Komt er een universele oplader? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Komt er een universele oplader?

Vind je al die verschillende opladers ook zo irritant? Dan hebben we goed nieuws voor je! De Europese Commissie wil namelijk dat er één universele oplader komt voor alle gadgets. In de toekomst moeten alle gadgets – zoals smartphones, tablets en camera's – straks allemaal geschikt zijn voor de usb-c oplader. Als dit doorgaat komt hiermee eindelijk een einde aan het gedoe met alle verschillende opladers en kabeltjes. Fijn toch!

Al jaren probeert men het aantal verschillende opladers op de markt in Europa terug te brengen. En dat is enigszins gelukt, want waar we vroeger tientallen verschillende opladers hadden voor de smartphones, ligt dat aantal nu op drie verschillende laders. Toch zijn dat er nog steeds twee te veel en de Europese Commissie wil daar nu een einde aan maken. Met een nieuw wetsvoorstel wil Thierry Breton – Eurocommissaris voor de Interne Markt – dat alle elektronische gadgets één universele lader krijgen; de usb-c lader. Dat betekent dat je in de toekomst bijvoorbeeld  zowel je Apple als Android producten met dezelfde lader moet kunnen opladen.

Bekijk ook:
Dit is de nieuwe iPhone 13

De voordelen van één universele lader

Bij een universele lader komen verschillende voordelen kijken. Zo is het ten eerste voor veel mensen gewoon erg handig. Nu moet je voor verschillende producten van verschillende merken steeds weer een andere oplader gebruiken en dat is gewoon alles behalve praktisch. Ten tweede is een universele lader ook nog eens beter voor het milieu, want Brussel verwacht dat met de invoering hiervan ook het elektronisch afval drastisch zal verminderen. Hierdoor hebben we namelijk minder kabeltjes en snoertjes in huis en dat is dan niet meer nodig.

Nog even wachten op de universele lader

In Europa mogen we nog wel even wachten voordat we allemaal gebruik kunnen maken van de nieuwe universele oplader. Eerst moet het wetsvoorstel nog goedgekeurd worden door het Europese Parlement en de Europese lidstaten. Vervolgens krijgen bedrijven ook nog eens een twee jaar om hiermee rekening te houden. Dus waarschijnlijk zal de nieuwe universele lader niet voor 2024 verschijnen.

Bekijk ook:
Het beste sporthorloge; een top 5!

En de draadloze opladers dan?

We krijgen straks dan wel een universele oplader met snoertjes, maar de draadloze opladers blijven (voorlopig) nog buiten beschouwing bij de Europese Commissie. Draadloze opladers hoeven straks dus niet voor alle producten te werken en zo hebben we straks dus geen universele draadloze oplader. Dit is natuurlijk niet handig, want steeds meer bedrijven focussen zich op de draadloze opladers. Zo kunnen bedrijven de universele oplader alsnog links laten liggen en nog steeds hun eigen oplader maken voor hun eigen producten. Dat is dus niet zo handig.

Op Twitter reageerde de Europese afdeling van het CDA daarom ook al kritisch op het voornemen van de Europese Commissie:

Het voornemen van een universele oplader lijkt dus een stap in de goede richting te zijn, maar het is nog niet genoeg. De oplossing lijkt overigens wel vrij simpel te zijn; verplicht bedrijven ook om een universele draadloze oplader te maken. Dat zou voor alle consumenten voordelig zijn, al zullen de bedrijven deze ontwikkeling liever tegenhouden omdat ze met een eigen oplader veel meer winst kunnen maken.

Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.