Laatste schakel voor uitsterven dinosaurussen ontdekt 14
Linda Bucklin© / 123rf.com
Saved Read later
Deel dit bericht

Laatste schakel voor uitsterven dinosaurussen ontdekt

Het is nog maar 300 jaar geleden dat de wetenschap aandacht kreeg voor fossielen. In eerste instantie werd ruw omgegaan met vindplaatsen en werden vele foute conclusies getrokken. Maar naarmate de techniek zich op alle terreinen verbeterde, kon er ook steeds meer afgeleid worden uit deze bijzondere vondsten. En op die manier kregen de experts een beeld van de aarde in prehistorische tijden.

Vooral één soort zorgde voor een grote fascinatie: dinosaurussen. Inmiddels was de wetenschap al ver gevorderd. Het was duidelijk dat een fossiel alleen ontstaat op bijzondere momenten en onder specifieke omstandigheden. Het kon dan ook niet anders dan dat deze bijzondere dieren heel lang de aarde moesten hebben overheerst. Dit omdat men relatief gezien veel en vrijwel overal ter wereld dinosaurussen ontdekte.

Bekijk ook:
100 leuke weetjes over dieren

Waar zijn de dinosaurussen gebleven?

Het was duidelijk dat de dinosaurussen op een bepaald moment waren verdwenen, omdat men nooit fossielen vond na een specifiek tijdstip. Het verbaasde de wetenschap hoe extreem die uitsterving van de soort was geweest. Er is nauwelijks iets van het genetisch materiaal overgebleven, behalve in vogels. Al gauw kwam het idee van een catastrofe van ongekende omvang die voor de massale sterfte verantwoordelijk moest zijn geweest. Inmiddels is de meest waarschijnlijke theorie de inslag van een enorme meteoriet.

Een licht aan de hemel

De meteoriet moet helderder zijn geweest dan de middagzon toen deze op die fatale dag met een enorme snelheid richting Mexico koerste. De doorsnede was 10 kilometer en het geweld waarmee deze insloeg was groter dan de kracht van alle kernbommen die nu op aarde zijn.

Een enorme stofwolk van deeltjes van de meteoriet en de aarde ging de lucht in en omvatte de hele wereld voor deze neersloeg. Enorme tsunami’s teisterden de kusten en de aardkorst kwam in beweging waardoor bestaande vulkanen uitbarstten en nieuwe werden gevormd. De catastrofe had onwerkelijk proporties.

Maar was het genoeg om een hele soort en vrijwel alle leven op aarde zo rigoureus weg te vagen als leek te zijn gebeurd? Er bleven vragen bestaan en men aanvaardde de theorie van meteoriet wel algemeen, maar er werd gezocht naar meer bewijzen voor de juistheid daarvan.

Bekijk ook:
Dit zijn de gevaarlijkste dieren ter wereld

Laatste schakel voor uitsterven dinosaurussen ontdekt 16

De laatste schakels ontdekt?

Vorig jaar was er een belangrijke ontdekking die de theorie van de meteoriet leek te bevestigen. Op een vlakte in de VS, ongeveer 3.000 kilometer ten noorden van de krater voor de kust van Mexico ontdekte men een enorm veld met fossielen.

Het was duidelijk dat alle dieren op vrijwel het zelfde moment waren gestorven en dat was niet beperkt gebleven tot dinosaurussen. Alles wat in die tijd leefde, zoals ook insecten en vissen kwam om door een catastrofe die plaatsvond op het moment van de inslag. Maar ook dit was nog onvoldoende om de effecten aan de andere zijde van de wereld te verklaren.

Maar wetenschappers denken dat ze nu de laatste schakel hebben ontdekt. Siberië is een van de laatste grijze vlekken op de wereldkaart. Juist daar werd bewijs gevonden van kolenbranden van ongekende grootte in de periode na de inslag.

De theorie is dat het vulkanisme ervoor heeft gezorgd dat de lagen kolen in Siberië in brand vlogen. Dat duurde geen dagen of weken, maar jaren achtereen. Dagelijks werden er enorme hoeveelheden CO2 aan de atmosfeer toegevoegd. Berekeningen tonen aan dat de temperatuur op aarde fors moet zijn opgelopen en zelfs de oceanen warmer werden dan 40°C. Die extra klimaatramp zorgde voor de massale sterfte van alles dat leefde. Veel experts denken nu dat het maar heel weinig heeft gescheeld of de aarde zou daarna alleen nog microscopisch leven hebben gekend.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.