Komt de lynx naar Nederland? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Komt de lynx naar Nederland?

De lynx is een katachtig roofdier, ongeveer zo groot als een forse herdershond met een volwassen gewicht van ongeveer 35 kilo. Voor een kat staat het dier hoog op de poten. Opvallend zijn de bakkebaarden en de pluimpjes op de spitse oren.

Het favoriete woongebied van de lynx is een uitgestrekt bos. Het zijn solitaire dieren met een territorium dat wel 1.000 km2 kan omvatten. De territoria van vrouwtjes en mannetjes overlappen elkaar deels.

Waar leeft de lynx?

Tot en met de middeleeuwen kwam de lynx in heel Europa voor. Omdat deze als bedreiging werd gezien voor het kleinere vee, werd er flink op gejaagd. Momenteel zijn er vooral populaties in Siberië en kleinere aantallen in Oost-Europa. Onlangs werd geconstateerd dat de lynx terug is in de Ardennen. Ook in Duitsland zijn er exemplaren aanwezig. Het is dus niet onmogelijk dat na de wolf ook de lynx een kijkje komt nemen in onze bossen.

Komt de lynx naar Nederland? 15

Wat kunnen we van de lynx verwachten?

Een lynx jaagt vooral op hazen en kleine hoefdieren zoals de ree. Grotere herten zijn maar zelden een prooi. Een lynx jaagt niet specifiek op zieke dieren, maar vooral op onoplettende. Hazen worden beslopen zoals een kat een muis zal besluipen. Grotere dieren zoals een ree worden vanuit een boom besprongen. De lynx heeft voldoende aan een kilo vlees per dag, dus van een grotere prooi kan deze dus vaak vele dagen eten. Op die wijze kan de populatie in de gaten worden gehouden.

Bekijk ook:
Buitengewone ruimtemissies: Hoe dieren de kosmos eerder verkenden dan mensen

De lynx wordt als een goede jager beschouwd, maar slechts 1 op de 6 pogingen is succesvol. Omdat prooidieren door meerdere mislukte aanvallen extra oplettend worden, kiest de lynx na een periode een ander deel van het territorium als jacht gebied. De lynx neemt vaak een grot als slaapplaats, maar ook een verlaten burcht van een das voldoet. Door de dichte vacht van de lynx kan deze ook strenge winters goed aan.

Komt de lynx naar Nederland? 16

Is een lynx gevaarlijk?

Het is duidelijk dat de terugkeer van grotere roofdieren in een land als het onze niet zonder een slag of stoot gaat. De komst van de wolf heeft dat maar al te duidelijk gemaakt. Ook dit roofdier zal uiteraard soms voor makkelijke prooien gaan. Er staan ook diverse vogels op het menu en een kip zal deze katachtige dan ook met plezier verschalken.

Er zijn overigens nog nooit incidenten tussen mens en de lynx gerapporteerd. Het roofdier gaat in het algemeen voor een mens op de loop. Het is echter niet duidelijk hoe een gewond dier of een moeder met jonge dieren zou kunnen reageren. De lynx is beslist geen doetje. Er zijn gebieden waar deze katachtige het territorium moet delen met wolven. Omdat er verschillende prooidieren zijn, vormen ze geen directe concurrenten. Er zijn echter wel voorbeelden bekend dat de lynx wolven heeft gedood als deze te dichtbij kwamen.

Bekijk ook:
Slimme technologie voor dierenliefhebbers: top gadgets die elk huisdier verdient

De liefhebbers van de natuur zouden een tweede roofdier zoals de lynx naast de wolf toejuichen. De experts denken dat ons land waarschijnlijk niet geschikt is voor een grotere populatie van dit solitaire dier. Het is afwachten wat de lynx ervan vindt.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.