Hoe rendabel zijn zonnepanelen op je dak? 6
Saved Read later
Share

Hoe rendabel zijn zonnepanelen op je dak?

Gezien de huidige energieprijzen is het tijd om in actie te komen. Door je woning te verduurzamen, ben je in staat om de energierekening omlaag te brengen. Maar, in hoeverre kun je je energierekening omlaag krijgen? En hoe rendabel zijn zonnepanelen op je dak? Met name de laatste vraag is een lastige vraag, gezien de wijzigingen op het gebied van de salderingsregeling.

In de voorgaande jaren genoten eigenaren van zonnepanelen van de salderingsregeling. Voor de opgewekte energie die je zelf niet gebruikt, krijg je met deze regeling een flink bedrag terug. Dit bedrag stond gelijk aan het bedrag dat je voor stroom moet betalen die je zelf afneemt van het energiebedrijf. Maar, dit gaat vanaf 2023 veranderen.

Deze verandering is van grote invloed op het rendement van zonnepanelen. Daar waar de keuze eerst heel logisch was om voor zonnepanelen te kiezen, is die keuze nu een stuk minder logisch.

De situatie vóór 2023

Besloot je om in bijvoorbeeld 2021 zonnepanelen op je dak neer te leggen? Dan genoot je van de aantrekkelijke salderingsregeling. Gezien de salderingsregeling was het erg interessant om stroom terug te leveren. Leverde je bijvoorbeeld 2000 kWh af en verbruikte je 2000 kWh? Dan betaalde je in principe niks voor de verbruikte energie. De zonnepanelen waren in dat geval erg rendabel.

Situatie vanaf 2023

Vanaf 2023 gaat de salderingsregeling op de schop. Deze regeling wordt vanaf 2023 afgebouwd en verdwijnt in 2031 volledig. Deze afbouw gaat gepaard met een jaarlijkse daling van 9%. Door deze daling is het vanaf 2031 helemaal niet meer mogelijk om terug geleverde stroom ‘weg te strepen’.

Gelukkig blijft er alsnog iets van deze regeling over. Dat zit als volgt: de zonnepanelen die je op je dak neerlegt, zetten het zonlicht om in stroom. De stroom die je vervolgens aan het netwerk terug levert, wordt in 2023 ook ‘gewoon’ opgeslagen. Voor de opslag van deze stroom krijg je een zogeheten terugleververgoeding van de energiemaatschappij.

Wat de hoogte van deze vergoeding precies is, is per maatschappij verschillend. Alleen al hierom moet je heel goed naar de tarieven van de energiemaatschappijen kijken. Lukt het om een energiemaatschappij te vinden met een interessante terugleververgoeding? Dan is het alsnog erg rendabel om zonnepanelen neer te laten leggen.

Zijn zonnepanelen vanaf 2023 nog rendabel?

Ja, wij durven te stellen dat zonnepanelen vanaf 2023 nog steeds rendabel zijn. Dit heeft met de volgende vier redenen te maken:

  • De salderingsregeling wordt stapsgewijs afgebouwd. Zoals hierboven al gesteld is, gaat dit gepaard met een afname van 9% per jaar. In 2024 betekent dit alsnog dat je 82% ‘weg mag strepen’. Wat ons betreft is dit alsnog een aanzienlijk percentage dat van invloed is op de algehele situatie.
  • Terugvordering van de BTW. Heb je als particulier zonnepanelen op het dak van je woning laten leggen? Dan kun je de BTW terugvorderen via de belastingdienst. Dit komt uiteraard het rendement alleen maar ten goede.
  • Zonnepanelen worden steeds beter. De huidige zonnepanelen zijn al erg goed, terwijl de panelen alsmaar beter worden. In de toekomst heb je waarschijnlijk steeds minder panelen nodig om dezelfde hoeveelheid stroom op te kunnen wekken. De totale investering valt hierdoor steeds lager uit.
  • Zonnepanelen worden steeds goedkoper. De zonnepanelen worden niet alleen beter, maar ook steeds goedkoper. Tegenwoordig betaal je dus een stuk minder voor de zonnepanelen, terwijl het rendement van de panelen hoger ligt. Dit is van grote invloed op de terugverdientijd van de zonnepanelen.

Bij het bepalen of je wel of geen zonnepanelen gaat nemen, is niet alleen de terugverdientijd van belang. Je zou eigenlijk naar het grotere plaatje moeten kijken; een betere wereld begint immers bij jezelf. Bovendien worden huizen met zonnepanelen naar verwachting steeds meer waard. Mocht je over een paar jaar je huis willen verkopen, profiteer je dus van de aanwezigheid van de panelen.

Wat betaal je voor zonnepanelen?

Gemiddeld betaal je per zonnepaneel 540 euro. Dit bedrag is inclusief installatie en inclusief BTW. Leuk voordeel hierbij is dat je de BTW terug kunt vorderen.

Feit is wel dat dit bedrag van meerdere factoren afhankelijk is. De installateur is hierbij bepaalden, evenals het soort zonnepanelen waar je voor kiest. Je doet er daarom verstandig aan om meerdere offertes op te vragen.

Offertes opvragen & vergelijken

Wil je een beter inzicht krijgen in de kosten van zonnepanelen op je dak? Vraag vrijblijvend offertes aan bij zonnepanelen installateurs die bij jou in de buurt actief zijn. Wij brengen je automatisch met 3 bedrijven in contact, zodat je de verschillende offertes goed met elkaar kunt vergelijken. Doorloop onderstaande drie stappen en krijg snel een duidelijk beeld van de kosten voor zonnepanelen op je dak:

Tiffany van der Wal

Mijn naam is Tiffany Blom, moeder van 2 kids: een jongen (2014) en een meisje (2018). Hobby's zijn wandelen, lezen, schrijven, en uitjes met het gezin.

2 Comments

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.