schade door vorst verzekering
Saved Read later
Deel dit bericht

Is schade door vorst eigenlijk wel verzekerd?

Het vriest dat het kraakt buiten. De gevoelstemperatuur ligt ver onder het vriespunt en alles in Nederland is bedekt onder een laagje ijs. Dit houdt in dat bepaalde spullen in je tuin, de auto en andere eigendommen worden blootgesteld aan extreme temperaturen. Maar wat als er schade door vorst ontstaat, ben je dan verzekerd? Wij hebben het uitgezocht en delen de resultaten in dit artikel.

Tips om schade door vorst te voorkomen

Je zit uiteraard niet te wachten op schade door vorst. Voorkomen is dus beter dan genezen. Je kunt dus een aantal maatregelen treffen om de kans op vorstschade tot een minimum te beperken. Ten eerste is het belangrijk dat je alle kieren en andere openingen in je huis zo goed mogelijk dicht hebt gemaakt. Dat is ook goed voor de energierekening, want dan verlies je geen warmte.

Het is ook zeer belangrijk dat je de buitenkraan dichtdraait als je weet dat er vorst aan zit te komen. Houd het weerbericht dus goed in de gaten. Als je deze kraan niet sluit, dan bestaat de kans dat het water in de leidingen gaat bevriezen, waarna het uit gaat en de leidingen kapot kunnen springen. Als dit gebeurt dan zijn niet alleen de leidingen kapot, de kans op waterschade is dan ook aanzienlijk.

Bekijk ook:
Met deze 5 tips krijg jij een goede weerstand tijdens de winter

schade door vorst leidingen

Vorstschade melden

Als je toch te maken krijgt met schade door vorst dan is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk meldt bij je verzekeraar. Maak foto’s en video’s van de schade en zorg ervoor dat de datum te achterhalen is bij de opgenomen beelden. Verzekeraars nemen bij schade door de elementen – zoals stormschade – buiten vaak het weerbericht van het KNMI als leidraad bij een claim. Bewijs verzamelen is het belangrijkste, evenals het zo snel mogelijk indienen van een claim.

Het is belangrijk dat je eerst je polis goed checkt voordat je een claim in gaat dienen. In de kleine lettertjes staat vermeld waarvoor je bent verzekerd. In sommige gevallen zal de verzekeraar een expert sturen om de schade te bepalen, maar voor een onpartijdig onderzoek kun je – indien daarom wordt gevraagd – zelf ook een expert inschakelen. Een expert die door de verzekeraar wordt ingeschakeld, handelt vaak in het belang van de verzekeraar.

Bekijk ook:
Geld besparen: met deze 7 tips hou je dagelijks meer geld over

schade door vorst verzekering

Wat wordt vergoed als er sprake is van vorstschade?

In de meeste gevallen valt vorstschade onder je opstalverzekering. Het komt regelmatig voor dat de leidingen bevriezen, met alle gevolgen van dien. Als je een opstalverzekering hebt dan ben je bij de meeste verzekeraars verzekerd als je schade door vorst hebt. Dit geldt dus ook voor de schade die is ontstaan in schuurtjes of tuinhuisjes. Ook dit staat in de polisvoorwaarden.

Verzekeraars gaan wel moeilijk doen als de schade mede door achterstallig onderhoud is ontstaan. Zorg er dus voor dat je alles in en om het huis de nodige aanpassingen en/of reparaties geeft. Het is ook belangrijk dat je huis verwarmd blijft. Zet een kachel dus nooit helemaal uit in de winter. Maak ook je tuin winterklaar. Met de juiste voorbereidingen is de kans op schade door vorst minimaal.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

213

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.