Mysterie rond meer vol met skeletten in Himalaya gebergte 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Mysterie rond meer vol met skeletten in Himalaya gebergte

In en rond het meer Roopkund in de Indiase Himalaya zijn ruim 600 skeletten gevonden. Archeologen onderzoeken waar de skeletten vandaan komen en hoe ze op de oevers van het meer terecht zijn gekomen. De grote vraag is wat deze mensen bij het meer deden en hoe ze om het leven zijn gekomen. Dit is het mysterie van het meer vol met skeletten.

DNA-onderzoek

De archeologen dachten eerder dat de skeletten van pelgrims waren die in de regio woonden. Maar DNA-onderzoek toonde aan dat de skeletten een Zuid-Aziatische oorsprong hebben. Koolstofdatering toonde aan dat een grote groep mensen rond hetzelfde moment in het jaar 800 was overleden. Na deze resultaten hebben de onderzoekers alleen maar meer vragen gekregen.

Niet overleden tijdens strijd

De skeletten zijn zowel van mannen als vrouwen. De slachtoffers schijnen niet tijdens een strijd te zijn overleden. Er zijn geen wapens gevonden en de skeletten hebben geen verwondingen die passen bij een gevecht. Uit onderzoek blijkt dat de meeste slachtoffers gezond waren voordat ze overleden, dus wordt een epidemie ook uitgesloten. De vraag is dus; waar zijn deze mensen aan overleden?

Bekijk ook:
Worden mensen in de toekomst geprogrammeerd door hersenchips en kunstmatige intelligentie?

Bedevaart

Mysterie rond meer vol met skeletten in Himalaya gebergte 15

Volgens lokale inwoners is het gebied rondom het meer een bedevaartsoord voor gelovigen. Mensen die de plek bezochten aanbaden de God Nanda Devi. Het meer en het gebied eromheen werd als heilige grond beschouwd. Er werden in die tijd rituelen uitgevoerd in het gebied rondom het meer, wellicht houdt dit verband met de gevonden skeletten.

Volksliedje

Een plaatselijk volksliedje zou misschien voor opheldering kunnen zorgen. In dit liedje wordt gezongen over een bedevaart dat elke twaalf jaar in de regio werd gehouden. Tijdens het feest Nanda Devi Raj Jat zouden vrouwen zich respectloos hebben gedragen. Ze zouden hebben gedanst op heilige grond, waarna de God Nanda Devi in woede uit zou zijn gebarsten met ijzeren ballen zou hebben gegooid.

Hagelstorm

Deze ‘ijzeren ballen’ zouden hagelstenen geweest kunnen zijn. Er zijn resten van parasols gevonden en veel schedels van de skeletten tonen verwondingen die passen bij de inslag van grote (hagel)stenen. De onderzoekers breken wel hun hoofd over ruim dertig skeletten van de groep. Deze zijn namelijk ruim duizend jaar later overleden. Ook is niemand van de groep slachtoffers verwant aan elkaar, wat opmerkelijk is gezien de vele mensen die er zijn overleden. 

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.