apenpokken
Saved Read later
Deel dit bericht

Apenpokken grijpt wereldwijd om zich heen

Het ene virus is de wereld nog niet uit, of een ander virus staat te popelen om onder je huid te kruipen. Het apenpokkenvirus grijpt om zich heen en is met een wereldwijde opmars bezig. We zijn dus mooi in de aap gelogeerd, want we zijn niet ingeënt tegen apenpokken. In dit artikel lees je alles over dit virus, dat voor het grote publiek tot voor kort nog onbekend was.

Apenpokken grijpt wereldwijd om zich heen

Er zijn besmettingen in de Verenigde Staten, Spanje, Groot Brittannië, België, Frankrijk en Australië. De incubatietijd van dit virus bedraagt 5 tot 21 dagen, dus het kan zomaar zijn dat binnen een paar weken ook in Nederland de aap uit de mouw komt. De oorsprong van dit virus werd in 1958 voor het eerste bij apen vastgesteld, maar is afkomstig van knaagdieren.

In Congo sterft 10 tot 11 procent van de besmette mensen, in andere delen van de wereld gaat het om 1 procent. Dit heeft te maken met het feit dat in sommige landen het zorgstelsel moderner is. Het vreemde is dat bij het grootste gedeelte van de gemelde gevallen geen link is te vinden met West- en Midden Afrika, de plaats waar apenpokken tot nu toe het meeste voorkwam. Dit stelt onderzoekers voor een raadsel, want het aantal gevallen loopt in zeer snel tempo op.

Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

Verspreiding apenpokken

De verspreiding van apenpokken gaat via fysiek contact. Slijmvliezen, open wondjes of druppels uit blaasjes of de mond kunnen het virus overdragen. De beste methode om het virus te detecteren is via een PCR-test. Jazeker, dezelfde dure testen die worden gebruikt voor het vaststellen van het coronavirus. We zouden bijna gaan denken dat er apenstreken worden geleverd, maar we houden ons graag zo neutraal mogelijk.

Het virus is dus fysiek overdraagbaar. Gelukkig zijn we gewend hoe het voelt om 1,5 meter afstand te houden, want anders.. Maar goed! Zoals hierboven beschreven is de incubatietijd 5 tot 21 dagen, dus we vermoeden dat het virus binnen afzienbare tijd ook in andere landen op gaat duiken. In 1980 werd de wereld pokkenvrij verklaard en werden de inentingen gestaakt, dus iedereen die na die datum is geboren maakt kans om besmet te raken met apenpokken.

Symptomen Apenpokken

Zo blij als een aap wordt je er niet van. Het is een irritant virus waar we goed beroerd van kunnen worden. De ziekte begint, zoals bij veel andere ziekten, met koorts. Ook hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn, gezwollen lymfeklieren en rillingen behoren tot de symptomen van apenpokken. Kortom; je bent er goed beroerd van.

Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

Na een paar dagen vormen er vlekken op de huid, die overgaan in blaasjes. Die drogen in, en vallen na een dag of drie van de huid. De ziekte is zelden dodelijk, mits je niet in Congo woont uiteraard. Het RIVM zegt dat er nog geen reden is tot zorg. Het virus is nog niet in Nederland vastgesteld, maar hoelang dat zo blijft valt te raden. We houden de ontwikkelingen in de gaten, en zullen al het nieuws omtrent het virus delen op onze website.

Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.