In en rond het meer Roopkund in de Indiase Himalaya zijn ruim 600 skeletten gevonden. Archeologen onderzoeken waar de skeletten vandaan komen en hoe ze op de oevers van het meer terecht zijn gekomen. De grote vraag is wat deze mensen bij het meer deden en hoe ze om het leven zijn gekomen. Dit is het mysterie van het meer vol met skeletten.
DNA-onderzoek
De archeologen dachten eerder dat de skeletten van pelgrims waren die in de regio woonden. Maar DNA-onderzoek toonde aan dat de skeletten een Zuid-Aziatische oorsprong hebben. Koolstofdatering toonde aan dat een grote groep mensen rond hetzelfde moment in het jaar 800 was overleden. Na deze resultaten hebben de onderzoekers alleen maar meer vragen gekregen.
Niet overleden tijdens strijd
De skeletten zijn zowel van mannen als vrouwen. De slachtoffers schijnen niet tijdens een strijd te zijn overleden. Er zijn geen wapens gevonden en de skeletten hebben geen verwondingen die passen bij een gevecht. Uit onderzoek blijkt dat de meeste slachtoffers gezond waren voordat ze overleden, dus wordt een epidemie ook uitgesloten. De vraag is dus; waar zijn deze mensen aan overleden?
Bedevaart
Volgens lokale inwoners is het gebied rondom het meer een bedevaartsoord voor gelovigen. Mensen die de plek bezochten aanbaden de God Nanda Devi. Het meer en het gebied eromheen werd als heilige grond beschouwd. Er werden in die tijd rituelen uitgevoerd in het gebied rondom het meer, wellicht houdt dit verband met de gevonden skeletten.
Volksliedje
Een plaatselijk volksliedje zou misschien voor opheldering kunnen zorgen. In dit liedje wordt gezongen over een bedevaart dat elke twaalf jaar in de regio werd gehouden. Tijdens het feest Nanda Devi Raj Jat zouden vrouwen zich respectloos hebben gedragen. Ze zouden hebben gedanst op heilige grond, waarna de God Nanda Devi in woede uit zou zijn gebarsten met ijzeren ballen zou hebben gegooid.
Hagelstorm
Deze ‘ijzeren ballen’ zouden hagelstenen geweest kunnen zijn. Er zijn resten van parasols gevonden en veel schedels van de skeletten tonen verwondingen die passen bij de inslag van grote (hagel)stenen. De onderzoekers breken wel hun hoofd over ruim dertig skeletten van de groep. Deze zijn namelijk ruim duizend jaar later overleden. Ook is niemand van de groep slachtoffers verwant aan elkaar, wat opmerkelijk is gezien de vele mensen die er zijn overleden.
Plaats een reactie