Het dodelijkste dier op aarde zoekt jou 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Het dodelijkste dier op aarde zoekt jou

Als je op het nieuws een verhaal hoort of leest over een dodelijk slachtoffer van een haai, giftige spin of een ander dier, zal je wellicht even huiveren en blij zijn dat in ons land geen gevaarlijke dieren voorkomen. Maar er is een dier dat ieder jaar weer een miljoen slachtoffers maakt en wellicht kijkt een exemplaar momenteel naar jou: een mug.

Muggen brengen akelige parasieten over die ziekten als malaria en knokkelkoorts kunnen veroorzaken. Wist je dat de malariamug ongeveer een eeuw geleden ook in ons land voorkwam? De huidige klimaatverandering zorgt ervoor dat steeds meer soorten oprukken naar ons land, waaronder gevaarlijke muggen.

Heeft de mug een voorkeur voor mensenbloed?

Tests hebben uitgewezen dat muggen die vooral voorkomen in stedelijke gebieden eerder op zoek gaan naar een mens dan een ander zoogdier. Juist in stedelijke gebieden zijn er veel mogelijkheden voor muggen om eitjes te leggen in ondiep stilstaand water. Dat kan het vogelbakje in jouw tuin zijn of een regenton die niet goed is afgedekt. Deze muggen hebben voornamelijk de mens als prooi en verkiezen die ook boven andere zoogdieren. Muggen die vooral in de natuur leven, zijn minder kieskeurig.

Bekijk ook:
Vaarwel vieze kattenbak: Ontdek de Zedar K900, de ultieme oplossing voor een schone kattenbak

Hoe vindt een mug jou?

Een mug vindt een mens aan de hand van de CO2 die we uitademen. Al op een afstand van 10 meter neemt een mug dit waar. Pas op een afstand van 2 meter kan een mug een mens ook zien. Muggen komen in tegenstelling tot andere vliegende insecten niet af op licht, al bestaat overal die verkeerde veronderstelling.

Waarom zoemt de mug zo?

De mug maakt dat irritante zoemgeluid dat menig zomernacht bederft met zijn vleugels. De vleugels gaan zo snel op en neer dat er een zoemgeluid ontstaat. Eigenlijk is dat een zwak punt omdat de prooi gewaarschuwd wordt door dat kabaal. Maar de mug is zo succesvol dat het zoemen de soort geen kwaad heeft gedaan.

Het dodelijkste dier op aarde zoekt jou 15

Waarom wordt de ene mens vaker gestoken dan de ander?

Een mug is op zoek naar bloed en dat doen alleen de vrouwtjes. Als ze een mens steken, spuiten ze meteen een minieme hoeveelheid antistollingsmiddel in het bloed (en vaak tevens parasieten). Het immuunsysteem reageert op dat middel met antistoffen en hierdoor ontstaat die jeukende bult waar je gestoken wordt. Het immuunsysteem kan echter heftig of minder heftig reageren. Bij een minder heftige reactie kan er zelfs in het geheel geen spoor van de muggensteek achterblijven en lijkt het alsof je niet of minder gestoken wordt.

Bekijk ook:
Vaarwel vieze kattenbak: Ontdek de Zedar K900, de ultieme oplossing voor een schone kattenbak

Het is wel bekend dat muggen een voorkeur hebben voor mensen die meer CO2 uitademen en een hogere lichaamstemperatuur hebben. Dat kan je echter niet voorkomen.

Gaat de mens de strijd tegen de mug winnen?

Er was een tijd dat men dacht dat met bestrijdingsmiddelen als DDT de strijd tegen de mug kon worden gewonnen. Dat bleek een misrekening omdat deze middelen zeer schadelijk bleken voor milieu en ook de mens. Nu is de hoop gevestigd op moderne middelen waaronder gen-manipulatie om de mug uit te roeien. Het is nog niet duidelijk of dat zal gaan lukken. Voorlopig zal je nog regelmatig het gezoem van een massamoordenaar horen die op zoek is naar jou.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.