komeet
Saved Read later
Deel dit bericht

Zeldzame groene komeet volgende week met blote oog te zien

Een zeldzame komeet, die voor het eerst sinds 50.000 jaar langs de aarde scheert zal in de nacht van 1 op 2 februari met het blote oog te zien zijn. De komeet draagt de naam C/2022 E3 ZTF, en is voor het laatst in de steentijd waargenomen. De komeet komt van ver, astronomen durven met zekerheid te zeggen dat de komeet afkomstig is uit de buitenste kringen van ons zonnestelsel.

Een cadeautje voor liefhebbers van astronomie

Het ijzige object werd in maart afgelopen jaar ontdekt door het Zwicky Transient Facility ( vandaar de naam ZTF) hemelprogramma. De ontdekking werd in Californië gedaan met de Samuel-Oschin-telescoop . De laatste keer dat de komeet aarde passeerde was ruim 50.000 jaar geleden, toen de Neanderthaler nog op aarde liep. Voor ons is het dus de eerste en de laatste keer dat we het hemellichaam kunnen zien, want daarna duurt vermoedelijk weer 50.000 jaar voordat de komeet de aarde passeert.

Thomas Price, een professor in natuurkunde aan de Caltech Instituut in Californië zegt dat de komeet rond 1 februari langs onze aarde scheert, en is te herkennen aan een groene gloed en een lange staart. De staart wordt gevormd door ijs dat door de warmte van de zon loslaat en als een spoor van stof te zien is, dat komt door de weerkaatsing van zonlicht. De kleur van de komeet is ook door de zon te zien, de ultraviolette straling van de zon wordt geabsorbeerd door een molecuul van de komeet, waardoor deze een helder groen licht krijgt. De Guardian publiceerde het nieuws eerder in de krant.

Op deze manier kun je de groene komeet zien

Als je de sterrenbeelden ‘grote beer’ en ‘kleine beer’ weet te vinden dan kijk je naar de juiste plek, want de komeet zal tussen deze twee bekende sterrenbeelden passeren. Zoek een mooie donkere plek uit waar weinig stadsverlichting is, zoals een weiland of heuvel. De komeet zal het beste zichtbaar zijn als de maan zo min mogelijk zichtbaar is. De komeet is dan met het blote oog te zien op de bovengenoemde locatie.

Bekijk ook:
De 10 meest huiveringwekkende wezens ooit gevangen op camera

Als je de mogelijkheid hebt om een verrekijker of een telescoop te gebruiken dan moet je dat zeker doen. De komeet zal richting het zuidelijk halfrond storten, en daarna weer richting de buitenste regionen van ons zonnestelsel vertrekken. De komeet zal door sterrenkundigen over de hele wereld worden bestudeerd en vastgelegd, dus je kunt achteraf de zeldzame bezoeker op de betreffende websites bekijken, maar live getuige zijn van het bezoek van de groene komeet is uiteraard veel beter.

2.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.