Waarom lachen we En meer leuke weetjes over lachen!
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom lachen we? En meer leuke weetjes over lachen!

Gisteren was het de internationale dag van de lach. Die valt ieder jaar op de eerste zondag in de maand mei. De dag is op de kalender gezet door Dr. Madan Kataria, de grondlegger van de wereldwijde Laughter-Yoga. Misschien had je er nog nooit van gehoord, maar in 65 landen zijn er speciale evenementen waarbij het vooral de bedoeling is om veel en hartelijke te lachen. Lachen is gezond en er worden hormonen door het lichaam aangemaakt, waardoor een mens zich prettig gaat voelen. Maar hoe zit het verder nu met lachen, waarom doen we het, waarom lachen vrouwen meer dan mannen en waarom giechelen bazen maar zo zelden?

Lachen is een universele taal

Terwijl bepaalde gebaren in de ene cultuur iets heel anders kunnen betekenen dan elders, geldt dat bij lachen niet. Dat staccato geluid dat wij schrijven als ‘ ha ha ha’ betekent overal hetzelfde. Het is een uiting van plezier en waardering voor iets dat als humorvol wordt beschouwd. De Russen schrijven het als ‘cha cha cha’ en de Fransen als ‘ah ah ah’. Maar al is humor beslist niet overal gelijk, het geluid van lachen is dat wel. Baby’s kunnen lachgeluidjes maken vanaf hun derde maand.

Lachen is een sociaal gebeuren

De neurowetenschapper en psycholoog Robert Provine besloot een onderzoek te doen naar het fenomeen lachen. Hij begon hiermee onder laboratoriumomstandigheden, maar gaf dat al gauw op. Hij merkte namelijk dat mensen die alleen naar grappige tv-programma’s keken of moppenboekjes lazen zelden verder kwamen dan een glimlach. Als ze alleen zijn en onder observatie staan, lachen mensen niet zo snel. Provine besloot het lachen in de praktijk te onderzoeken en trok een aantal bijzondere conclusies. Lachen is in de eerste plaats een sociaal gebeuren. Denk maar eens aan de laatste keer dat bij het bowlen bent geweest. Jij gooit de bowlingbal en tot je eigen verrassing wordt het een strike. Wanneer begin je te lachen? Op het moment dat jij je omkeert en de andere mensen in het gezelschap je kunnen zien.

Bekijk ook:
Dit is wat lachen met jouw lichaam doet

Lachen heeft veel met macht te maken

Als je naar iemand lacht is dat een teken van vertrouwen maar er is ook een duidelijk aspect van macht aanwezig. Een ondergeschikte zal veel vaker om een grap van zijn baas lachen dan omgekeerd. Provine liet mensen een grap vertellen aan een onbekende in een zakelijke omgeving. Als degene die de grap aanhoorde van tevoren had vernomen dat de onbekende een ondergeschikte zou worden, werd er nauwelijks gelachen om de grap. Dat gebeurde echter wel als werd gedacht dat de grappenmaker binnenkort een leidende positie zou innemen. En denk er maar eens over na: hoe vaak heb je iemand met een hoge positie zien giechelen?

Vrouwen lachen meer dan mannen

Zijn mannen geboren grappenmakers en vrouwen minder? Provine meende dat het eerder ook paste in het traditionele rollenspel waarbij de vrouw zich liet veroveren door de man. Voor veel vrouwen lijkt een man met humor interessanter omdat zij deze ook als een meer intelligent beschouwt. Het zal beslist boeiend zijn om te zien in hoeverre het lachgedrag verandert als de relaties meer gelijkwaardig worden.

Weetjes over lachen

Bekijk ook:
De 10 rijkste vrouwen ter wereld

Waarom lacht een baby?

Waarom lacht een baby? In het begin is dit bij baby’s vooral een reflex. Al op de derde dag kan een baby een lachje produceren. Dit zie je vaak wanneer je het kindje kriebelt of hem of haar in bed legt. Echt lachen komt pas wanneer het kindje zich meer bewust wordt van de omgeving, na ongeveer 6 weken. Vanaf een halfjaar gaat een baby mensen en dingen goed herkennen. Dan lacht een baby vaak vooral naar mensen die betekenis voor hem of haar hebben. Waarom lachen kinderen over het algemeen vaker dan volwassenen? Dit komt vooral doordat kinderen nog helemaal op ontdekking zijn. Er zal dus vaker iets onverwachts gebeuren waarom zij kunnen lachen.

De lach komt altijd achteraan een zin

Lachen doen mensen niet zo zeer alleen vanwege iets grappigs. Het meest wordt gelachen in een gewoon gesprek en zonder andere reden dan te laten zien dan iemand zich op het gemak voelt. Dat is echter niet altijd zo, iedereen kent iemand ook dat zenuwachtige lachje dat een gesprek wat minder ongedwongen maakt. De lach komt vrijwel altijd aan het einde van een zin. Let maar eens op bij een volgend gesprek.

Waar is de lach vandaan gekomen?

Provine veronderstelt dat lachen veel te maken heeft met speels gedrag. Baby chimpansees lachen ook als ouders spelletjes met ze doen. Lachen is dan een soort hijgen waarbij het plezier wordt getoond door er geluid bij te maken.

Bekijk ook:
Chimpansee ziet spiegelbeeld

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.