Wil je oud worden? Neem een hond in huis 8
Saved Read later
Deel dit bericht

Wil je oud worden? Neem een hond in huis

Eigenaren van honden worden ouder, dit effect is het sterkst bij mensen die het slachtoffer zijn geweest van een hartaanval of beroerte. Bij de eigenaren van honden is een 33% lager risico vastgesteld op een vroege dood voor overlevende van een hartaanval. Het risico op vroegtijdig sterven daalt met 27% bij mensen die een beroerte hebben gehad, dit in vergelijking met mensen die geen hond hebben. Een hond zorgt daarnaast voor een daling van het risico van alle soorten overlijden met wel 24%. Een hond houd je dus aardig wat langer in leven.

Mensen hebben baat bij een trouwe viervoeter

Hondeneigenaren leven langer, dit heeft een link met het cardiovasculaire systeem. Zeker mensen die een hartaanval of beroerte hebben gehad hebben baat bij een trouwe viervoeter als vriend. Dit kwam naar voren in een onderzoek naar de kwaliteit van de bloedsomloop en een analyse gepubliceerd door ‘the American Heart Association'. De studies bouwde verder op eerder onderzoek uit 2013 over ‘huisdieren en de risico's met betrekking tot hart en vaatziekte'.

Het hebben van een hond verlaagt het risico op een hartinfarct en andere bloedvat gerelateerde problematiek. De twee onderzoeken brachten goede data in beeld met betrekking tot het hebben van een hond en cardiovasculaire doodsoorzaken. Hoewel de niet willekeurige studies geen hard bewijs kunnen leveren dat een hond direct verantwoordelijk is op het verlagen van de kans op overlijden, de uitkomst van het onderzoek laat wel een sterke suggestie zien dat er een duidelijke link bestaat.

Kijkend naar onderzoeken die stellen dat weinig bewegen en leven in een sociaal isolement wel eens verantwoordelijk kunnen zijn voor vasculaire problematiek, kan er gesteld worden dat het hebben van een hond de risico's kan verlagen. Sociaal isolement neemt vaak sterk af met het hebben van een hond. Qua beweging gaan mensen met een hond er ook op vooruit, de hond moet immers meerdere keren per dag uitgelaten worden. Al deze extra beweging blijkt buitengewoon gezond. Onderzoekers zijn onder andere hierdoor van mening dat het hebben van een hond het risico op vasculaire problematiek verlaagt.

Bekijk ook:
Wat weet jij van honden? Test het in deze honden quiz!

Verschillen tussen hondeneigenaren en mensen zonder hond

In het onderzoek keken de onderzoekers naar de verschillen tussen hondeneigenaren en mensen zonder hond met betrekking tot het leven na een hartaanval of beroerte. Veel van de onderzoeksdata kwam van het Zweedse Nationaal Patiënten Register. De data richten zich op patiënten uit Zweden in de leeftijd van 40-85 jaar die een hartaanval of beroerte hebben gehad tussen 2001 en 2012.

In vergelijking met mensen zonder hond kwamen onderzoekers tot de conclusie dat de het risico op overlijden:

  • Van patiënten na een hartaanval welke alleen woonde 33% lager was en 15% lager indien ze met een partner of kind woonde ten opzichte van mensen zonder hond
  • Van patiënten met na een beroerte welke alleen woonde 27% lager was en 12% lager indien ze met een partner of kind woonde ten opzichte van mensen zonder hond

In de studie werden 182.000 mensen geregistreerd die een hartaanval hadden gehad. 6% van deze groep had een hond. Van de 155.000 mensen met een beroerte had bijna 5% een hond. Het hebben van een hond was bevestigd door de verplichte Zweedse registratie voor het hebben van honden bij het Zweedse Agricultuur Instituut en de Zweedse Honden Club.

Meer beweging met een hond in huis

Bewegen met de hond is gezond

De verlaging in het risico op (vroegtijdig) overlijden kan gezocht worden in een mindere mate van eenzaamheid bij hondeneigenaren en ook door het meer bewegen van de groep hondeneigenaren ten opzichte van mensen zonder hond. Dit kwam ook in andere studies sterk naar voren.

