Ongekende verwoesting: botsende zwarte gaten, hoe zit dat? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Ongekende verwoesting: botsende zwarte gaten, hoe zit dat?

Astronomen hebben vorig jaar zwaartekracht golven opgevangen van de botsing van 2 zwarte gaten die volgens de berekeningen 7 miljard jaar geleden plaatsvond op een onvoorstelbare afstand van de aarde.

Het ene zwarte gat had een massa die gelijk was aan 85 keer die van onze zon, de ander woog 65 keer zoveel als de zon. De kracht van de botsing was zo enorm dat er een nieuw zwart gat ontstond met de gezamenlijk massa. Het feit dat de trillingen de aarde bereiken na een periode van 7 miljard jaar maakt duidelijk hoe enorm de klap moet zijn geweest en dat er op vele lichtjaren afstand een enorme verwoesting moet zijn aangebracht.

Het raadsel ‘zwart gat’

Inmiddels is bekend dat alleen een zwart gat kan ontstaan als een rode reus sterft. Een dergelijke zon heeft een massa die vele tientallen malen die van onze zon is. Na een laatste enorme uitbarsting die een supernova wordt genoemd, stort de rode reus ineen en wordt een zwart gat. Maar er zijn ook nog vele zaken die nog onbekend zijn. De astronomen speculeren nog over heel veel zaken.

Bekijk ook:
Sexting: een serieus probleem van deze tijd

Het aantal zwarte gaten

Vroeger werd aangenomen dat een zwart gat een zeldzaam verschijnsel was. Inmiddels is er het idee ontstaan dat het er wel miljoenen kunnen zijn, alleen in onze Melkweg. Het totale aantal in het heelal zou daarmee gigantisch zijn.

De massa van een zwart gat

Sommige waarden zijn bijna niet te bevatten en dat geldt ook voor de massa van een zwart gat. Aks er een zwart gat zou bestaan van 1 cm3, zou deze een massa hebben van de helft van de aarde.

Een zwart gat is onzichtbaar

Een zwart gat is onzichtbaar. De zwaartekracht van een zwart gat is zo enorm dat zelfs licht er niet uit kan ontsnappen. Om die reden is ook gekozen voor deze naam. Alleen als er een ster om het zwarte gat draait kunnen astronomen op basis daarvan een dergelijk fenomeen ontdekken.

Ongekende verwoesting: botsende zwarte gaten, hoe zit dat? 14

Het zwarte gat in het centrum van de Melkweg

In het midden van onze Melkweg bevindt zich een superzwaar zwart gat. Sagittarius A heeft wellicht een massa van een miljoen of zelfs een miljard van onze zonnen. Toch is het een relatief rustig object omdat het maar weinig massa lijkt op te slokken en daardoor bijna onzichtbaar is. Dat veranderde op 20 augustus 2020 toen de helderheid van het gebied met een factor 75 toenam. Blijkbaar is er iets enorms opgeslokt door Sagittarius A. Wellicht een zon of zelfs een groot aantal.

Bekijk ook:
4 bizarre vakantiebestemmingen

Zal ook de aarde worden opgeslokt?

Hoewel een zwart gat als Sagittarius A* in principe de hele Melkweg inclusief aarde zou kunnen bevatten, lijkt er ook hier een evenwicht te bestaan. De Melkweg draait met precies genoeg snelheid om het zwarte gat om te kunnen blijven bestaan. Maar slechts zelden komt er iets te dicht bij om opgeslokt te worden. Voor de aarde zijn kleine zwarte gaten zoals de twee die op elkaar botsen en onzichtbaar zijn een veel groter gevaar. De aarde zou slechts een onbetekenend stofje zijn als de aarde in de greep van één ervan zou raken.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.