Akita hondenras
Saved Read later
Deel dit bericht

De akita: wat is dit voor hondenras en wat kosten de pups?

Gisteravond is de film Hachi weer op de tv te zien geweest en daarbij zullen de nodige tranen zijn geplengd. Het is een waargebeurd verhaal over een man en zijn hond. Hachi, een akita liep jarenlang mee met zijn baas naar het station. In de avond wachtte hij weer bij datzelfde station. Zijn baas overleed, maar Hachi bleef hem onverminderd trouw. Tot zijn eigen dood, tien jaar later, ging hij iedere avond naar het station en bleef daar vergeefs wachten tot de weduwe hem kwam ophalen. Hachi werd een beroemdheid op dat station. Na zijn dood kwam er een standbeeld van deze akita  en een plaquette met zijn verhaal.

Een run op akita pups

Over de hele wereld weten fokkers dat na uitzending van deze film er een run zal komen op puppy’s van dit ras en vergelijkbare honden. Ze zijn ook erg mooi en in de film Hachi is het beeld zeer geromantiseerd. Ben je nieuwsgierig naar de akita puppy prijs? De prijs voor een akita inu pup ligt tussen de € 1.200 en € 1.700. De kopers van een akita pup zijn meestal na een halfjaar al teleurgesteld in het dier omdat deze qua karakter helemaal niet lijkt op de Hachi uit de film. Eigenlijk is dat onterecht, omdat de bezitters niet weten hoe ze om moeten gaan met een dergelijke hond. Dat misverstand leidt ertoe dat de asiels een periode na uitzenden van de film weer vol zitten met Hachi’s die wachten op een baas die hen wel aankan.

Bekijk ook:
Dit zijn de kleinste hondenrassen

Wat voor soort hond is een akita?

Het akita-ras komt uit Japan. Het dier heeft enige verwantschap met de keeshond, maar is beduidend groter en sterker. Een akita is een jachthond die nog steeds in het noorden van Japan wordt gebruikt om op beren te jagen, hetgeen wel iets zegt over de kracht. Ook als waakhond waren ze gewild en een akita zal een volwassen wolf kunnen doden. Een akita is een stoere en uiterst intelligente hond. Het is niet eenvoudig om deze trotse hond te leren om op commando wat te doen. Hoewel de hond zeer atletisch en sterk is, worden ze praktisch nooit ingezet bij wedstrijden. De akita weigert spelletjes als deze er geen zin in heeft. De Japanse akita is doorgaans blond met wit. Er is ook een Amerikaanse akita, ook wel American akita genoemd. In dit akita hondenras zie je soms ook zwarte akita’s.

Akita inu

Akita in: een eenling onder de honden

Waar de meeste hondenrassen zeer gesteld zijn op een roedel, is de akita eerder een eenling. Een akita doe je geen plezier met een speelveldje vol met andere honden. Ook grote groepen mensen gaat deze hond liever uit de weg. Het is wel een echte gezinshond die vriendelijk en verdraagzaam is ten opzichte van kinderen die tot de groep behoren. Maar een akita heeft eigenlijk genoeg aan de band met een ervaren baasje. De hond wil daarnaast het liefst zoveel mogelijk met rust worden gelaten en vindt bezoek niet prettig.

Bekijk ook:
Grappige dierenfilmpjes van honden en katten: kan jij kijken zonder te lachen?

Onderdanig zijn hoort niet bij een akita

Een akita kan je niet trainen met geweld of pijn. De hond vergeet ook dit gedrag niet en zal nooit onderdanig worden. Dat is iets dat je als eigenaar goed moet beseffen omdat je te doen hebt met een sterke hond waar het jachtinstinct niet verdwenen is. Iemand die ervaren is in het trainen van honden zal met veel geduld erin kunnen slagen om de hond hem of haar te laten volgen.

Als dat lukt, is de akita een hond die bijzonder trouw is en ‘zijn’ gezin tegen alle gevaren zal proberen te beschermen. Onderdanigheid zal er echter niet bij horen. In veel opzichten geeft de film dan ook een juist beeld als je door de romantisering heen kan kijken. Hachi was weliswaar enorm trouw aan zijn bezitter maar negeerde ook de wensen van de weduwe die voor hem zorgde nadat haar echtgenoot was overleden. De eenling nam zijn eigen beslissingen.

Bekijk ook:
10 Prachtige kattenrassen

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.