Kweekvlees is hot! Dat bewijst de start-up van Daan Luining en Krijn de Nood. Zo in “nood” zijn Krijn en Daan anders niet, want een nieuwe investeringsronde heeft een slordige 9 miljoen opgeleverd. Waarvoor? Het kweken van écht varkensvlees zonder dat daar dieren voor gedood hoeven worden. Knorretje kan dus opgelucht ademhalen.
Meatable: van stamcel uit de navelstreng naar sappige speklap
Meatable, de naam van de onderneming, is beslist geen nieuwkomer op het gebied van kweekvlees. De kapitaalkrachtige start-up nam eerder al het kweken van rundvlees onder hun hoede, maar breidt het assortiment nu uit met varkensvlees. De Nood en Luining hebben het alleenrecht over een speciale techniek. Deze techniek maakt het mogelijk om van slechts één stamcel elk willekeurige cel te kunnen maken. Het pseudo-varkensvlees wordt natuurlijk niet gekweekt in bakken op de vensterbank.
“Een last-minute barbecue met gekweekt vlees laat nog even op zich wachten”
Nee, hier is een hardcore laboratorium voor ingericht waarin twee tanks staan. 1 tank is gevuld met spiercellen, de ander met vetcellen. Na het toevoegen van wat geheime ingrediënten, is het geweekte speklapje of de hamburger niet meer te onderscheiden van echt vlees. De gekweekte cellen hebben ongeveer 3 weken nodig om uit te kunnen groeien tot een mals stuk varkensvlees. Hoewel dit wel is opgenomen in het businessplan, is de kweekvlees start-up dus nog niet voorbereid op een last-minute barbecue.
De natte droom van dierenactivisten, varkensliefhebbers en milieustrijders
Het kweekvlees van Meatable lijkt de holy grail voor veel doelgroepen. Niet voor veganista’s en vegetariërs, want het blijft tenslotte écht vlees op basis van dierlijke bestanddelen. Die moeten het dan vooralsnog maar even doen met kweek-sla. Nee, kweekvlees is de “vleesgeworden” droom van milieu fanatiekelingen, dierenliefhebbers en andere PETA-activisten. Om het vlees te kunnen kweken, hoeven onschuldig dieren namelijk niet langer het veld te ruimen. Ook wordt het milieu niet overmatig belast. Er is ruim 95% minder water en grond nodig aldus Meatable.
En wie betaald dat happy meal?
De bankrekening van Meatable is voor een totaal van 12,5 miljoen “gespekt” door gulle gevers. 3,5 miljoen uit een eerder crowdfunding rondje, plus de 9 miljoen die nu bijeen is gesprokkeld voor het kweken van varkensvlees. De financiële ruimte is mede mogelijk gemaakt door investeerders als Union Squares en BlueYard.
Ook de oprichter van TransferWise heeft een aardige duit in het kweekvlees zakje gedaan. Als het aan Meatable ligt, kun je aankomende zomer al van het eerste stukje geweekt varkensvlees genieten. Op de barbecue, tussen een broodje met mayo of gewoon met vette jus op je bord.
Plaats een reactie