in

Oorlog India Pakistan kan 125.000.000 levens kosten

Onderzoek gepubliceerd in Science Advances voorspeld een mega ramp bij nucleaire confrontatie India en Pakistan. In slechts enkele weken tijd kan het dodental oplopen tot 125 miljoen, hoger dan het dodental van de gehele tweede wereld oorlog. Naast het hoge aantal doden heeft een confrontatie de potentie de aarde af te koelen naar het niveau van de laatste IJstijd.

Het zal ‘snel gaan en een vieze oorlog zijn’ volgens de Pakistaanse leider van de Kashmir. Alan Robock co-auteur van het onderzoek en professor milieu wetenschappen aan de Rutgers Universiteit is van mening dat niet alleen de direct getroffen gebieden er slecht aan toe zullen zijn, maar dat de gehele wereld onder de confrontatie zal lijden.

Met behulp van computer simulaties kwamen de onderzoekers er achter dat elke nucleaire explosie tot wel 700.000 slachtoffers kan maken. De hoeveelheid stof welke dan in de atmosfeer komt, is genoeg om een nucleaire winter te ontketenen. Deze nucleaire winter zal oogsten doen mislukken en lijden tot een massale hongersnood.

“De oorlog zal niet te vergelijken zijn met wat we eerder hebben meegemaakt” zegt: Brian Toon, mede onderzoeker welke in de jaren ’80 de term nucleaire winter in het leven riep.

Hoewel India en Pakistan op papier rond de 300 nucleaire wapens hebben kunnen dit er tegen 2025 wel eens 500 zijn. 2025 is het jaar waarin de confrontatie in de simulatie plaatsvond.

Lees ook:
Dit is de raarste mode uit de geschiedenis!

Toon gaf aan de vurige wens te hebben dat Pakistan en India het onderzoek zullen lezen als extra motivatie om af te zien van een eventuele nucleaire confrontatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hardlopen, fitness en buitensport? Pak je gadget erbij!

België plaatst zich als eerste voor het EK na een verpletterende 9-0