Zo word je binnenhuisarchitect 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Zo word je binnenhuisarchitect

Heb jij altijd al ervan gedroomd om binnenhuisarchitect te worden? Om huizen zo in te delen, in te richten en te stylen, dat deze regelrecht uit een woonmagazine lijken te komen? Om luxe villa’s van een prachtig interieurontwerp te voorzien, om projectinrichting in Groningen uit te voeren of om dat ene interieur aan te passen op de laatste trends? Binnenhuisarchitect is een populair en beschermd beroep. Bovendien vereist de functie een hoge mate van creativiteit. Maar als jij artistiek, stressbestendig en gemotiveerd genoeg bent, dan raden we je zeker aan om jouw droom te volgen. Hoe je dit doet, lees je in deze blog.

Hbo-opleiding tot binnenhuisarchitect

Uiteraard doet een binnenhuisarchitect meer dan alleen meubels en kleuren uitzoeken. Vaak moet je als binnenhuisarchitect de gehele inrichting én gehele indeling van woningen ontwerpen. Voor de uitvoering van het ontwerp moet je samenwerken met aannemers, schilders en/of klusjesmannen. Bovendien moet er bij het ontwerp rekening worden gehouden met de bestaande bouw en allerlei technische details.

Bekijk ook:
Leren zoals Elon Musk in 5 stappen

Om bovenstaande redenen moet je eerst een Hbo-opleiding of universitaire opleiding in het vak hebben afgerond om aan de slag te kunnen gaan als binnenhuisarchitect. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding aan de Kunstacademie of een bachelor in Interior Design. Tijdens zo’n studie leer je allerlei belangrijke vaardigheden, waaronder technisch tekenen. Dit is een vereiste vaardigheid om als binnenhuisarchitect aan de slag te kunnen.

Mbo-opleiding tot interieuradviseur

Is een Hbo-opleiding niet voor jou bestemd? Dan kun je altijd nog een Mbo-opleiding tot interieuradviseur volgen. Je mag als interieuradviseur niet alle werkzaamheden uitvoeren van een binnenhuisarchitect, maar je mag wel interieuradvies geven (aan particulieren, in meubelzaken enzovoorts). Deze opleiding is voor jou geschikt als je graag met inrichting en kleur bezig bent, goed analytisch kunt werken en goed de mogelijkheden van een ruimte kunt inschatten.

Het verschil met interieurarchitect

Verwar het beroep van binnenhuisarchitect of interieuradviseur niet met het beroep van interieurarchitect. Om interieurarchitect te worden, moet je eerst een universitaire opleiding volgen. Als interieurarchitect werk je bovendien vooral aan grootschalige projecten, zoals projectinrichting in Groningen.

Bekijk ook:
Werken in de hitte? Dit zijn jouw rechten

Klaar met studie?

Wanneer je klaar bent met je bachelor-studie, kun je in principe zelfstandig als binnenhuisarchitect aan de slag gaan of werken voor een architectenbureau. Sommige bedrijven bieden eerst een traineeship of een doorgroeifunctie aan.

Omscholing tot binnenhuisarchitect

Als een voltijd opleiding voor jou op dit moment niet mogelijk is, dan zijn er altijd nog andere wegen die naar Rome leiden. Denk bijvoorbeeld aan een deeltijdstudie of een omscholingsproject. Architectenbureaus bieden wel eens de mogelijkheid om een functie te vervullen met een bijbehorend omscholingsproject tot binnenhuisarchitect.

Zoals je ziet zijn er verschillende mogelijkheden om binnenhuisarchitect te worden. Kies voor een studie, cursus of omscholingsproject dat/die voor jou haalbaar is en zet je beste beentje voor. De concurrentie zal misschien groot zijn, maar waar een wil is, is een weg! We wensen je in ieder geval veel succes.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.