Dit zijn de droogste plekken op aarde 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit zijn de droogste plekken op aarde

Op onze aarde komt veel water voor. Ruim 70% van onze aardbol is bedekt met water en dat is maar goed ook. Zonder water is er namelijk geen leven mogelijk. Gebieden waar er geruime tijd geen regen valt worden droog en in geval van bebloeming ontstaan er branden. Als er een hele geruime tijd geen regen valt dan sterven dieren en planten en wordt het gebied een woestijn. Dit zijn de droogste plekken op aarde.

Arica in Chili

Arica is een havenstad in het noorden van Chili. Het ligt op slechts 18 kilometer van de grens met Peru. Jaarlijks valt er slechts een gemiddelde neerslag van 0,761 millimeter. Dit maakt de stad de droogste bewoonde locatie ter wereld met gematigd woestijnklimaat. Dit betekent dat er geen extreem hoge of lage temperaturen voorkomen.

De stad grenst aan de Atacamawoestijn. In sommige delen van de Atacamawoestijn is al in 500 jaar geen druppel regen meer gevallen.

Luxor in Egypte

Luxor was een zeer belangrijke stad in de Egyptische geschiedenis. De stad heeft indrukwekkende tempels met nabij de Vallei der Koningen. Dat is de rustplaats van de beroemdste farao’s. Tegenwoordig is het een toeristische topbestemming. Per jaar zijn er zo’n 4.000 zonuren met een gemiddelde van 40 graden in de zomermaanden. De koudste maand is januari met een gemiddelde temperatuur van 22 graden en er valt slechts 0,862 millimeter per jaar. Dit alles maakt Luxor tot een van de droogste, zonnigste en heetste steden ter wereld.

 Luxor is één van de droogste plekken op aarde

Ica in Peru

In het zuiden van Pura ligt de stad Ica. Het is een middelgrote stad dat net zoals Arica grenst aan de Atacamawoestijn. Ica kent een warm woestijnklimaat. In de zomermaanden van het zuidelijk halfrond (januari tot en met maart) is er een gemiddelde maximumtemperatuur van 28 graden. In de wintermaanden (juni tot september) is het gemiddeld 22-23 graden. Regen valt er nauwelijks, slechts een kleine 2,29 millimeter per jaar. De stad is ook populair bij toeristen, want je kan hier op de zandduinen racen op een buggy of surfen op een snowboard.

Ica in Pure is één van de droogste plekken op aarde

Wādī Ḥalfā in Soedan

Wādī Ḥalfā ligt in het noorden van Soedan, dicht bij de grens met Egypte. De zon schijnt maar liefst 4.300 uur per jaar en dat is een absoluut record. Het stadje ligt in de Nubische woestijn welke deel uitmaakt van de Sahara. Met een warm woestijnklimaat is het er gemiddeld 30 graden in de maanden maart tot en met oktober en 40 graden in de maanden mei tot en met september. De gemiddelde neerslaghoeveelheid bereikt nauwelijks 2,45 millimeter per jaar.

Bekijk ook:
10 leuke weetjes over de aarde

Al-Kufrah in Libië

Al-Kufrah is de benaming van een groep van oasen in het zuidoosten van Libië. Al-Kufrah staat bekend als de droogste plek in heel Afrika met een gemiddelde jaarlijkse neerslaghoeveelheid van slechts 0,860 millimeter. Ondanks het extreem droge klimaat startte de Libische regering in de jaren ‘70 van de vorige eeuw een grootschalig irrigatieproject. In de diepe gesteentelagen bevond zich namelijk wel water. Dit water werd opgepompt en zo ontstonden er cirkelvormige vruchtbare landbouwgebiedjes met een diameter van 1 kilometer. Vindingrijk al zeg ik het zelf, maar het heeft ook zijn nadelige effecten gehad. De natuurlijke waterplassen in de oasen zijn inmiddels volledig opgedroogd.

 één van de droogste plekken op aarde

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.