Denen zijn voorzichtig en stoppen na Astra Zenica ook met Janssen-vaccin 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Denen zijn voorzichtig en stoppen na Astra Zenica ook met Janssen-vaccin

Denemarken heeft besloten om na het Astra Zenica vaccin ook met het Janssen-vaccin te stoppen. Zij doen dit vanwege de bijwerkingen die bij een zeer kleine groep kunnen optreden. Denemarken is het enige land in Europa dat met beide vaccins is gestopt.

EMA beweert: voordelen wegen op tegen bijwerkingen

Het EMA die over de goedkeuring van geneesmiddelen gaat beweerde twee weken geleden dat het Janssen-vaccin veilig genoeg was om te gebruiken. Zij zeggen dat de voordelen van het vaccin wel opwegen tegen de bijwerkingen.

In Amerika, waar de bijwerkingen het eerst zich voordeden, kregen 15 mensen ernstige trombose na hun inenting. Er waren op dat moment

7 miljoen mensen ingeënt. De bijwerkingen traden vooral op bij jonge vrouwen met ernstige gevolgen. De Denen zijn niet bereid dit risico te nemen.

Pfizer

In Denemarken verloopt het vaccinatieprogramma, met onder andere het vaccin van Pfizer, wel goed. De fabrikant van dit vaccin heeft 650.000 extra vaccins voor Denemarken geleverd. Zij hebben ook aan andere landen in de EU meer vaccins geleverd. Het Pfizer-vaccin zal in het tweede semester worden toegediend aan de jonge groep Denen. Zij krijgen het vaccin nu wat later, maar dit maakt volgens de Denen niet heel veel uit daar jongeren bij lange na niet zo ziek worden van het Covid-virus dan ouderen.

Bekijk ook:
10 leuke weetjes over ons brein

Corona onder controle

Denemarken heeft het corona virus goed onder controle zegt Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde in Kopenhagen. Er zijn al een paar maanden 500 tot 600 besmettingen per dag, en 25 ziekenhuisopnamen per dag. Er liggen tussen ongeveer 200 mensen in het ziekenhuis, waarvan 25 patiënten op de IC liggen. Er zijn voldoende ziekenhuisbedden beschikbaar om de patiënten met Covid zorg te geven.

Denemarken telt 1000 bedden op de IC. Het is de bedoeling dat op 22 augustus alle Denen zijn gevaccineerd. Er is nu 11,5% van de Deense bevolking gevaccineerd. Vanuit de politiek in Denemarken klinken voornamelijk instemmende geluiden over het besluit wat genomen is. Er waren wel een aantal Deense politici die ervoor pleitte dat de burgers zich alsnog vrijwillig kunnen aanmelden voor een Janssen-vaccin.

Onze minister Hugo de Jonge ziet geen enkele reden om met het Janssen-vaccin te stoppen, of aan banden te leggen voor bepaalde groepen, zoals met Astra Zenica. Zonder het Janssen-vaccin, wat in Leiden ontwikkeld is, loopt de vaccinatiecampagne in het honderd. Dit kan Nederland zich niet veroorloven daar wij te weinig bedden op de IC hebben, waar Covid-patienten de nodige zorg kunnen krijgen.

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.