Papegaai roept hulp van politie in 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Papegaai roept hulp van politie in

Hoor ik dat nu goed, dacht een oplettende inwoonster van Florida en ze luisterde nog eens extra scherp. En daar was het weer: een stem die om hulp riep: Help, ik wil eruit. De stem klonk wat schril als van een vrouw of een kind. Toen ze het weer hoorde, wist ze dat ze moest optreden. Ze kende haar nieuwe buren nog niet en besefte dat de politie bellen de enige optie was.

Uiteraard worden ook in Florida oproepen geanalyseerd om de ernst van de situatie in te schatten zodat een passende respons kan worden gegeven. Deze melding werd serieus genoeg geacht om er 4 agenten op af te sturen.

Buiten de betreffende woning stond een man in de tuin te werken en de agenten omsingelden hem professioneel. Een van hen sprak hem aan op de melding en dat zorgde voor een verrassende lach bij de man. ‘Zal ik de gevangene dan maar ophalen?’ Enigszins verbouwereerd lieten de agenten hem de woning binnengaan en al gauw kwam hij terug met een grote papegaai die duidelijk plezier had in de buitenlucht. De papegaai babbelde er al vrolijk op los en maakte ook kennis met de buurvrouw die het tafereel had gevolgd via haar keukenraam en ook begreep hoe de vork in de steel stak. De trotse eigenaar legde uit dat de papegaai deze woorden gebruikt als hij uit zijn kooi wil.

Bekijk ook:
Video: Zo ziet de planeet Jupiter eruit

Waarom praten papegaaien eigenlijk?

Een papegaai heeft geen stembanden, zoals een mens, maar een zangorgaan dat Syrinx wordt genoemd. Hiermee kan hij klanken vormen die op menselijke woorden lijken. Wetenschappers zijn er van overtuigd dat een papegaai in gevangenschap behoefte heeft aan contact. In de natuur zijn papegaaien zeer sociaal en als ze zich alleen voelen zullen ze aandacht proberen te trekken van de mensen om zich heen. Dat lukt goed door het herhalen van woorden of vrolijke geluiden. Als mensen aandacht geven aan de vogel, heeft deze zijn doel bereikt.

Weten papegaaien wat ze zeggen?

Misschien denk je dat papegaaien alleen maar kreten kunnen slaken zonder deze echt te begrijpen, maar zo simpel is het niet. Hoewel het niet onomstotelijk is bewezen, gaan wetenschappers er steeds meer van uit dat een papegaai wel degelijk ook snapt wat hij doet als hij iets zegt. Het voorbeeld hierboven maakt dat ook weer duidelijk. Deze papegaai begreep dat als hij bepaalde woorden herhaalde er een goede kans zou bestaan dat hij uit de kooi zou worden gelaten. Dat is aangeleerd, maar dat is veel wat wij, mensen, doen immers ook.

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.