“We weten dat sociaal isolement een sterke risicofactor is voor de gezondheid en een vroegtijdige overlijden in de hand kan werken. Eerdere studies hebben aangetoond dat mensen met een hond minder in een sociaal isolement terecht komen” aldus Tove Fall, professor aan de Uppsala Universiteit te Zweden. “Een hond motiveert ook om actiever te leven, dit is van belang tijdens het herstel na een medisch probleem en goed voor de gezondheid in het algemeen” voegde hij er aan toe.

Bekijk ook:
Dit zijn de kleinste hondenrassen

Een hond is gezond

Hoewel de studie voor een groot deel de link tussen het hebben van een hond en het eventueel samenwonen voorbij laat gaan, kan het zo zijn dat er in sommige gevallen geen duidelijke link kan worden vastgesteld op het effect van een enkel het hebben van een hond op de uitkomst van de studie.

De studie laat een sterke suggestie zien van het positieve effect van het hebben van een hond op de gezondheid van mensen die een hartaanval of beroerte hebben gehad. Om zeker te zijn van de link zijn echter aanvullende onderzoeken nodig. Ook een punt van aandacht is dat het houden van honden vanuit het welzijn van het dier gedaan zou moeten worden door mensen die goed voor het dier kunnen zorgen. Vanuit dit opzicht is het misschien beter om niet meteen na een hartaanval een hond te kopen, het al hebben van een hond is vanuit het standpunt van het dierenwelzijn beter dan een dier te kopen.

De studie is tot stand gekomen door onderzoek waaraan hebben gewerkt: Mwenya Mubanga, M.D., M.P.H.; Liisa Byberg, Ph.D.; Agneta Egenvall, V.M.D., Ph.D.; Erik Ingelsson, MD, Ph.D. and Tove Fall, V.M.D., Ph.D. ‘Agria Research Foundation' en ‘the Swedish Research Council for Environment', ‘Agricultural Sciences and Spatial Planning (FORMAS)', bond nummer 2013-1673 heeft bijgedragen aan de financiering van de studie.

Meer beweging, een lagere bloeddruk en verbeterde cholesterol

Onderzoekers hebben patiënten data van meer dan 3,8 miljoen mensen onderzocht uit 10 verschillende onderzoeken om een meta-analyse te produceren. Van de 10 onderzoeken vergeleken er 9 alle soorten overlijden tussen hondeneigenaren en niet-hondeneigenaren. Vier van de onderzoeken richten zich specifiek op de cardiovasculaire uitkomsten met betrekking tot deze twee groepen.

Uit de onderzoeken kwam naar voren dat in vergelijking met mensen zonder hond, hondeneigenaren:

  • 24% minder kans hadden op elk soort overlijden
  • 65% minder kans hadden op overlijden na een hartaanval
  • 31% minder kans hadden op overlijden aan vasculaire problemen

Caroline Kramer, Assistent professor aan de Medische Universiteit van Toronto te Canada schreef hierover: “Het hebben van een hond zorgt voor meer lichamelijke beweging, een lagere bloeddruk en verbeterde cholesterol levels”. “Mensen met honden leven langer en hebben een veel kleinere kans om te komen te overlijden aan cardiovasculaire doodsoorzaken dan verwacht”.

Onderzoeken welke in aanmerking kwamen waren uitgevoerd onder personen met de minimale leeftijd van 18 jaar. De data vergeleek alle cardiovasculair gerelateerde overlijdensgevallen van de patiënten die een hond als huisdier hadden. Onderzoeken welke niet met harde cijfers kwamen over niet dodelijke cardiovasculaire problematiek werden uitgesloten.

Bekijk ook:
Top 10 hondenrassen met meeste letselschadeclaims

Slot bevinding

Oud worden met hond

De resultaten leggen een duidelijke suggestie bloot dat het hebben van een hond bijdraagt aan een langer leven. Tijdens de analyse is niet gekeken naar de gezondere levensstijl van mensen met een hond of hun verhoogde fitheid. Toch bleken de resultaten overweldigend positief.

Vervolgonderzoek zal zich gaan richten op: De uitkomsten van cardiovasculaire problemen na het adopteren van een hond en de sociale en psychologische voordelen van het hebben van een hond. Voor nu kunnen we in ieder geval stellen dat het hebben van een hond: Naar alle schijn een groot effect heeft op de gezondheid en de levensloop van de eigenaar. Bij kan dragen aan minder sociaal isolement, een betere fysieke gezondheid en het risico op vroegtijdig overlijden zeker bij personen die hartaanvallen of beroertes hebben gehad verminderd.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.