Top 10 kleinste landen van Europa 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Top 10 kleinste landen van Europa

Wat zijn de kleinste landen van Europa? In deze top 10 zetten we de tien kleinste Europese landen voor je op een rij!

10. Montenegro

Het eerste land in deze top 10 is Montenegro. Het land – dat vernoemd is naar een zwarte berg – heeft een oppervlakte van 13.812 km² en staat daarmee op de tiende plaats in de top 10 kleinste landen van Europa. Even ter vergelijking: het landoppervlak van Nederland is ongeveer 41.543 km² groot. Ons land mag dan klein zijn, in Europa kan je nog veel kleiner vinden!

Montenegro

9. Kosovo

Kosovo staat op de negende plek in deze top 10. Dit land – dat niet door iedereen wordt erkend – heeft een landoppervlak van 10.887 km². Kosovo bestaat sinds 2008, nadat het onafhankelijk werd. Kosovo is daarom een relatieve nieuwkomer in deze top 10.

Top 10 kleinste landen van Europa 14

8. Cyprus

Op de achtste plek in de top 10 kleinste landen van Europa staat Cyprus. Het eiland heeft een oppervlakte van 9.251 km². Geografisch gezien ligt Cyprus eigenlijk in Azië, maar politiek gezien hoort het eiland bij Europa en daarom kan Cyprus gewoon in deze top 10 staan.

Cyprus

Bekijk ook:
Top 10 rijkste landen van Europa

7. Luxemburg

Luxemburg staat op de zevende plek in de top 10 kleinste landen van Europa. Het land heeft een oppervlakte van 2.586 km² en is daarmee tevens het op één na kleinste land binnen de Europese Unie.

Top 10 kleinste landen van Europa 15

6. Andorra

Op de zesde plek in de top 10 kleinste landen van Europa staat Andorra. Dit landje – dat tussen Frankrijk en Spanje in ligt – heeft een oppervlakte van ongeveer 468 km². Andorra is daarmee bijna tien keer kleiner dan Nederland. Denk daar maar eens aan als je ons land klein vindt!

Andorra

5. Malta

Malta staat op de vijfde plek in deze top 10. Cyprus mag dan wel een klein Europees eiland zijn, Malta is nog vele malen kleiner. Het oppervlak van Malta is namelijk slechts 316 km² groot. Malta is daarmee ongeveer net zo groot als de Nederlandse gemeente Ede.

Malta

4. Liechtenstein

Op de vierde plek in de top 10 kleinste landen van Europa staat Liechtenstein. De dwergstaat is behoorlijk klein, want het oppervlak is zo'n 160 km² groot. Een land van dit formaat is moeilijk voor te stellen, maar Liechtenstein is hiermee ongeveer net zo groot als Amsterdam.

Top 10 kleinste landen van Europa 16

Bekijk ook:
Top 100 vakantiebestemmingen in Europa

3. San Marino

San Marino staat op de derde plek in deze top 10. De enclave in Italië heeft een landoppervlakte dat iets meer dan 61 km² telt. Het is dus een behoorlijk klein landje, maar dat betekent niet dat San Marino niks belangrijks heeft gepresteerd in de geschiedenis. Zo is San Marino de nog oudste bestaande republiek ter wereld.

San Marino

2. Monaco

Op de tweede plek in deze top 10 kleinste landen van Europa staat Monaco. Deze dwergstaat aan de Middellandse zee heeft een oppervlakte van 2,03 km² en is daarmee tevens het op een na kleinste land ter wereld. Toch wonen er aardig veel mensen in Monaco, want het landje telt ongeveer 40.000 inwoners. Het vorstendom is daarmee de dichtstbevolkte staat ter wereld.

Monaco

1. Vaticaanstad

Vaticaanstad is het kleinste land van Europa. Deze kleine enclave in Rome heeft slechts een landoppervlak van 0,44 km² en pakt daarmee met gemak de eerste plek in de top 10 kleinste landen van Europa. Dat niet alleen, Vaticaanstad is met dit kleine oppervlak tevens het kleinste land ter wereld. Klein maar fijn, zeg je dan!

Reiziger In Lege Straat Van Historisch Stadsdeel

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.