Komt de lynx naar Nederland?

0 Shares

De lynx is een katachtig roofdier, ongeveer zo groot als een forse herdershond met een volwassen gewicht van ongeveer 35 kilo. Voor een kat staat het dier hoog op de poten. Opvallend zijn de bakkebaarden en de pluimpjes op de spitse oren.

Het favoriete woongebied van de lynx is een uitgestrekt bos. Het zijn solitaire dieren met een territorium dat wel 1.000 km2 kan omvatten. De territoria van vrouwtjes en mannetjes overlappen elkaar deels.

Waar leeft de lynx?

Tot en met de middeleeuwen kwam de lynx in heel Europa voor. Omdat deze als bedreiging werd gezien voor het kleinere vee, werd er flink op gejaagd. Momenteel zijn er vooral populaties in Siberië en kleinere aantallen in Oost-Europa. Onlangs werd geconstateerd dat de lynx terug is in de Ardennen. Ook in Duitsland zijn er exemplaren aanwezig. Het is dus niet onmogelijk dat na de wolf ook de lynx een kijkje komt nemen in onze bossen.

Wat kunnen we van de lynx verwachten?

Een lynx jaagt vooral op hazen en kleine hoefdieren zoals de ree. Grotere herten zijn maar zelden een prooi. Een lynx jaagt niet specifiek op zieke dieren, maar vooral op onoplettende. Hazen worden beslopen zoals een kat een muis zal besluipen. Grotere dieren zoals een ree worden vanuit een boom besprongen. De lynx heeft voldoende aan een kilo vlees per dag, dus van een grotere prooi kan deze dus vaak vele dagen eten. Op die wijze kan de populatie in de gaten worden gehouden.

De lynx wordt als een goede jager beschouwd, maar slechts 1 op de 6 pogingen is succesvol. Omdat prooidieren door meerdere mislukte aanvallen extra oplettend worden, kiest de lynx na een periode een ander deel van het territorium als jacht gebied. De lynx neemt vaak een grot als slaapplaats, maar ook een verlaten burcht van een das voldoet. Door de dichte vacht van de lynx kan deze ook strenge winters goed aan.

Is een lynx gevaarlijk?

Het is duidelijk dat de terugkeer van grotere roofdieren in een land als het onze niet zonder een slag of stoot gaat. De komst van de wolf heeft dat maar al te duidelijk gemaakt. Ook dit roofdier zal uiteraard soms voor makkelijke prooien gaan. Er staan ook diverse vogels op het menu en een kip zal deze katachtige dan ook met plezier verschalken.

Er zijn overigens nog nooit incidenten tussen mens en de lynx gerapporteerd. Het roofdier gaat in het algemeen voor een mens op de loop. Het is echter niet duidelijk hoe een gewond dier of een moeder met jonge dieren zou kunnen reageren. De lynx is beslist geen doetje. Er zijn gebieden waar deze katachtige het territorium moet delen met wolven. Omdat er verschillende prooidieren zijn, vormen ze geen directe concurrenten. Er zijn echter wel voorbeelden bekend dat de lynx wolven heeft gedood als deze te dichtbij kwamen.

De liefhebbers van de natuur zouden een tweede roofdier zoals de lynx naast de wolf toejuichen. De experts denken dat ons land waarschijnlijk niet geschikt is voor een grotere populatie van dit solitaire dier. Het is afwachten wat de lynx ervan vindt.

Bekijk ook:

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

634
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
SHOPPING

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.