statistieken straatinitimidatie
Saved Read later
Deel dit bericht

Statistieken straatintimidatie: kun je als vrouw nog veilig alleen over straat?

Het lijkt wel alsof we niet uitgepraat raken over de veiligheid van vrouwen op straat. Laatst nog was er een hele discussie over een vrouw die in het Zuiderpark te Rotterdam verkracht was. Het is dan ook niet raar dat veel vrouwen zichzelf afvragen of zij nog wel veilig alleen over straat kunnen.

Herkenbaar voor vrouwen

Voor mannen kan het heel raar zijn om continu je omgeving in de gaten te houden, voor vrouwen is het niet anders dan normaal. Als vrouw ben je constant op je hoede voor enge figuren waar je niets mee te maken wil hebben. Je loopt met een grote bocht om een groep hangjongeren heen en loopt net dat kleine beetje sneller wanneer er een man achter jou loopt. Het is niet zo zeer dat we het idee hebben dat die mensen ons wat gaan aandoen, maar we krijgen er geen fijn gevoel bij. Waar komt dat nu precies door? Nou, door de feiten!

Statistieken straatintimidatie: kun je als vrouw nog veilig alleen over straat? 12

Waarom zijn vrouwen angstiger op straat?

In het nieuws krijg je wel vaker nare dingen te horen: een huis wat opzettelijk in de brand is gestoken, een dronken bestuurder die tegen een gezinsauto is gebotst en meer van dit soort zaken. Toch zijn vrouwen over het algemeen meer bezorgd over wat er op straat kan gebeuren dan in een huis of auto. De verhalen over bijvoorbeeld de vrouw die in het Zuiderpark verkracht is maken namelijk veel meer indruk dan dat huis wat in brand is gestoken. Het raakt je persoonlijk, want je krijgt het gevoel dat jij dit ook had kunnen zijn. In sommige delen van Nederland is er meer overlast dan anderen, dus het kan zijn dat jij je totaal niet aangesproken voelt door dit verhaal. Toch willen we hier wat dieper op ingaan.

Rotterdam

Rotterdam maakt gebruik van een speciale StopApp. Hiermee kan overlast van gesis, naroepen of in het nauw drijven gemeld worden bij de gemeente Rotterdam. Door één klik in de app wordt de huidige locatie doorgestuurd. De gemeente neemt dan zo snel mogelijk actie zodat iedereen zich veilig kan voelen. Ook een situatie die eerder gebeurd is kan gemeld worden. Het is alleen de bedoeling dat de app gebruikt wordt als er sprake is van straatintimidatie, dus geen fysieke aanraking. Als het overgaat op fysieke aanrakingen is het belangrijk om zo snel mogelijk 112 te bellen. Onderstaand tabel laat zien hoe

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Hoe kunnen we straatintimidatie tegengaan?

Natuurlijk is het niet de zaak aan de slachtoffers om zich ‘beter te gedragen'. Dit is complete onzin. Het belangrijkste is om het probleem bij de kern aan te pakken: de daders. Hoe kunnen we straatintimidatie nu echt tegengaan? De StopApp van de gemeente Rotterdam is al een heel mooi begin, maar zo'n app zal daders vaak niet afschrikken. Wat er nodig is, is duidelijke handhaving en strenge regels. Want over die regels valt ook nog het een en ander te zeggen.

Wat is de straf voor straatintimidatie?

Rotterdam heeft geprobeerd om straatintimidatie strafbaar te maken, maar dit was niet rechtsgeldig. Dit zou tegen de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting zijn. Het is op dit moment dan ook alleen strafbaar wanneer iemand ook daadwerkelijk overgaat op de daad.

Straatintimidatie

Wat is de straf voor aanranding?

Voor aanranding staat op het moment van schrijven een maximumstraf van 8 jaar gevangenisstraf. Tevens kan er ook een geldboete van 76.000 euro opgelegd worden. Wat de straf uiteindelijk zal zijn hangt van de omstandigheden af. Deze straf kan verhoogd worden wanneer er strafverzwarende omstandigheden zijn zoals een aanranding door meerdere personen, aanranding van een ondergeschikte, een pupil of een kind dat onder zijn gezag staat, aanranding met zwaar lichamelijk letsel of levensgevaar tot gevolg of aanranding met de dood tot gevolg. Voor een ‘poging tot aanranding' kan iemand 2/3 van de straf krijgen.

Wat is de straf voor verkrachting?

Over verkrachting is op dit moment nog een discussie gaande. Volgens de wet is verkrachting iemand dwingen tot het ondergaan van handelingen die (mede) bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam door middel van (bedreiging met) geweld of door middel van (bedreiging met) een andere feitelijkheid. Er moet dus sprake zijn van dwang, geweld of een andere feitelijkheid. Veel slachtoffers bevriezen echter wanneer een dergelijk delict plaatsvind waardoor er geen geweld aan te pas komt. Volgens de wet zou dit geen verkrachting zijn. Daarvoor heeft minister Grapperhaus nu een ‘seks tegen de wil‘ wet gemaakt. Toch is er veel kritiek op deze wet omdat de straf hiervoor veel lager ligt, terwijl het delict hetzelfde blijft. Voor verkrachting kun je op dit moment 12 jaar gevangenisstraf krijgen of een geldboete van 76.000 euro. Bijkomende straffen zijn niet uitgesloten. Ook hier kunnen strafverzwarende omstandigheden gelden. Voor een ‘poging tot verkrachting' kan iemand 2/3 van de straf krijgen.

Bekijk ook:
Zo herken je nepnieuws

Statistieken aanranding en verkrachting

Ongeveer 22 procent van alle vrouwen in Nederland heeft wel eens te maken gehad met seksueel geweld. Bij de mannen ligt dit getal op 6 procent. Ook heeft 11 procent van de vrouwen wel eens geslachtsgemeenschap tegen de wil gehad, terwijl dit bij de mannen maar één procent is. Deze cijfers zijn gebaseerd op een onderzoek in 2017. In het onderstaand tabel zijn ook de uitkomsten te zien uit een onderzoek in Rotterdam.

statistieken straatintimidatie

Bron: Erasmus Universiteit Rotterdam

Hoe kun je nog veilig over straat als vrouw?

Volgens de bovenstaande cijfers kan het gros van de vrouwen dus veilig over straat. Voel je je toch niet veilig op straat? Dan hebben wij nog een paar tips om jou te helpen.

  • Zorg altijd dat je je telefoon bij hebt. In geval van nood kun je dan iemand bellen.
  • Stuur je live locatie door aan een vertrouwd persoon. Zo kan die persoon jou altijd vinden als er wat is.
  • Heb zelfvertrouwen. Uit een onderzoek blijkt dat mannen die op zoek zijn naar een ‘prooi' vaak vrouwen kiezen die eruit zien alsof ze geen zelfvertrouwen hebben. Hiermee wordt bedoeld de vrouwen die hun hoofd laag houden en een verlegen uitstraling hebben.
  • Kies de vertrouwde routes. Loop geen onbekende route als het niet nodig is, vooral niet als het donker is.
  • Moet je per se in het donker ergens naartoe? Neem dan iemand mee, al is het maar de buurman. Het is een stuk veiliger en het is nog gezellig ook!
  • Vermijd donkere plekken en stegen. Zo heb je minder kans op last van hangjongere.

Voel jij je nog veilig op straat als vrouw?

Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.