De 10 meest beangstigende slaapstoornissen die je wakker houden 12
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

De 10 meest beangstigende slaapstoornissen die je wakker houden

Kan slapengaan ooit echt als een horrorscenario voelen? Je zou het niet denken, maar de grens tussen droom en nachtmerrie vervaagt sneller dan je je comfortabele pyjama kunt aantrekken. Van rusteloze nachten tot mysterieuze verschijnselen die zelfs Freddy Krueger zouden laten huiveren—slaapstoornissen zijn de onuitgenodigde gasten in de slaapkamer waar niemand op zit te wachten. En het angstaanjagendste? Ze maken geen onderscheid naar leeftijd of levensfase.

Voor miljoenen mensen is de reis naar dromenland een hobbelige rit, met als enige zekerheid dat er geen veilige haven is—zelfs niet tijdens de vermeende ‘veilige' REM-slaap. Ben jij klaar om onder de lakens van dit donkere mysterie te duiken? Lees verder en ontdek de 10 slaapstoornissen die je nachtrust kunnen transformeren in een scène uit een horrorfilm. Wees gewaarschuwd: na het lezen van dit artikel zou je zomaar eens een nachtlampje aan kunnen willen laten.

Zonder je langer op te houden is hier onze lijst met 10 enge dingen die kunnen gebeuren terwijl je slaapt!

Exploding Head Syndrome

Als de naam je niet angstig maakt dan zijn het wel de symptomen. Exploding Head Syndrome is de naam van een verschrikkelijk syndroom wat toeslaat net als je in slaap begint te vallen. Je hoort ineens een verschrikkelijk geluid en zoals de naam doet vermoeden heb je het idee dat je hoofd explodeert! Mensen omschrijven het geluid als een bom die afgaat en naast het verschrikkelijke geluid krijgt men vaak ook te maken met kortademigheid en een versnelde hartslag.

De 10 meest beangstigende slaapstoornissen die je wakker houden 13

Exploding Head Syndrome laat je denken dat je in een horrorfilm bent beland, compleet met schokkende geluidseffecten

Night Terrors

De nachtmerrie 2.0, mensen worden schreeuwend wakker en willen vluchten, zijn zeer agressief maar herinneren vaak de droom niet. Soms ontwaken slachtoffers badend in het zweet, bang en angstig maar het schreeuwen en de agressie is vooral voor de partners beangstigend omdat degene die de night terror heeft vaak niet zo goed door heeft wat er gebeurt. Gelukkig komen de meeste mensen snel tot rust na het ontwaken uit de night terror.

De 10 meest beangstigende slaapstoornissen die je wakker houden 14

Night Terrors trekken je uit de droomwereld en sleuren je mee in een duistere realiteit waaruit ontsnappen onmogelijk lijkt

REM Slaap Disorder

REM slaap disorder laat mensen de meest profane, gewelddadige momenten uit hun droom uitleven. De symptomen zijn onder andere schreeuwen, slaan, schelden en schoppen. Het slaan en schoppen is vaak tegen de partner en het enge is dat mensen zich de verschrikkelijke dromen die ermee gepaard gaan goed herinneren.

De 10 meest beangstigende slaapstoornissen die je wakker houden 15

REM Slaap Disorder verandert je rustige nachten in een slagveld van ongecontroleerde bewegingen en emoties

Sexsomnia

Een vreemde vorm van slaap wandelen, sexomnia is het hebben van sex tijdens het slapen. Mensen die lijden aan sexsomnia vergrijpen zich echter vaak agressief aan hun partner. In een documentaire van ITV in England kwamen Tim en Amanda aan het woord. Tim leed aan sexsomnia. Amanda vertelde dat ze het gevoel had dat Tim de huid van haar lichaam aftrok zo gewelddadig ging hij tekeer tijdens zijn aanvallen. Het enge was dat Tim zich niets kon herinneren van zijn nachtelijke uitspattingen.

De 10 meest beangstigende slaapstoornissen die je wakker houden 16

Sexsomnia maakt van de slaapkamer een onvoorspelbare arena van seksuele activiteit

Knarsen

Tandenknarsen, vaak is de oorzaak te vinden in stress maar soms ook door parasieten! Tandenknarsen kan zo erg zijn dat de partner niet kan slapen door het geluid, het is erg slecht voor de kaken en natuurlijk ook de tanden. Tanden en kiezen slijten af en soms breken ze zelfs. Er zijn gevallen waar het knarsen dermate heftig is dat mensen de volgende dag moeite hebben om hun mond te openen of te eten!

De 10 meest beangstigende slaapstoornissen die je wakker houden 17

Tandenknarsen transformeert je vredige slaap in een symfonie van schurende geluiden

Nachtelijke Paroxismale Dystonie

Er is nog niet heel veel bekend over deze aandoening maar eng is het zeker. Mensen met deze aandoening krijgen in hun slaap te maken met aanvallen die lijken op epilepsie. Hun lichaam begint te trillen, schokken en vaak gebeurt het meerdere malen per nacht. Net als epilepsie is er kans op ernstige schade door de aanvallen, lekker slapen zit er voor mensen die er aan lijden helaas niet meer in.

