En het liegebeest van 2021 is geworden...
Saved Read later
Deel dit bericht

En het Liegebeest van 2021 is geworden…

De dierenrechtenorganisatie Wakker Dier deelt ieder jaar een titel uit van Liegebeest. Wat houdt de Liegebeestverkiezing in? Deze is bedoeld voor een bedrijf of organisatie die wel veel woorden wijdt aan het welzijn van dieren maar dat in de praktijk niet kan waarmaken. Dit jaar is de organisatie van Keurslagers aan de beurt. Op de website van de Keurslagers is er veel aandacht voor welzijn van de dieren die bedoeld zijn op jouw bord te belanden.

Er wordt gesproken over hoge kwaliteitseisen voor de leveranciers waarbij het dierenwelzijn een belangrijke plaats inneemt. In de praktijk kan jouw keurslager zich zonder verdere eisen aansluiten bij de organisatie indien hij een vakbekwaam slager is. De keurslagers zijn bepaald niet blij met de titel en nemen daar duidelijk afstand van. Een vertegenwoordiger heeft gereageerd en aangegeven dat de onafhankelijke ondernemers die zijn aangesloten bij de keurslager aandacht hebben voor duurzaamheid en dierenwelzijn bij alle vleesaankopen die ze doen.

Bekijk ook:
Stichting Wakker Dier stalkt bezorgdienst AH

De plofkip en de gevolgen

Door de grotere afstand van de stedeling tot het boerenbedrijf ontstond er in het midden van de vorige eeuw een soort industrialisatie van de veeteelt. Het ging uitsluitend nog om het eindproduct als er vlees werd gemest. Kippen, varkens, kalveren, koeien en al het andere dat we als vleeseters begeren, werden ontdaan van hun dierwelzijn. Alles moest wijken voor een zo snel en goedkoop mogelijk manier van vleesproductie. Symbolisch hiervoor werd de plofkip. Deze was uitsluitend gefokt om zo snel mogelijk filetjes op te leveren voor de supermarkt.

Dat de kip niet eens meer kon lopen en het korte miserabele leven in een klein hokje en zonder licht of frisse lucht moest doorbrengen, deed er niet toe. Het was immers de bedoeling om voer zo efficiënt mogelijk om te zetten in vlees. Ook met ander vee experimenteerde men uitgebreid om de opbrengst te verhogen. De verhalen over biggen en kalfjes die gruwelijk werden behandeld, waren ook niet van de lucht.

Toen dierenrechtenorganisaties zoals Wakker Dier de consument bewust maakten van hetgeen er in de veeteelt gebeurde, kwam er een omslag. De consument is tenslotte op bepaalde gebieden echt koning. Inmiddels kan je in Nederland nergens meer plofkip kopen. Dat betekent echter niet dat er geen plofkippen meer worden gefokt, maar deze gaan naar het buitenland. De consument in ons land is immers soms ook niet erg consequent.

Beter leven kip

Er is nog steeds geen landelijke regeling

Dat de boeren de laatste jaren weer regelmatig op de trekker klimmen om te protesteren, heeft vooral te maken met de stikstofcrisis. Dit beperkt landbouwers en veehouders in hun vrijheid van ondernemen. Tegen strakke regelgeving op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid hoeft men niet te protesteren. Die regels zijn er namelijk niet. Er zijn wel keurmerken, waarvan Beter Leven wellicht het bekendste is.

Wat is het Beter Leven keurmerk?

Boeren die zich hierbij aansluiten, moeten zich vrijwillig aan een aantal regels onderwerpen waarvan dierenwelzijn en duurzaamheid onderdeel uitmaken. Hierbij moet je niet direct denken aan kippen die in alle vrijheid op het erf lopen te pikken of kafjes die in de wei dartelen bij hun moeder. Het keurmerk garandeert wel meer dierwelzijn en stelt eisen waaraan minimaal moet worden voldaan. Er is echter ook nog een groot aantal andere keurmerken, soms met veel strengere eisen dan Beter Leven, maar ook vrijwel zonder enige beperking. Voor de consument is het daardoor ook niet duidelijker geworden.

Er zijn geen landelijke regels. Hiermee verdedigt de Keurslager zich ook. De aangesloten slagers zouden wel uitsluitend vlees willen kopen dat op basis van landelijke regelgeving wordt geproduceerd. Nu zijn er volgens de organisatie ook boeren die bewust geen Beter Leven keurmerk willen hebben omdat ze hogere eisen aan het eigen bedrijf stellen. Ga dat maar eens controleren.

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.