Heb jij ook rare dromen de laatste tijd? Dat komt hierdoor! 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Heb jij ook rare dromen de laatste tijd? Dat komt hierdoor!

Er wordt gesproken van een corona-effect op onze dromen. Mensen trekken aan de bel met signalen van gekke dromen sinds quarantaine en ook lijken mensen zich ineens sterker dromen te kunnen herinneren. Wat ook veel gebeurd, zijn dromen óver corona. Dat er de laatste tijd iets anders gebeurt tijdens onze slaap, dat is zeker. Maar hoe kan dat precies?

Dromen over stress of angst

Heb jij de laatste tijd veel dromen waarin stress of angstgevoelens een rol spelen? Dan ben jij zeker niet de enige. Sebastiaan Overeem, slaaparts bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde, verklaart dat er afgelopen periode meer beangstigende dromen voorkomen omdat we in een periode van onzekerheid leven. Deze gevoelens ervaar je onbewust of bewust overdag, en dat projecteert zich op je dromen.

“Moet je kijken wat er allemaal om ons heen gebeurt. Wat er op ons afkomt aan beelden. Dat wordt allemaal verwerkt en opgeslagen. Het is logisch dat je daarover droomt.”

Biologische klok

Ons hele sociale leven staat op de kop. Ineens is ons ritme verstoord en natuurlijk heeft dit ook invloed op de werking van ons lichaam. Ons slaapritme gaat hand in hand met de biologische klok, en die is in de war. Normaal gesproken heb je te maken met een bepaalde regelmaat afspraken, en nu ziet onze invulling van de dag er heel anders uit. Niet meer naar de kroeg, niet meer naar de sportschool. Én niet te vergeten bracht de ingang van zomertijd ook verandering in de biologische klok met zich mee.

Bekijk ook:
10 leuke weetjes over ons brein

Geen wekker

Een verklaring voor het sterker kunnen herinneren van dromen zou volgens slaapdeskundige de Ron te maken hebben met het anders gebruiken van een wekker. Sommige mensen hoeven geen wekker meer te zetten vanwege het thuiswerken, en andere mensen kunnen de wekker een uur later laten afgaan omdat ze niet meer hoeven te reizen. ‘’Dat betekent dat je slaap niet meer abrupt wordt afgebroken’’. Je hebt langer de tijd om de dromen hun gang te laten gaan en ze te kunnen verwerken. Het proces gaat veel natuurlijker.

Heb jij ook rare dromen de laatste tijd? Dat komt hierdoor! 14

Meer fantasie

De dagen zijn eentoniger geworden, wat de nachten fantasierijker maakt. Er gebeurt overdag minder, wat de ruimte geeft aan onze fantasie om ’s nachts los te gaan. De lockdown schijnt een goede voedingsbron te zijn voor dit soort verschijnselen. Ook slapen mensen gedurende een normale werkweek aan de korte kant, omdat ze vroeg weer vertrekken naar werk. De mensen die nu langer blijven liggen hebben tijdelijk een toename van het aantal dromen.

Bekijk ook:
De betekenis van dromen: wat betekent jouw droom?

Als we even stilstaan bij dit alles wat er gaande is in de wereld op het moment, dan is het niet heel gek dat onze dromen ook anders zijn. Of dit nou gaat om een toename van dromen, het hebben van meer nachtmerries, fantasie of simpelweg beter dromen kunnen herinneren. Onze droomslaap speelt een grote rol in het omgaan met emoties, gevoelens en ervaringen.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.