Harry Potter
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit is de reden waarom huiself Dobby dood moest in Harry Potter

In Harry Potter and the Deathly Hallows part 1 werden kijkers geconfronteerd met de afschuwelijke dood van de zeer geliefde huiself Dobby. De trouwe vriend van de tovenaarsleerling moest wel dood omdat het verhaal anders niet verder kon gaan, daarnaast wilde schrijfster J.K Rowling met zijn dood een duistere twist aan het verhaal geven. We zetten de redenen even op een rijtje.

Niemand is veilig in het verhaal

We gaan er maar vanuit dat de liefste en het meest onschuldige personages in het boek altijd zullen winnen van het kwaad. J.K Rowling heeft een verrassende wending aan het verhaal gegeven door Dobby te laten sterven, waardoor lezers met geen mogelijkheid meer konden voorspellen wie er nog meer slachtoffer zouden worden van ‘Hij die niet genoemd mag worden’.

Het verhaal wordt duisterder

De dreiging van Voldemort neemt tijdens de reeks alleen maar toe. Tot het boek Harry Potter and the Order of the Phoenix was de sfeer spannend, maar nog steeds wat kinderlijk. Om duidelijk te maken dat het ernst was moest Dobby sterven. Na zijn dood wordt het verhaal een stuk duisterder, en realiseert de lezer zich dat de dreiging van Voldemort uiterst serieus moet worden genomen.

Bekijk ook:
Zo creëer je thuis de ultieme luisterervaring

Ultieme loyaliteit

De huiself bleef loyaal aan Harry Potter, ook toen hij zijn vrijheid terug kreeg. De lezer moet het gevoel van ultieme loyaliteit krijgen, en dat geeft kracht aan het verhaal. Dobby offerde zichzelf op voor de mensen waar hij van hield, ondanks het feit dat hij een vrije elf was. Het betekende ook het begin van respect voor de huiself in de optiek van de lezer.

Excuses van J.K Rowling

De auteur van de Harry Potter-reeks, J.K Rowling herdenkt jaarlijks de dood van Dobby. Ze verontschuldigt zichzelf voor het doden van de huiself, maar benoemt hierbij het hogere doel van het verhaal. Dobby heeft zichzelf opgeofferd zodat het goede het zou winnen van het kwaad. De dood van de huiself had dus meerdere redenen voor de verloop van het verhaal.

De laatste strijd

Dobby was in staat om met zijn krachtige magie mensen te laten verdwijnen (of transporteren). Hij zou dus simpelweg het leger van Voldemort kunnen laten verdwijnen, en dan had er nooit een laatste strijd op Hogwarts plaatsgevonden. Deze moest wel plaatsvinden, dus koos J.K Rowling voor zijn trieste, maar nobele lot.

2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.