kleinste land ter wereld
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit is het kleinste land ter wereld

Wist je dat het kleinste land ter wereld in Europa ligt? Vaticaanstad heeft namelijk slechts een oppervlakte van maar van 0.44 km² en is daarmee zonder enige twijfel het allerkleinste land dat bestaat. Wil je weten hoe het kleinste land ter wereld eruitziet? Dan moet je snel even de onderstaande video's over Vaticaanstad kijken!

In 1929 werd het kleinste landje ter wereld geboren, toen het Verdrag van Lateranen werd getekend door Paus Pius XI en Benito Mussolini. In het verdrag kreeg de Paus Vaticaanstad toegewezen in ruil voor erkenning van Italië. De ontstaansgeschiedenis van Vaticaanstad wordt verder uitgelegd in de onderstaande video:

Bekijk ook:
Top 10 kleinste landen van Europa

Leuke weetjes over het kleinste land ter wereld

Dit moet je weten over Vaticaanstad, het kleinste land ter wereld:

 • Vaticaanstad heeft een oppervlakte van slechts 0,44 km², en kan je daarmee zonder enige twijfel bijzonder klein noemen.
 • Het dwergstaatje wordt helemaal omsloten door Italië en daarom mag je Vaticaanstad ook wel een enclave noemen. Andere bekende enclaves zijn San Marino en Lesotho.
 • Vaticaanstad ligt in Europa, maar is desondanks geen lid van de Europese Unie. Wel gebruiken ze in het land de Euro.
 • In Vaticaanstad is er sprake van een absolute monarchie, waarbij de Paus aan het hoofd staat. Op dit moment is Paus Franciscus het staatshoofd van Vaticaanstad.
 • Het kleinste landje ter wereld heeft ook niet bepaald veel inwoners, want naar schatting wonen er ongeveer 1000 mensen in Vaticaanstad. Dit zijn voornamelijk geestelijken van de katholieke kerk.
 • Er werken wel duizenden mensen in Vaticaanstad, maar die wonen niet in het land.
 • Hoewel Vaticaanstad behoorlijk klein is, telt het toch heel wat beroemde gebouwen. Zo vind je hier onder meer de Sint-Pietersbasiliek, het Sint-Pietersplein, de Sixtijnse Kapel, het Apostolisch Paleis, Biblioteca Apostolica Vaticana en het Archivio Segreto Vaticano.
 • In Vaticaanstad is in het bezit van vele prachtige kunstwerken, van onder meer Leonardo da Vinci en Rafael.
 • De dwergstaat staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 • Vaticaanstad heeft een eigen politiemacht. Daarnaast heeft de Paus ook een eigen beschermingsdienst in de vorm van de beroemde Zwitserse Garde.
 • Vaticaanstad heeft een eigen nationaal voetbalelftal, maar dit team is niet aangesloten bij de FIFA en UEFA. Daarom hoef je het team van het kleinste land ter wereld niet op een EK of WK te verwachten.

Als je meer van Vaticaanstad wil zien moet je de onderstaande video kijken:

Bekijk ook:
Dit zijn de gelukkigste landen ter wereld

Kleinste landen van Europa

Vaticaanstad is het kleinste land ter wereld en daarmee ook automatisch het kleinste land van Europa. Veel van de kleinere landen van Europa zijn veel groter dan Vaticaanstad, maar er is één landje dat niet veel groter is. Het op één na kleinste land van Europa is namelijk Monaco, met een oppervlakte van ongeveer 2 km². Monaco is hiermee ongeveer vier keer groter dan Vaticaanstad. Qua inwoners is Monaco echter wel vele malen groter dan Vaticaanstad, want in de dwergstaat aan de Middellandse zee wonen maar liefst 40 duizend inwoners.

Andere kleine landen in Europa zijn San Marino, Liechtenstein en Malta. De top 10 kleinste landen van Europa wordt afgemaakt met Andorra, Luxemburg, Cyprus, Kosovo en Montenegro.

Bekijk ook:
Top 100 vakantiebestemmingen in Europa

Kleinste landen ter wereld

Met Vaticaanstad ligt het kleinste land ter wereld dus in Europa, maar de top 5 kleinste landen ter wereld telt nog meer Europese landen. Zo is Monaco het op één na kleinste land ter wereld. En San Marino is het op vier na kleinste land ter wereld. De eilanden Nauru en Tuvalu zijn de andere twee kleinste landen die de top 5 compleet maken.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.