Moorden voor my little pony
Saved Read later
Deel dit bericht

Moorden voor My Little Pony, wat zijn Bronies en wat doen ze?

Op een gewone donderdag liep de 19-jarige Brandon Scott naar een vestiging van Fed Ex in Indianapolis, hij was zwaarbewapend. Schijnbaar willekeurig schoot hij daar 8 mensen dood en pleegde daarna zelfmoord. Helaas komen dergelijke schietpartijen in de VS regelmatig voor.

Sommige mensen menen dat dit mede veroorzaakt wordt door de eenvoudige wijze waarop wapens kunnen worden gekocht in dat land. Anderen vinden juist dat het een grondrecht is voor burgers om zichzelf te kunnen verdedigen, wapens horen daarbij. Afgezien van die discussie is het uiteraard altijd de vraag wat een dergelijke schutter bezielt om onschuldige mensen af te slachten.

Wat gebeurde er met de Bronie Brandon Scott?

Van Scott is bekend dat hij een korte periode bij Fed Ex had gewerkt op de vestiging waar de daad plaatsvond. Op zijn account bij Facebook was echter een bericht geplaatst, een uur voor de moordpartij. FB haalde de account snel offline, maar de Wall Street Journal wist uit een interne notitie de inhoud van het bericht te achterhalen. Scott had gemeld dat een leven zonder Applejack voor hem geen zin meer had. Hij hoopte haar te ontmoeten in het hiernamaals. Brandon Scott was een Bronie.

Bekijk ook:
Vrouwen moorden het liefst met gif

Wat is My Little Pony ook alweer?

Friendship is magic. Deze zin komt regelmatig voor in de tekenfilmserie ‘My Little Pony’ . De serie is bedoeld voor jonge kinderen en kwam voor het eerst in 2010 op de buis in de VS. Ook in Nederland en België werden de tekenfilms onder andere bij Telekids getoond. Het gaat in de afleveringen om 6 kleurrijke pony’s waartoe ook Applejack behoort. De groep beleeft allerlei avonturen met een duidelijke Amerikaanse moraal. Vriendschap is betoverend, leert de tekenfilm de jonge kijkers. Indien je zelf op een leeftijd bent, waardoor je in 2010 nog tot de jonge kinderen behoorde, heb je wellicht nog speelgoed gehad dat op basis van de serie was gemaakt.

Gedurende vijf seizoenen was de serie bijzonder populair. Zoals wel vaker werden na 2015 de tekenfilms nog regelmatig uitgezonden over de gehele wereld. Het hoogtepunt was echter voorbij. Waarschijnlijk zal in veel kasten het speelgoed inmiddels onder het stof zijn bedekt en zijn de pony’s geheel vergeten door de doelgroep: jonge kinderen. Daarvoor kwamen echter andere bewonderaars in de plaats en dat is beslist nog niet voorbij.

Bronies en Pega-sisters

Wat zijn Bronies en Perga-sisters?

Bronie is een samentrekking van de woorden ‘Brother’ (bedoeld als vriend of kameraad) en ‘Pony’. Nadat de serie voor de doelgroep minder van belang werd, bleek dat er groepen op het internet ontstonden van jongvolwassenen die ‘my little pony’ als gemeenschappelijk thema namen. Het zijn vooral jonge blanke mannen, zoals Brandon Scott, die zich bronies noemen. Vriendschap is voor hen ook hetgeen dat de basis lijkt te vormen voor de subcultuur die is ontstaan. Er zijn ook een aantal vrouwen die Perga-sisters worden genoemd, maar het grote merendeel bestaat uit mannen.

Bekijk ook:
Wat is QAnon en wie zitten erachter?

Wat doen Bronies en Perga-sisters en hoeveel zijn er?

Veel bijzondere dingen doen bronies niet. Ze kijken gezamenlijk naar oude afleveringen en verzamelen zaken die verband houden met de serie. Op het hoogtepunt in 2015 waren er overal bronies op de wereld, bijvoorbeeld enkele honderden in Nederland. Maar vooral in de VS, waar de serie ook was gemaakt, wordt aangenomen dat er nog steeds tienduizenden zijn die zich bronie noemen. Gelet op de ‘zoete’ inhoud van de tekenfilms worden de bronies ook regelmatig belachelijk gemaakt op de social media. Ze worden voor homo of pedofiel uitgemaakt. Experts denken echter dat het min of meer toeval is dat juist deze tekenfilm het symbool is geworden van een groep jongeren die neigt naar racisme en ‘white supermacy’. Dat Brandon Scott een bronie was en vreemde gedachten koesterde over een tekenfilmfiguur, was waarschijnlijk niet de echte reden voor zijn massamoord.

Bekijk ook:
Verschrikkelijke Skype-moord in Australië

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.