Saved Read later
Deel dit bericht

Dit doet LSD met je hersenen

Lysergic Acid Diethylamide beter bekend als LSD. Het is een psychoactieve drugs welke vaak in de vorm van een postzegel komt. Je neemt een zegeltje en de komende acht tot twaalf uur ben je aan het trippen. Maar wat doet LSD met je hersenen?

De ontwaking

Hoewel zeker niet alles bekend is over de werking van LSD op de hersenen, zijn onderzoekers toch redelijk ver gekomen in de zoektocht naar een antwoord. Voor degene onder ons die het wel eens geprobeerd hebben zal het geen verbazing zijn dat LSD onder andere de inactieve delen van de hersenen activeert.

Het is bijzonder om te zien dat als iemand LSD neemt een een MRI scan ondergaat de hersenen oplichten als een kaars. De wetenschap weet nu dat LSD de delen van de hersenen activeert welke normaal inactief zijn, de slapende delen van de hersenen.

Volle kracht

Opvallend is dat de activatie van de slapende delen van de hersenen niet gering is. Vrijwel je complete hersenen worden geactiveerd. Alle neutronen en daarmee ook de volledige potentie van je hersenen komen op volle kracht tot leven. De scans liegen er niet om, je brein gaat aan met LSD. Welke delen LSD stimuleert in je hersenen, het antwoord is alle delen!

Regulatie

Dit doet LSD met je hersenen 16

LSD heeft een sterk effect op de neurotransmitter serotonine, deze worden ook door andere drugs zoals MDMA geactiveerd. Hoewel MDMA net als LSD de neurotransmitters activeert, het meest waanzinnige effect, het gevoel van pure euforie komt door de loslating van de serotonine.

Als een regulerende neurotransmitter zorgt serotonine ervoor dat je lichaam in balans blijft, het zorgt ervoor dat je je normaal voelt. Serotonine zorgt onder andere voor je:

  • Gemoedstoestand
  • Temperatuur
  • Honger
  • Slaap patronen
Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

Dit is de reden dat drugs soms een vervelend effect geeft, je raakt de controle over deze functies kwijt. Vooral na het gebruik hebben gebruikers het vaak zwaar. Hoewel de drugs een gevoel van euforie geeft op het moment van gebruik, is depressie na het gebruik niet ongewoon.

Hallucinaties

Dit doet LSD met je hersenen 17

Met al de serotonine levels in overdrive raken delen van de hersenen uit balans. Mensen krijgen met LSD te maken met hallucinaties. Dit kunnen verschillende soorten hallucinaties zijn, audio en visuele hallucinaties maar ook lichamelijke: mensen kunnen dingen gaan voelen die er niet zijn.

Vaak komen de hallucinaties na 20 tot 90 minuten tot stand. Met LSD duurt de trip acht tot twaalf uur, vrij lang dus in vergelijking met andere drugs. Wat men meemaakt tijdens een trip hangt van veel factoren af. Enkele factoren welke een rol spelen zijn onder andere:

  • De dosering
  • Je verwachtingen
  • Je gemoedstoestand
  • Waar je bent (omgeving)
  • Met wie je bent

De effecten van de hallucinatie kunnen worden omschreven als een door drugs teweeg gebrachte psychose. Een verstoring of desorganisatie van de mogelijkheid tot onder andere:

  • Communicatie
  • Rationeel denken

De gebruikers van hallucinogene drugs noemen de ervaring een trip. Als de ervaring negatief is of de trip de gebruiker angstig maakt dan noemt men het een bad-trip. Vaak is de positieve ervaring geestverruimend, heeft men het idee dingen beter te begrijpen en in contact te komen met hogere machten of de eigen ziel. Is de trip negatief krijgt men te maken met:

  • Stress
  • Angst
  • Verlies van controle (of het gevoel van controleverlies)
  • Angst voor het gek worden
  • Angst om te zullen sterven
Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

In een trip, zeker als deze lang duurt kan men zowel positieve als negatieve ervaringen beleven!

De gemoedstoestand van de persoon speelt een zeer belangrijke rol. Hoe je je voelt op het moment van inname van de drugs kan zeer bepalend zijn voor hoe de trip zal verlopen. Verstandige gebruikers zorgen vaak ook voor een nuchter persoon in de groep. Deze kan ingrijpen als het mis gaat, kalmeren en enkel het feit dat hij of zij aanwezig is kan er voor zorgen dat mensen geen bad-trip krijgen.

Hoewel LSD vooral een sterk effect heeft op de serotonine receptoren, voornamelijk de 5-Ht2A receptor is het niet helemaal duidelijk waar de hallucinaties vandaan komen. De receptoren ontvangen veel impulsen, de gedachte is dat een puls soms mis schiet wat ruis veroorzaakt in de hersenen. Sommige denken dat hier de hallucinaties vormen, maar zeker is niemand ervan.

Niet schadelijk

Hoewel het misschien te ver gaat om te stellen dat LSD niet schadelijk is voor de hersenen, in vergelijking met andere drugs is het een vrij veilig middel. Een overdosis komt ook vrijwel nooit voor, de trip kan echter wel langer duren bij een hogere dosis en ook heftiger zijn.

Voor bepaalde problemen schijnt LSD enigszins een oplossing te zijn, denk aan alcohol problematiek. AA grondlegger Bill Wilson heeft er redelijk succes mee gehad om alcoholisme te genezen. Het nadeel bleek dat na het stoppen met de LSD de testpersonen weer gingen drinken.

Bekijk ook:

Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

One Comment

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.