Saved Read later
Deel dit bericht

De natste plekken op aarde

Na het eerdere artikel over de droogste plekken op aarde is het nu tijd voor de natste plekken op aarde. In Nederland kennen we het ook wel. Soms regent het dagen en vraag je jezelf af of de zon ooit nog wel gaat schijnen. In Nederland hebben we gemiddeld met zo’n 850 millimeter neerslag per jaar te vallen. Dat is niks als je het vergelijkt met plaatsen op onze wereld waar meer dan 10.000 millimeter per jaar valt. Dit zijn de natste plekken op aarde.

Big Bog op Maui in Hawaï

De Big Bog ligt op het Hawaiiaanse eiland Maui. Veel toeristen komen naar de Big Bog om te genieten van het fantastische natuurgebied, maar neem wel een paraplu mee. Het gebied bevindt zich namelijk op 1.646 meter hoogte en is een verschrikkelijk natte plaats. Jaarlijks valt er gemiddeld zo’n 10.272 millimeter neerslag.

Big Bog op Maui in Hawaï is één van de natste plekken op aarde

Debundscha Point in Kameroen

Een andere natte plek met maar liefst 10.299 millimeter regenval per jaar is het kustdorp Debundscha. Het dopje ligt in Zuidwest-Kameroen aan de voet van Mount Kameroen bij de Atlantische oceaan. Regenwolken worden tegengehouden door Mount Kameroen. Ze komen namelijk niet gemakkelijk over de 4.095 hoge berg. En wanneer deze regenwolken naar boven stijgen dan verliezen ze water. Dit is de oorzaak van de zeer hoge regenval in het kustdorpje.

Mount Waialeale in Hawaï 

Nog zo’n zeer natte plek in Hawaï is Mount Waialeale. Het is het op één na hoogste punt op het Hawaiiaanse eiland Kauai. De naam Waialeale betekent letterlijk “overlopend water”. De regen die hier valt zorgt ervoor dat de bergwand zo nat en glad is dat de paden naar de top moeilijk begaanbaar zijn. Jaarlijks valt er zo’n 11.684 millimeter regen in Mount Waialeale. In het jaar 1982 viel er zelfs 17.300 milliliter. Hierdoor is het ook gelijk de natste locatie in de Verenigde Staten.

Mount Waialeale is één van de natste plekken op aarde

Mawsynram in India

Mawsynram ligt op slechts 15 kilometer van Cherrapunji en is volgens het Guinness Book of World Records officieel de natste plek op aarde. Jaarlijks valt er maar liefst 11.871 millimeter regen en dat is per vierkante meter. In het jaar 1985 viel er maar liefst 26.000 millimeter neerslag.

Tutunendo in Colombia

Tutunendo ligt in het westen van Columbia. In dit gebied valt er, je zal het niet raden, ontzettend veel regen. Regenwolken ontstaan boven de Stille Oceaan en drijven naar het Zuid-Amerikaanse content. Deze regenwolken worden tegengehouden door hoge bergflanken van de Andes. De zon schijnt daar slechts een paar uur per dag. De rest van de tijd is het bewolkt en is het wachten op de volgende regenbui. Vaak gaat dit gepaard met hevig onweer. Per jaar krijgt het gebied met gemiddeld 11.770 millimeter regen te maken.

Bekijk ook:

2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.