De 10 meest beangstigende slaapstoornissen die je wakker houden 18

Nachtelijke Paroxismale Dystonie maakt van rustige uren een wirwar van oncontroleerbare spiersamentrekkingen

Ziekte van Willis-Ekbom

Deze ziekte slaat toe terwijl men lekker ligt te slapen. De spieren van vaak de benen maar ook armen trekken zich samen. Een sterke kramp is wat men ervaart soms ook met een brandend gevoel. Het is zo pijnlijk dat de lichaamsdelen die getroffen worden soms spastisch bewegen. Vrijwel uitsluitend tijdens het slapen treden de symptomen van de ziekte op, vandaar dat we deze in de lijst met enge dingen die kunnen gebeuren terwijl je slaapt hebben gezet.

De 10 meest beangstigende slaapstoornissen die je wakker houden 19

Beter bekend als Restless Legs Syndrome, houdt je voeten in beweging en je geest alert

Slaapwandelen

Slaapwandelen is vooral eng voor de omgeving, partner en andere personen in het huis. Personen die slaapwandelen herinneren zich vaak niets van hun nachtelijke wandelingen maar voor andere is het vaak zeer eng. De persoon in kwestie loopt rond, soms gaan ze zelfs naar buiten. Ze doen alledaagse dingen zoals een boterham smeren maar vaak in het donker en gaan vervolgens weer doodleuk in bed liggen. In combinatie met night terrors krijg je al snel een situatie uit een horrorfilm en hoewel het niet vaak voorkomt dat mensen die slaapwandelen zichzelf of andere verwonden is het niet volledig uit te sluiten.

De 10 meest beangstigende slaapstoornissen die je wakker houden 20

Slaapwandelen neemt je mee op een ongeplande nachtelijke excursie

Bekijk ook:
Dit is waarom sommige mensen praten in hun slaap

Nachtmerries

Nachtmerries zijn eng, ongeacht je leeftijd. Vaak worden mensen wakker van de nachtmerrie en herinneren ze zich de droom erg goed. Nachtmerries kunnen ook herhaaldelijk toeslaan, de zelfde nachtmerrie meerdere keren per week bijvoorbeeld. Hoewel kinderen er meer last van hebben komt het ook bij volwassenen relatief vaak voor. Een nachtmerrie is gelukkig niet erg gevaarlijk, dit omdat je er niet van gaat rondlopen. Slaan of schoppen komt ook zelden voor. Onderzoek toont aan dat men vaak een nachtmerrie heeft als men slecht slaapt en ontwaakt in de rem slaap cyclus. Heb je veel last van nachtmerries kan het helpen een half uur tot uur eerder te gaan slapen of later op te staan zodat je tijdens een andere cyclus ontwaakt van je wekker.

De 10 meest beangstigende slaapstoornissen die je wakker houden 21

Nachtmerries veranderen het veilige landschap van je dromen in een onheilspellend doolhof van angst en ontzetting

Bekijk ook:
Wat vertellen nachtmerries ons?

Slaapverlamming

Sleep paralysis, slaapverlamming is zo eng dat er meerdere documentaires over zijn gemaakt. Het komt voor in folklore als de succbus en incubus aanvallen. Mensen omschrijven het als een ware hel. Net voor je in slaap valt of als je wakker begint te worden slaat het toe, je bent mentaal wakker maar je lichaam slaapt nog. Je kunt je niet bewegen, niets zeggen en terwijl je je ogen opent, zie je monsters die op je komen zitten. Het kan minuten lang duren en vrijwel uitsluitend zie je nachtmerries. Mensen omschrijven het als schaduwen, demonen die puur kwaadaardig zijn. Wat ons betreft misschien wel het meest enge wat je kan overkomen terwijl je rustig aan het slapen bent.

De 10 meest beangstigende slaapstoornissen die je wakker houden 22

Slaapverlamming ketent je aan je matras terwijl je ogen de schaduwen zien bewegen

We hebben een angstaanjagende reis gemaakt door de meest verontrustende slaapstoornissen die je nachten in een wervelwind van verwarring en angst kunnen veranderen. Van het schokkende Exploding Head Syndrome tot de mysterieuze wereld van slaapverlamming, deze stoornissen bewijzen dat de nacht lang niet altijd je vriend is.

Hoewel veel van deze aandoeningen behandelbaar zijn, herinnert deze lijst ons eraan dat een goede nachtrust niet vanzelfsprekend is. Dus de volgende keer dat je je klaarmaakt voor een trip naar dromenland, denk dan even aan deze duistere aspecten van de slaap. Wees voorbereid, maar laat de angst je niet weghouden van de broodnodige rust. Want wie weet, misschien wacht er ook een droom die te mooi is om te missen.

Poll Denk je dat dromen meer zijn dan slechts willekeurige gedachten?

Ja, dromen zijn vensters naar het onderbewuste63.6%
Nee, dromen zijn slechts willekeurige hersenactiviteit36.4%
📊 Bekijk resultaten
Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.