Saved Read later
Deel dit bericht

De voordelen van meditatie

Mediteren is al een aantal jaren een opkomende trend. Maar wat heb je er nou eigenlijk aan? In dit artikel leggen we de voordelen van mediteren uit!

Meditatie houdt in dat je even naar binnen keert, je rust pakt en eens stilstaat bij wat er allemaal in je binnenste gebeurd. Jezelf toestaan om even helemaal in het hier en nu te zijn.

Er is een quote van Jon Kabat-Zinn die het mooi samenvat: ‘Meditatie is de enige bewuste en systematische menselijke activiteit waar het in de kern niet gaat over het verbeteren van jezelf of ergens anders te komen, maar wel om simpelweg te realiseren waar je al bent.’

De meeste mensen hebben een beetje een zweverig beeld van meditatie. Mensen die in lotushouding op de grond zitten te hummen met een oranje gewaad aan. Maar meditatie hoeft helemaal geen zweverige bedoeling te zijn.

Meditatie is als het ware je geest trainen, net zoals je je lichaam kan trainen.

Mediteren is heel goed voor je gezondheid

Meditatie is hartstikke goed voor je en wij hebben wat voordelen voor je op een rijtje gezet:

 • Minder stress.- Doordat je bewust stilstaat bij je ademhaling en wat er in je lichaam gebeurt verminder je stressreacties.-
 • Beter slapen.- Doordat je ontspant en je hoofd leegmaakt als je mediteert kan het je helpen om beter in slaap te vallen. Er zijn ook geleide meditaties, waarbij je door een stem begeleid wordt die je kunnen helpen als je moeilijk in slaap valt.
Bekijk ook:
Creatieve ideeën voor wandbekleding die je woning transformeren

Fysieke voordelen:

Naast de mentale voordelen zijn er ook zeker fysieke voordelen van meditatie:

 • Vermindert aan spanning gerelateerde pijntjes.
 • Lagere bloeddruk.
 • Meer serotonine aanmaak.
 • Beter omgaan met je emoties.
  Door middel van meditatie kun je beter stilstaan bij wat je voelt en het helpt ook om negatieve gevoelens beter aan te kunnen.
 • Verbeteren van de concentratie.

Concentreer je op je lichaam

Mediteren is in wezen niet veel meer dan je concentreren op wat er in je lichaam gebeurt, dit kan ook van pas komen in andere aspecten waar je concentratie bij nodig hebt.

 • Kan helpen bij depressie
  Het is geen wondermiddel wat je depressie op magische wijze kan laten verdwijnen, maar er is bewezen dat in combinatie met andere behandelingen meditatie kan bijdragen aan het verminderen van depressies.
 • Meer zelfacceptatie.
  Door te mediteren leer je dat er geen goede of foute gedachtes zijn, alle gedachten zijn zoals ze zijn en het is allemaal oké. Dit kan je weer meenemen in het dagelijkse leven.
 • Emoties beter onder controle houden. Je leert om eens diep adem te halen en wat minder snel vanuit je eerste emotie te reageren. Dit is natuurlijk een handige skill om te hebben.
Bekijk ook:
Sociale media en kinderen - bescherm je kind online

Dit zijn slechts een paar van de voordelen van meditatie maar de lijst gaat nog wel even door. Er is door allerlei verschillende wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat meditatie op veel aspecten van het leven een positieve invloed heeft.

Én mediteren hoeft helemaal niet zoveel tijd te kosten, zelfs even goed op je ademhaling letten is al een vorm van meditatie. Er zijn talloze websites en apps met tips en geleide meditaties dus als je wil beginnen is er een schat aan informatie. Dus check je appstore, Google mediteren of zoek op Youtube naar handige filmpjes en kom helemaal tot rust!

Hieronder hebben we vast een video voor je! Have fun!

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.