in ,

Stoppen met roken loont meer dan gedacht

We weten allemaal dat roken schadelijk is. Maar uit onderzoek van het Britse Wellcome Sanger Institute blijkt dat longen van ex-rokers beter herstellen dan gedacht. Het onderzoek toont aan dat bij ex-rokers weer verrassend veel gezonde cellen aanwezig zijn. Het is dus nooit te laat om te stoppen.

Beschadigde cellen herstellen

In het onderzoek van het Britse Wellcome Sanger Institute zijn de cellen in longen van rokers met die van ex-rokers zijn vergeleken. Daaruit bleek dat de longer beter herstelden dan gedacht. Het was eerder al duidelijk geworden dat stoppen met roken de kans op longkanker verlaagt, en in het artikel gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, staat hoe dat komt: een deel van de beschadigde cellen lijkt zich te herstellen.

Nooit te laat om te stoppen

Hopelijk geeft het onderzoek rokers motivatie om alsnog te stoppen. Het is namelijk dus nooit te laat om te stoppen. Er werden door de Britten cellen onderzocht van zestien rokers, ex-rokers, en niet-rokers. In de longen van rokende mensen bleken 90 tot 96 van de cellen veranderd te zijn, en bij ex-rokers neemt het aantal cellen ongelooflijk veel mutaties af naar 20 tot 40 procent. Dit betekent dat ex-rokers vier keer meer gezonde cellen hebben dan rokers. Daarbij maakte het niet uit hoelang iemand heeft gerookt, sommige ex-rokers rookten tientallen jaren een pakje per dag, maar hadden enkele jaren na het stoppen talloze cellen die geen schade meer vertoonden.

 “Voorheen dacht men dat cellen die beschadigd zijn door roken allemaal dezelfde kans hebben om uit te groeien tot een tumor. Dit onderzoek toont aan dat bij ex-rokers weer meer gezonde cellen aanwezig zijn.”, aldus hoogleraar genoomstabiliteit Marcel Tijsterman

Longemfyseem

Het onderzoek brengt ook minder goed nieuws als het gaat om mensen met de chronische ziekte longemfyseem, wat 80 tot 90% van de gevallen wordt veroorzaakt door roken. De longschade door roken die tot deze ziekte leidt, wordt niet meer teruggedraaid.

Geschreven door Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Horror cruise door Corona virus

Geen opvolgers voor huisartsen: Patiëntenstop volgt!