De geheime wereld van de virussen 13
Saved Read later
Deel dit bericht

De geheime wereld van de virussen

Uiteraard praat iedereen nu over het coronavirus en zijn het de virologen die het hoogste woord hebben in de media. Maar wat is er nu eigenlijk bekend over virussen in het algemeen bij de wetenschappers die zich met dat bijzondere verschijnsel bezighouden?

Na genetisch onderzoek zijn tot op heden 3.000 virussen ontdekt, die zijn ingedeeld in 84 ‘families’. De meeste virussen zijn niet bedreigend voor mensen, maar door het veelvuldig muteren kan daar nooit zekerheid over bestaan. De meest gevaarlijke exemplaren leken telkens uit het niets te verschijnen.

Wat is een virus eigenlijk?

Het is eigenlijk niet verwonderlijk dat de ontdekking van een virus pas plaatsvond toen men de elektronenmicroscoop toepaste. Een virusdeeltje is zo klein dat je ze niet met een gewone microscoop kan zien. In tegenstelling tot bacteriën bevinden virussen zich ook op de grens van wat de wetenschap tot levende organismen rekent. Een virusdeeltje heeft geen eigen stofwisseling of voortplantingsmogelijkheid.

Het is niets anders dan een stukje erfelijk materiaal in een omhulsel van eiwit en vertoont meestal geen enkele activiteit. Dat verandert als er contact komt met een cel van een geschikte gastheer, als zou slachtoffer een betere omschrijving zijn. Als een soort buitenaards monster dringt het virus een cel binnen en vervangt het DNA in die cel door het erfelijk materiaal in het deeltje. De cel wordt daardoor gedwongen nieuwe virusdeeltjes te maken die weer andere cellen binnendringen en daardoor steeds meer nieuwe produceren.

Bekijk ook:
Hoe overleef je extreme hitte? 8 tips

Via onder andere nies- en hoestdruppeltjes komen er ook virussen in de omgeving terecht, wachtend op een nieuwe gastheer. Het lichaam van een mens of andere organismes reageert op de besmetting met antistoffen. Meestal zijn de antistoffen afdoende, maar soms niet.

Het aantal virussen lijkt veel groter dan gedacht

Door de aandacht voor het Corona-virus besloten wetenschappers van de Universiteit van Pittsburgh op zoek te gaan naar virussen in de natuur. Ze namen een klein monster van onbewerkt rioolwater, zoals dat overal ter wereld voorkomt. Het bleek een juiste keuze te zijn. Voor het onderzoek begon hadden de virologen verwacht de meeste virussen te kunnen herleiden naar de reeds bekende 84 families. Dat lukte ook met 234 exemplaren die in het monster voorkwamen.

Tot verbazing van de onderzoekers was het overgrote deel van wat ze vonden aan virusdeeltjes onbekend. Er leek ook geen enkele verwantschap te zijn met de tot dusver bekende exemplaren. Deze onbekende deeltjes zijn ook gevonden in de ‘bewoners’ van het riool zoals bacteriën, planten, kakkerlakken en de larven van vliegen en muggen. In hoeverre deze ooit een bedreiging gaan vormen voor de mensheid is nog onduidelijk.

Bekijk ook:
10 leuke weetjes over ons brein

De geheime wereld van de virussen 15

Meer aandacht voor de geheime viruswereld

De onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh waren behoorlijk geschokt door hun ontdekking. Bij een eenmalig onderzoek werd al ondubbelzinnig vastgesteld dat de wereld van de virussen veel uitgebreider is dan de mens tot dusverre had verwacht.

Omdat er momenteel alleen aandacht is voor eenvoudig te kweken virussen of exemplaren die ziekten veroorzaken, vrezen de wetenschappers dat we gewoon te weinig weten over virussen. Hierdoor is het mogelijk dat ook de volgende ziekmakers de medische wereld weer volkomen zullen verrassen met alle tragische gevolgen van dien.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.