Wat is het minimumloon?
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat is het minimumloon?

Het minimumloon is het minimale aan loon wat je bij wet verplicht bent te krijgen voor je arbeid. Het minimumloon ook wel minimumjeugdloon genoemd geld voor alle werknemers in Nederland die minimaal 15 oud zijn. Het geld tot de aan de leeftijd van 21 jaar en daarboven, dit is zo omdat het minimumloon van je 15e tot 21e elk jaar stijgt. Ben je ouder dan 21 dan hoeft je loon niet langer wettelijk te stijgen, maar je houd natuurlijk wel altijd recht op het minimumloon voor een 21-jarige. Een minimumloon voor mensen onder de 15 is er niet. Dit omdat het wettelijk gezien niet is toegestaan in loondienst te werken als je jonger bent dan 15.

Wat is het minimumloon per leeftijd?

Zoals we al aangaven groeit het minimumloon mee met je leeftijd, hieronder zie je een overzicht van het nieuwe minimumloon voor het jaar 2020.

Op het moment dat je 15 jaar oud bent:

 • € 496,10 bruto per maand
 • € 114,50 bruto per week
 • € 22,90 bruto per dag

Op het moment dat je 16 jaar oud bent:

 • € 570,50 bruto per maand
 • € 131,65 per week
 • € 26,33 per dag

Op het moment dat je 17 jaar oud bent:

 • € 653,15 per maand
 • € 150,75 per week
 • € 30,15 per dag

Op het moment dat je 18 jaar oud bent:

 • € 826,80 per maand
 • € 190,80 per week
 • € 38,16 per dag

Op het moment dat je 19 jaar oud bent:

 • € 992,15 per maand
 • € 228,95 per week
 • € 45,79 per dag

Op het moment dat je 20 jaar oud bent:

 • € 1.322,90 per maand
 • € 305,30 per week
 • € 61,06 per dag

Op het moment dat je 21 jaar oud of ouder bent:

 • € 1.653,60 per maand
 • € 381,60 per week
 • € 76,32 per dag
Bekijk ook:
Het bijzondere verhaal achter de rijkste Nederlander van dit moment

Het minimumloon geld voor een volledige werkweek, dit kan per sector anders zijn. Afspraken hierover kun je vinden in de CAO van jouw bedrijfstak. De gangbare werkweek heeft 36, 38 of 40 uren.

Wat houd ik netto over van het loon?

Om te kijken wat je netto overhoud van het minimumloon wat jij verdient kun je hier een bruto-netto berekeningen maken op basis van jouw arbeidsgegevens.

Wat is het minimumloon? 14

Wat moet ik doen als ik minder dan het minimumloon verdien?

Als je minder verdient dan het minimumloon en je wel fulltime aan het werk bent dan wordt je onderbetaald. Dit is in Nederland verboden! Als eerste stap dien je dan je werkgever hierop aan te spreken. De werkgever moet vervolgens jouw loon aanpassen (verhogen naar het wettelijk minimumloon). Dit moet de werkgever doen voor jouw nieuw te verdienen loon maar ook voor de loonbetalingen onder het minimum die de werkgever al heeft uitbetaald.

Kom je er met je werkgever niet uit?

Als je er met je werkgever niet uit komt dan is het verstandig een melding te maken bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit kun je doen via dit formulier.

Na de melding zal de inspectie controle uitvoeren bij de werkgever, is deze in overtreding krijgt de werkgever een boete van de inspectie. De werkgever krijgt vervolgens vier weken de tijd om al jouw achterstallig loon te betalen. Doet de werkgever dit niet dan legt de inspectie een dwangsom op. Een dwangsom is een boete welke de werkgever krijgt voor elke verstreken tijdsperiode waarin de werkgever niet voldoet aan de eis, de eis is in dit geval het uitbetalen van jouw achterstallig loon.

Bekijk ook:
AI en Auteursrecht: efficiëntie en uitdagingen in het digitale tijdperk

Wat is het minimumloon? 15

Naar de (kanton)rechter

Je kunt er ook voor kiezen om naar de (kanton)rechter te stappen. De rechter zal dan beoordelen of de werkgever jouw heeft onderbetaald. Is dit het geval zal de rechter (soms met dwangsom) bepalen dat de werkgever jouw achterstallig loon moet uitbetalen. Aan een gang naar de rechter zijn kosten verbonden voor een advocaat en voor het griffierecht. Deze kosten moet je zelf betalen en zal je als je de zaak wint meestal terug kunnen vorderen op de tegenpartij (jouw werkgever in dit geval). Deze zal de kosten dan vergoeden.

Ben je van plan naar de (kanton)rechter te gaan, laat je dan informeren bij het Juridisch loket. Hier kunnen ze je ook helpen met hoe je rechtsbijstand kunt aanvragen mocht je hier aanspraak op kunnen maken. Rechtsbijstand is een vergoeding voor de kosten van de gang naar de rechter via de gemeente waar je woonachtig bent. (De gemeente zal een deel van de kosten betalen zodat jij dat niet hoeft te doen). Informatie inwinnen bij het Juridisch loket is gratis.

Tot vijf jaar de tijd

Achterstallig loon (en vakantiegeld) kun je in Nederland tot vijf jaar na data opeisen. Dit houd in dat vanaf de dag dat je onderbetaald bent je vijf jaar de tijd hebt om de werkgever te dwingen jouw dit loon (of vakantiegeld) te betalen. Zijn de vijf jaar voorbij, dan is de zaak verjaard. Dit houd in dat je dan geen aanspraak meer kunt maken op het loon (of vakantiegeld). Wacht dus nooit te lang met het opeisen van jouw achterstallig loon of vakantiegeld.

Terug naar de hoofdpagina? Klik dan hier!

Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.