Oak Island, het mysterieuze schateiland 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Oak Island, het mysterieuze schateiland

Voor de kust van Nova Scotia, Canada ligt Oak Island te midden van meer dan 300 andere eilanden. Het is maar klein met een lengte van 1,5 kilometer en een breedte van 300 meter. Het eiland is begroeid met eiken, waar het de naam aan dankt.

In het midden van de 18e eeuw ontdekte een jonge visser, op weg naar zijn stekkie, dat er een katrol hing over een grote tak van een alleenstaande eik. Toen hij ging kijken bleek de grond onder de eik omgewoeld. In die tijd waren er meerdere geruchten dat bekende piraten soms hier hun toevlucht zochten.

Natuurlijk dacht hij aan een schat en hij ging terug om een vriend te halen. Al na een meter graven vonden ze een laag stenen en daarna nog diverse afdekkingen van hout, hierdoor konden ze vaststellen dat de put ongeveer 4 bij 4 meter moest zijn. Op een diepte van 10 meter kwamen ze in de problemen, de put liep vol met grondwater en ontmoedigd gaven ze het op. Het verhaal over de geldput deed wel de ronde.

Bekijk ook:
Dit zijn de grootste mysteries uit de geschiedenis

De eerste doden vallen

Een paar jaar na de eerste poging werd er een syndicaat gevormd van 30 mannen met ervaring en de juiste gereedschappen. Na diverse afdekkingen met onder andere tropisch hout vonden ze op 30 meter diepte een platte steen met Engelse inscriptie: 20 voet dieper ligt 2 miljoen pond begraven.

Al 3 meter dieper ging het mis. De put stroomde vol, dit keer met zeewater. Ze vermoedden dat er een beveiliging was aangebracht die ze hadden gemist. Ze besloten een tweede schacht te graven schuin op de geldput. Ook deze stroomde echter vol en hierbij kwamen 2 mannen om. Ze zouden niet de laatste slachtoffers zijn. Het syndicaat gaf het op.

Er ligt goud!

Bij een poging een eeuw later werd er een boor gebruikt en op de verwachte diepte werd een lege ruimte ontdekt. In de boor werden sporen van gouden schakels ontdekt, de schatkist was geraakt zo leek het. Maar het water verhinderde een opgraving.

Een van de volgende expedities ontdekte dat de geldput via 4 tunnels net de zee was verbonden. Het was duidelijk dat er menselijk ingrijpen had plaatsgevonden. De tunnels werden opgeblazen, maar daardoor stortten ook diverse schachten en de put in. Ook een poging om een dam rond het hele eiland te leggen bleek een mislukking. De opgravingen hadden inmiddels miljoenen gekost en 6 mensenlevens gekost en het eiland was gevaarlijk geworden door al het boren en andere werkzaamheden.

Met de modernste middelen werd in 2005 een nieuwe poging gedaan. De open ruimte werd gevonden en hiervan werden camera-opnamen gemaakt. Er zijn twee versies wat er ter zien was op de beelden. De officiële versie beweert dat de beelden te onscherp waren om iets te kunnen onderscheiden. De geruchten zeggen dat er kisten en andere zaken die door mensen waren gemaakt zichtbaar werden.

In 2008 werd het eiland verkocht aan een Amerikaans bedrijf ondanks lokale protesten.

Bekijk ook:
10 eilanden met mysterieuze geheimen

Oak Island, het mysterieuze schateiland 16

Zal het raadsel van Oak Island ooit worden opgelost?

Experts verschillen duidelijk van mening. Het is beslist mogelijk dat er een schat begraven ligt, maar alle bewijzen, zoals de steen met inscriptie en de gouden schakels zijn in de loop van de tijd verdwenen, indien ze echt hebben bestaan. Vele wetenschappers denken ook dat indien er een schat is geweest deze in de periode van bijna 300 jaar al door een partij is gevonden die er geen ruchtbaarheid aan heeft gegeven om juridische problemen te vermijden.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.