Een zeldzame komeet, die voor het eerst sinds 50.000 jaar langs de aarde scheert zal in de nacht van 1 op 2 februari met het blote oog te zien zijn. De komeet draagt de naam C/2022 E3 ZTF, en is voor het laatst in de steentijd waargenomen. De komeet komt van ver, astronomen durven met zekerheid te zeggen dat de komeet afkomstig is uit de buitenste kringen van ons zonnestelsel.
Een cadeautje voor liefhebbers van astronomie
Het ijzige object werd in maart afgelopen jaar ontdekt door het Zwicky Transient Facility ( vandaar de naam ZTF) hemelprogramma. De ontdekking werd in Californië gedaan met de Samuel-Oschin-telescoop . De laatste keer dat de komeet aarde passeerde was ruim 50.000 jaar geleden, toen de Neanderthaler nog op aarde liep. Voor ons is het dus de eerste en de laatste keer dat we het hemellichaam kunnen zien, want daarna duurt vermoedelijk weer 50.000 jaar voordat de komeet de aarde passeert.
Thomas Price, een professor in natuurkunde aan de Caltech Instituut in Californië zegt dat de komeet rond 1 februari langs onze aarde scheert, en is te herkennen aan een groene gloed en een lange staart. De staart wordt gevormd door ijs dat door de warmte van de zon loslaat en als een spoor van stof te zien is, dat komt door de weerkaatsing van zonlicht. De kleur van de komeet is ook door de zon te zien, de ultraviolette straling van de zon wordt geabsorbeerd door een molecuul van de komeet, waardoor deze een helder groen licht krijgt. De Guardian publiceerde het nieuws eerder in de krant.
Comet C/2022 E3 (ZTF): 0358–0454 MST 22 January 2023. Also visible in the upper left is NGC 5907 (Splinter Galaxy).#cometZTF pic.twitter.com/qvQ5QFMS8p
— David Blanchard (@dblanchard_AZ) January 22, 2023
Op deze manier kun je de groene komeet zien
Als je de sterrenbeelden ‘grote beer’ en ‘kleine beer’ weet te vinden dan kijk je naar de juiste plek, want de komeet zal tussen deze twee bekende sterrenbeelden passeren. Zoek een mooie donkere plek uit waar weinig stadsverlichting is, zoals een weiland of heuvel. De komeet zal het beste zichtbaar zijn als de maan zo min mogelijk zichtbaar is. De komeet is dan met het blote oog te zien op de bovengenoemde locatie.
Als je de mogelijkheid hebt om een verrekijker of een telescoop te gebruiken dan moet je dat zeker doen. De komeet zal richting het zuidelijk halfrond storten, en daarna weer richting de buitenste regionen van ons zonnestelsel vertrekken. De komeet zal door sterrenkundigen over de hele wereld worden bestudeerd en vastgelegd, dus je kunt achteraf de zeldzame bezoeker op de betreffende websites bekijken, maar live getuige zijn van het bezoek van de groene komeet is uiteraard veel beter.
COMET C/2022 E3 (ZTF) ☄️
First Glimpse of This once in 50,000 years life time event from my camera.
Another Comet added in my Bucket
So happy to get this phenomenon beauty in my bucket list ????#cometZTF #cometc2022e3ztf #cometphotography #comet #cometc2022e3 pic.twitter.com/WCg0DUhRV6— Chirag Gohil | INDIA ???????? (@Chiraggohil39) January 23, 2023