18-jarige Nederlander gaat met Jeff Bezos de ruimte in en is jongste astronaut ooit

0 Shares

De 18-jarige Nederlander Oliver Daemen is vandaag met Jeff Bezos de ruimte in gegaan. Hiermee is hij de jongste astronaut in de geschiedenis. 

Op dinsdag heeft het ruimtevaartbedrijf Blue Origin van Jeff Bezos de eerste bemande vlucht gemaakt. Tijdens die vlucht waren er vier mensen aanwezig zijn, waaronder Bezos en zijn broer. Ook was er ruimte voor een extra gast, die met behulp van een veiling werd bepaald. De winnaar van de veiling betaalde 28 miljoen dollar voor een ticket, maar besloot op het laatste moment toch af te zeggen vanwege een te druk schema. Vervolgens mocht Bezos zelf iemand kiezen als reisgenoot, en zijn keuze viel uiteindelijk op de Nederlandse student Oliver Daemen.

Records in de ruimte

De 18-jarige Nederlander deed ook mee met de veiling, maar had niet het hoogste bod gedaan. Toch besloot Blue Origin voor hem te kiezen, vanwege zijn passie voor de ruimtevaart en zijn jonge leeftijd. Vanaf vandaag is Daemen de jongste astronaut ooit. Voorheen ging die eer naar de Rus German Titov. Titov was 25 jaar oud toen hij de ruimte in ging.

Daemen is tevens de vierde Nederlander die in de ruimte is geweest. Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers gingen hem voor. Al hadden zij daar geen rijke ouders voor nodig.

Op Twitter is te zien hoe Daemen blij is met zijn reis naar de ruimte:

Daemen is niet de enige die een record heeft geschreven tijdens de ruimtevlucht. Jeff Bezos nam namelijk ook de 82-jarige Wally Funk mee de ruimte in. Zij is nu de oudste persoon ooit die in de ruimte is geweest. Funk had overigens al eerder plannen om de ruimte in te gaan. In de jaren zestig maakte ze deel uit van een astronautenprogramma voor vrouwen, maar dat ging uiteindelijk niet door. Ze heeft nu toch de kans gekregen om haar droom te verwezenlijken. Dat is toch mooi!

Jeff Bezos heeft zelf geen record op zijn naam geschreven als eerste miljardair in de ruimte. Daar ging Richard Branson namelijk een paar weken geleden mee aan de haal, toen hij met zijn ruimteschip Unity van Virgin Galactic enkele minuten in de ruimte doorbracht.

Eerste bemande vlucht Blue Origin

De ruimtevlucht stond op dinsdag gepland in de Amerikaanse staat Texas. Daemen, Funk, Bezos en zijn broer zijn met behulp van de raket New Shepard de ruimte in gegaan. Het ruimtevaartuig kwam op 107 kilometer boven de aarde terecht. De vlucht nam ongeveer tien minuten in beslag.

Op de onderstaande video is de lancering en landing van de eerste vlucht van Blue Origin te zien:

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

243
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
SHOPPING

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.