Weer een vulkaan uitgebarsten in Europa 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Weer een vulkaan uitgebarsten in Europa

Dit jaar kan ook de geschiedenisboeken in als het jaar van de vulkaanuitbarstingen in Europa, want dit weekend is er weer een vulkaan uitgebarsten. Op het Canarische eiland La Palma is er voor het eerst in vijftig jaar weer een vulkaan uitgebarsten. Dan hebben we het ook niet over een klein gevalletje, want de vulkaan spuwt op dit moment nog flink veel rook, as en lava uit. Beelden van de vulkaanuitbarsting op het Spaanse eiland kan je in de onderstaande video zien!

Eerder dit jaar zijn er ook al vulkanen uitgebarsten in IJsland en Italië, maar nu mag ook Spanje zich toevoegen aan dat rijtje. Op zondagochtend vond er op het Canarische eiland een kleine aardbeving plaats, waarna de eruptie van de vulkaan in de middag volgde. De vulkaan begon vanaf dat moment met het uitstoten van rook, as en lava en is daarmee nog steeds bezig.

De vulkaanuitbarsting in La Palma kwam niet als een grote verassing. Seismologen waren al een geruime tijd alert, omdat het gebied al meerdere dagen van verhoogde activiteit vertoonde. Zo werden er buitengewoon harde trillingen gemeten en bleek ook het magma te actief te zijn. Het was daardoor meer de vraag wanneer dan of de vulkaan op het eiland zou uitbarsten.

Beelden van de vulkaanuitbarsting op La Palma kan je in de onderstaande video bekijken. Hier is onder meer te zien hoe de lava meters hoog de lucht wordt ingeschoten. Het is een waar spektakel om naar te kijken, maar een ding is zeker: daar wil je niet in de buurt staan!

Bekijk ook:
Vulkaanuitbarsting in Congo kost meerdere mensen het leven

Weinig gevaar door vulkaanuitbarsting

Een vulkaanuitbarsting belooft meestal weinig goed nieuws, al valt de schade op La Palma voorlopig nog wel mee. De vulkaanuitbarsting vond namelijk in een relatief rustig gebied plaats, waardoor er weinig levens gevaar lopen. De Spaanse autoriteiten hebben inmiddels ruim duizend toeristen en inwoners geëvacueerd en daardoor lijken alleen een paar huizen het slachtoffer te worden van de vulkaan.

Het is nog wel even de vraag hoe lang deze vulkaanuitbarsting gaat duren en voor de 85 duizend inwoners van La Palma dreigt daar wel slecht nieuws te komen. Wetenschappers stellen dat de uitbarsting nog zelfs weken of maanden blijft doorgaan. Vulkanen in de regio zijn na de uitbarsting namelijk behoorlijk lang actief en datzelfde lot zou La Palma ook wel eens kunnen overkomen. Zo vond er ook in 2011 nog een vulkaanuitbarsting plaats op de Canarische Eilanden, en die duurde toen maar liefst vijf maanden.

Bekijk ook:
Top 100 vakantiebestemmingen in Europa

Vulkaanuitbarsting live kijken

De vulkaanuitbarsting op La Palma kan je ook live zien. Op YouTube staat er namelijk een live videostream die het natuurgeweld voor je filmt. Zo hoef je dus niks te missen! De livestream van de vulkaanuitbarsting kan je hieronder bekijken:

Vulkaanuitbarsting in Nederland?

Hoewel we in Europa dus meerdere vulkaanuitbarstingen hebben meegemaakt, hoeven we daar in ons land zo goed als zeker geen zorgen over te maken. Er zijn weliswaar meerdere vulkanen in Nederland – ja echt – maar daar wordt niet van verwacht dat ze in de komende tijd tot uitbarsting zullen komen. Dat is dan weer een meevallertje voor ons!

Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.