in

OMGOMG CoolCool

Mysterie opwarming maan ontraadseld

Waarom wordt het warmer op de maan?

Het lijkt bijna ongelooflijk dat het inmiddels alweer bijna 60 jaar geleden is. De jonge president John F. Kennedy verscheen op de Amerikaanse tv en kondigde aan dat hij er genoeg van had dat de Russen de ruimte leken te veroveren. Hij beloofde dat de Amerika voor het einde van het decennium een man op de maan zou brengen. Dat was een enorm ambitieuze bewering omdat op dat moment de Russen nog niet verder waren dan een kosmonaut in een kleine capsule baantjes om de aarde te laten draaien. Na de moord op Kennedy ging het maanprogramma gewoon door.

In 1969 zette een eerste Amerikaanse astronaut voet op de maan. De belofte van Kennedy was nagekomen. Daarna waren er nog meer reizen en 11 andere Amerikanen landden op de maan. De laatste maanreis was in 1971. Daarmee werd een inspanning bekroond die $ 24 miljard had gekost en waaraan 400.000 mensen hadden meegewerkt. De zwart-wit beelden van slechte kwaliteit worden nog dagelijks door mensen bekeken.

Bekijk ook:
Vrouw gaat viral op TikTok met verhaal over hoe ze lintwormen kreeg door het eten van voorverpakte salades

Diverse wetenschappelijke onderzoeken

Hoewel het er op de tv-beelden soms wel zo uitzag, gingen de astronauten beslist niet alleen op maanreis om indrukwekkende sprongen te maken en wat in het maankarretje rond te rijden. Ze deden een groot aantal wetenschappelijke proeven op de maan. Ook namen ze diverse kilo’s maansteen mee terug naar aarde waar die tijdelijk waardevoller waren dan diamant. Het onderzoek van die stenen leverde diverse nieuwe gezichtspunten op over het ontstaan van de maan en andere zaken. Maar uiteindelijk bleven het toch verder oninteressante stenen die niet te onderscheiden zijn van aardse rotsen.

Hoewel er na de maanlandingen altijd verhalen bleven dat de maanlandingen nooit hadden plaatsgevonden en in een studio waren opgenomen, konden de experts van NASA dat eenvoudig ontkrachten. Er is namelijk een spiegel op het maanoppervlak neergezet die een laserstraal kan weerkaatsen. Iedereen die beschikt over een eenvoudige laser kan een experiment uitvoeren om de weerkaatsing op te vangen.

Bekijk ook:
Top 10 bizarre schoolstraffen

De maanbodem wordt warmer

De astronauten plaatsten ook thermometers een meter diep in de maanbodem, de meest geavanceerde van die tijd, die ook de metingen naar aarde stuurden. Tot verbazing van de geleerden ging de temperatuur van de maanbodem in korte tijd na het vertrek van de astronauten omhoog met enkele graden Celsius. De verhoging van de temperatuur bleef en veranderde daarna niet meer. Omdat de gemiddelde temperatuur op de maan niet beïnvloed wordt door een atmosfeer kon daar de oorzaak niet liggen van deze verandering in temperatuur.

Er moest dus een andere reden zijn, die waarschijnlijk te maken had met het bezoek van de astronauten, maar ook dat leek onlogisch want hoe zouden ze een dergelijke verandering teweeg hebben kunnen brengen. Er kwamen duizenden theorieën die allemaal werden verworpen en het leek erop dat de verwarming van de maan een raadsel zou blijven. Totdat na bijna 60 jaar een wetenschapper naar de oude beelden zat te kijken en zich ineens iets afvroeg. Hij onderzocht het verder en alles puzzelstukjes vielen ineens op de juiste plaats.

Bekijk ook:
Eerste trailer Those Who Wish Me Dead met Angelina Jolie

De astronauten hadden bij het aanbrengen van de thermometers een gat moeten graven en daarbij grijs maanstof verwijderd. De oppervlakte boven de thermometers was dus zwarter dan die was geweest. De zon deed de rest en in een paar dagen ging de temperatuur omhoog en bleef op dat niveau. Dat had jij toch ook kunnen bedenken.

Bekijk ook:

Geschreven door Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Johan Derksen start vandaag eigen radiostation

Iemand een oor aannaaien