in ,

LOLLOL CoolCool

Begin de dag alsof je het expres doet

Slaap hebben we allemaal nodig. Zonder slaap overleven we niet, en worden we niet oud. En natuurlijk, is het soms moeilijk om uit te bed te komen. Ook hebben we vandaag éven geen zin in ons werk, geen zin in onze verplichtingen. We slepen onszelf weer uit bed. Wat nou, als je jezelf eens voorstelt om je dag te beginnen alsof je het expres doet.

Oud worden in de blauwe zone’s

Er schijnen plekken op de wereld te zijn waar de kans veel groter is dat mensen honderd worden dan hier. De plekken waar we het over hebben worden ‘blauwe zones’ genoemd door wetenschappers. Deze blauwe zones zijn te vinden op Sardinië, op het Griekse eiland Icaria en in Costa Rica. Waarom mensen hier ouder worden is verklaarbaar door het caloriearme en plantaardige voedsel, de sterke familiebanden en een groot sociaal netwerk. Ook hebben mensen een werkzaam leven tot op hoge leeftijd, die echter lichte inspanning vergt en daarnaast benutten de mensen er weinig alcohol en sigaretten. Een gezonde levensstijl, dus.

Bekijk ook:
Kan jij gehypnotiseerd worden? Wat is hypnose eigenlijk en bestaat het echt?
Blue zone Icaria

Ikigai 

Het hoogtepunt is een dorpje op het Japanse eiland Okinawa, genaamd Ogimi. Het is een piepklein dorp wat wordt omschreven als het dorp van de eeuwelingen. Mensen worden nergens zo oud als hier. Dit komt mede door die gezonde leefstijl, natuurlijk en caloriearm voedsel, de schone lucht die ingeademd wordt en regelmatige beweging. Er is echter een factor die niet direct met voeding of beweging te maken heeft, maar die zij zelf omschrijven als het geheim tot oud worden. Dit is het Japanse woord ‘ikigai’, wat vertaald kan worden naar een reden om op te staan of een reden van bestaan. In het dorpje Ogimi is het de normaalste dagelijkse zaak om met elkaar te praten over je ikigai. Soms fungeert het zelfs als begroeting. Je begroet elkaar en vertelt vervolgens in het kort je ikigai van vandaag.

Waarom doet het ertoe wat ik doe? 

Wat de Japanners in dit dorpje heel mooi doen, is zichzelf en anderen er aan blijven herinneren waarom het er toe doet wat je doet. Zo gek is dit eigenlijk niet, het helpt je gefocust en gemotiveerd te blijven. Het hoeft ook niet ingewikkeld te zijn, vertellen de opa’s en oma’s van Okinawa. Een ikigai kan zijn je kinderen een mooie dag bezorgen of de tuin verzorgen. Het gaat erom dat je stilstaat bij het verschil dat je vandaag gaat maken. Want dat doe je elke dag, al met de kleinste dingen. Door bij het opstaan jezelf te herinneren aan je ikigai heb je een reden om op te staan. Het is goed om iedere dag te beseffen waarom je doet wat je doet, omdat we leven in drukte en routine van een agenda. De dagen worden er leuker door. Dus; begin je dag alsof je het expres doet.

Bekijk ook:
40 Foute openingszinnen; deze kan je maar beter niet gebruiken

Zie ook:

Foutje gezien? Laat het ons weten! Selecteer de tekst en druk Ctrl+Enter.

Veteran

Geschreven door Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

      Ongelijkheid tussen man en vrouw in Nederland groeit

      Gezond het nieuwe jaar in?