook nog een het hele huishouden. Wanneer iemand van het turbotype stress ervaart gaat alles in een nog hogere versnelling. Daarnaast voelen mensen van het turbotype zich vaak opgejaagd en hebben ze moeite om daadwerkelijk te ontspannen.

Stress is voor iedereen anders, maar waarom eigenlijk? 9

Maar waarom hebben we dan allemaal eigen stress?

Het is uiteindelijk heel simpel. Je kunt niet iedereen over een kam scheren. Daarnaast zijn we mensen en iedereen zit net even iets anders in elkaar. Om nog maar te zwijgen over de hormonen. Sommige mensen hebben te weinig, anderen weer teveel. En het verschil in die hormonen is wellicht de grootste reden waarom we allemaal verschillende soorten stress hebben. Cortisol en adrenaline bepalen namelijk een groot gedeelte van ons leven. Zeker als het gaat om hoe we ons voelen. En doordat juist die hormonen bij iedereen nét even iets anders werken, werkt er bij iedereen ook net even iets anders beter.

Wat kan ik doen om stress te verminderen?

Stress verminderen is niet iets wat je zomaar even doet. Wij kunnen hier dan ook niet zomaar hier iets neerzetten wat voor sommige mensen wel heeft geholpen. De kans dat het voor jou niet werkt is namelijk groot. Juist doordat iedereen stress ervaart op zijn eigen manier zijn de oplossingen ook niet voor iedereen gelijk. Wanneer je toch graag iets wilt gaan doen aan dat gestresste gevoel is het aan te raden om hulp te zoeken bij die stress.

Bekijk ook:
Sexting: een serieus probleem van deze tijd

Hulp bij stress

Maar voor een beetje stress hoef je toch niet meteen hulp te zoeken? Dat klopt. Het hoeft sowieso niet, ook als je wel heel veel stress ervaart. De vraag die belangrijker is, is hoe je er mee omgaat. Hoe pak je zelf de stress op die je ervaart? Wanneer je bang bent dat je niet meer uit je huidige situatie kunt komen, of wanneer je gewoon simpelweg even wat handvatten nodig hebt, is het aan te raden om hulp te zoeken. Je kunt op tal van plekken en plaatsen terecht voor hulp. Echter zul je hier, in de meeste gevallen, wel eerst voor langs de huisarts moeten gaan. Deze zal je vervolgens een doorverwijzing geven naar een psycholoog. Maar waar haal je die tijd vandaan als je al zo gestresst bent? Tegenwoordig hoef je niet meer naar de psycholoog toe voor hulp. Je kunt gewoon thuis, in je vertrouwde omgeving, hulp krijgen.

Online naar de psycholoog

Vandaag de dag kun je namelijk gewoon online naar de psycholoog. Op een moment dat het jou goed uitkomt. Als je er even de tijd voor hebt. Gewoon simpelweg via videobellen. Door de huidige technieken is het namelijk een stuk aantrekkelijker om het op deze manier aan te pakken. De psychologen van Mindler zijn stuk voor stuk gecertificeerd en weten waar ze het over hebben. Daarnaast zijn ze ervaren genoeg om ook jou verder te helpen. Of het nu gaat om een gewoon consult of om een diagnose. Het kan tegenwoordig gewoon allemaal in je eigen vertrouwde omgeving. En wanneer je je telefoon of laptop wegdoet, is de psycholoog ook zo ineens weer weg. Nu hoef jij niet eerst nog naar huis te rijden of de psycholoog uit te laten. Dat scheelt weer een hoop extra gestress en gedoe.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

889

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.