Alarm: de terror-mier rukt op! 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Alarm: de terror-mier rukt op!

Stel je eens voor: je ligt heerlijk te slapen in je eigen bed en je wordt plotseling wakker. Even ben je versuft en weet je niet wat er gebeurd is, maar dan is er weer een scherpe pijn, alsof je gestoken of gebeten wordt.

Licht in paniek doe je het licht aan, maar je ziet niets bijzonders. Pas als je ogen zijn aangepast aan het licht ontdek je een paar mieren in je bed. Snel ga je eruit, want waar een paar mieren zijn, moeten er ook meer zijn.

In je keuken stond nog een schoteltje met een snack van de vorige avond, inmiddels overdekt met mieren. Ineens krijg je felle pijnscheuten in je voeten. Blijkbaar ben je op de verkeerde plaats gaan staan en de mieren maken dat maar al te duidelijk.

Het klinkt als een verhaal uit de tropen of de toekomst, maar het gebeurt inmiddels met enige regelmaat in Nederland.

Het mediterraan draaigatje

De naam mag wellicht komisch aandoen, maar er is weinig reden tot lachen als de mier zich in jouw nabijheid gaat vestigen. Deze exoot komt waarschijnlijk met enige regelmaat mee met tuinplanten uit het Mediterrane gebied. De mier is kleiner dan de gewone wegmier die we goed kennen, maar het insect is zeer agressief.

Bekijk ook:
Buitengewone ruimtemissies: Hoe dieren de kosmos eerder verkenden dan mensen

Na het bijten wordt er een irriterende stof in het wondje gespoten en dat zorgt voor de fikse pijn die een beet oplevert. Een tweede bijzonderheid is dat koninginnen bij deze mier-soort elkaar niet beconcurreren. Er kunnen op die manier nesten ontstaan die honderden meters lang zijn en miljoenen exemplaren bevatten.

Bestrijding is lastig en de mieren rukken op

Tot dusverre zijn er in Nederland iets meer dan een dozijn plaatsen gevonden waar het draaigatje nesten heeft gemaakt. Vaak worden ze pas ontdekt nadat omwonenden klagen over agressieve mieren die hun woning binnendringen. Gelet op de mediterraanse afkomst heeft de mier meer behoefte aan warmte dan de gewone inheemse mier.

Vooralsnog lijken ze dan ook vooral zich te vestigen in stedelijke gebieden. Bij voorkeur maken ze nesten onder tegelpaden, in muren en in tuinen op het zuiden. De belangrijkste voedingsbron is de honingdauw oftewel de zoete vloeistof die bladluizen afscheiden. Maar als ze een huis binnendringen gaan ze daar ook op zoek naar alles wat eetbaar lijkt.

Bekijk ook:
Slimme technologie voor dierenliefhebbers: top gadgets die elk huisdier verdient

Omdat het draaigatje een exoot is, valt bestrijding niet mee. Bestrijdingsmiddelen die te agressief zijn, zullen ook andere insecten vergiftigen en daarmee ook dieren die zich daarmee voeden. De natuurlijke vijanden die mier in zijn normale woongebied heeft, ontbreken in ons land.

In Rotterdam is momenteel een experiment gaande om de terror-mier te bestrijden met aaltjes die met miljoenen tegelijk zijn aangevoerd. Deze doorzichtige wormpjes zijn met het blote oog niet te zien en niet schadelijk voor mens of dier. Ze infecteren echter de poppen en larven van de mieren die daardoor opgegeten worden. Als de proef slaagt zullen ook elders aaltjes worden ingezet om de draaigatjes biologisch te bestrijden.

Heb jij onlangs tuinplanten gekocht uit mediterrane streken en heb je last van agressieve bijtende mieren, informeer dan de gemeente. Hoe sneller de plaag wordt bestreden hoe minder kans er bestaat op grote nesten.

Bekijk ook:

Avatar foto
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.