Dit is waarom de traditionele vulpen nog altijd even populair is 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit is waarom de traditionele vulpen nog altijd even populair is

Ons leven staat in het teken van de digitalisering. Pakweg dertig jaar geleden hadden we nooit kunnen verwachten dat ons leven er nu zo uit zou zien. Dat kinderen al op de basisschool vaker tablets gebruiken dan traditioneel schrijfgerei, dat we de hele dag met een smartphone in onze handen staan, dat we – waar we ook gaan – constant in contact staan met de buitenwereld. Het is ongelooflijk hoe erg ons leven in een relatief korte tijd is veranderd. Toch zijn er ook dingen die gelukkig hetzelfde blijven. Die ook hopelijk nooit zullen veranderen. Zo is de traditionele vulpen van kwalitatieve merken als montblanc nog altijd even populair.

Maar hoe komt dat? Hoe komt het dat traditioneel schrijfgerei ook in het geweld van al die moderne technologieën overeind kunnen blijven? In dit artikel lees je waarom.

Voor de geest

Het is bijzonder hoe heilzaam schrijven werkt voor de geest. Het is niet voor niets dat veel therapeuten aanbevelen om gedachten op te schrijven. Door ze op te schrijven, is het gemakkelijker om deze te ordenen. Om dingen een plekje te geven. Je iets opgeluchter te voelen. Maar misschien heb je ook wel eens gemerkt dat dit beter werkt wanneer je dit daadwerkelijk opschrijft, dan als je hier een toetsenbord voor gebruikt.

Studies hebben aangetoond hoe dit komt. Wat blijkt? Wie handmatig schrijft, gebruikt zowel de linker- als de rechterhersenhelft tijdens het schrijven. Logisch ook dat het brein druk bezig is. Bedenk maar eens hoeveel handelingen hierbij komen kijken. Je moet niet alleen de pen goed vasthouden en de juiste bewegingen maken, maar ook denken en je eigen gedachten reproduceren op papier. Dit is iets wat alleen de mens kan doen. Doordat het brein zó wordt uitgedaagd, ben je ook in staat om andere verbindingen te maken. Dit maakt bijvoorbeeld dat je geconcentreerd te werk kunt gaan, dingen beter kunt onthouden en het dus ook sneller een plekje kunt geven.

Bekijk ook:
Temu verovert de markt: nog goedkoper dan AliExpress?

Veel minder afval

Bovenstaande reden verklaart misschien wel waarom we vaker met de hand moeten schrijven, maar niet waarom we dan niet gewoon een traditionele balpen kunnen gebruiken. Die zijn toch veel voordeliger? Je hebt al een pakje vol balpennen voor enkele euro’s. Je kunt ze overal krijgen en hoeft dan ook niet bang te zijn dat je er één laat liggen.

Dat klopt. Maar hier rust tevens het gevaar. Wist je dat we wereldwijd jaarlijks miljoenen pennen zien verdwijnen? Deze komen simpelweg in de prullenbak terecht of zelfs ergens op straat. Zonder dat we het zelf beseffen, creëren we dus ongelooflijk veel onnodig afval. Dat is niet alleen zonde van je geld, maar ook zeer problematisch voor het milieu.

Door te kiezen voor een kwalitatieve vulpen, draag jij je steentje bij aan het milieu. Met een goede vulpen kan je jaren doen. Je bent er bovendien ook veel zuiniger op. Dit maakt dat je minder afval produceert. 

1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.