Dit zijn de 5 kleinste landen ter wereld 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit zijn de 5 kleinste landen ter wereld

Wat zijn de vijf kleinste landen ter wereld? Spoiler: ons kikkerlandje mag dan niet zo groot zijn, we horen in ieder geval niet thuis in dit lijstje. Er zijn wel andere Europese landen terug te vinden in deze top vijf. Lees dus verder als jij wilt weten wat de vijf kleinste landen ter wereld zijn. 

Dit zijn de 5 kleinste landen ter wereld 16

5. San Marino

De Republiek San Marino heeft een oppervlakte van ruim 61 km² en staat daarmee op de vijfde plek in de top vijf van kleinste landen ter wereld. Ter vergelijking: de Nederlandse stad Maastricht is ongeveer net zo groot. Het land is met 61 km² niet het kleinste land van ons continent, er zijn namelijk Europese landen die nóg kleiner zijn dan San Marino.

4. Tuvalu

Het relatief onbekende archipel Tuvalu heeft een oppervlakte van ongeveer 26 km² en staat daarmee op de vierde plek in de top vijf van kleinste landen ter wereld. De kans is groot dat Tuvalu nog kleiner gaat worden de komende jaren. Door de negatieve gevolgen van de klimaatverandering dreigt Tuvalu namelijk opgeslokt te worden door de oceaan. Het kan dus zomaar zijn dat het archipel over een paar jaar nog hoger in deze top 5 staat, of nog erger; dat het helemaal niet meer bestaat.

Bekijk ook:
Hoe je energiestromen in je huishouden optimaliseert en meer uit je zonnepanelen haalt

3. Nauru

Een ander relatief onbekend eiland is Nauru, wat vrij dichtbij Tuvalu ligt. Nauru heeft een oppervlakte van 21 km² en het eiland staat daarmee op de derde plek in de top vijf van kleinste landen ter wereld. Ter vergelijking: het land is daarmee ongeveer net zo groot als de Nederlandse stad Leiden. Met 21 km² is Nauru tevens het kleinste eiland, met de status van een land, ter wereld.

Dit zijn de 5 kleinste landen ter wereld 17

2. Monaco

Het Vorstendom Monaco is het op één na kleinste land van de wereld. Monaco heeft een oppervlakte van slechts 2 km² en is daarmee absurd klein. Het land wordt helemaal ingesloten door Frankrijk en heeft maar liefst 30.000 inwoners. Monaco is daarmee tevens het dichtstbevolkte land ter wereld. De dwergstaat staat vooral bekend als badplaats en als belastingparadijs. Daarnaast kunnen we ook jaarlijks Max Verstappen bewonderen als de Formule 1 in Monaco is.

Dit zijn de 5 kleinste landen ter wereld 18

1. Vaticaanstad

Vaticaanstad is het kleinste land ter wereld. Het land van de Rooms-katholieke kerk heeft een minieme oppervlakte van 0.44 km² en is daarmee met gemak de aanvoerder van deze top vijf van kleinste landen ter wereld. Vaticaanstad bevindt zich in Italië en wordt helemaal omsloten door de stad Rome. Vaticaanstad mag dan wel het kleinste land ter wereld zijn, het is tevens de plaats waar je de grootste kerk ter wereld kan vinden: de Sixtijnse Kapel.

Bekijk ook:
Trending: Shutters als raambekleding

Wil je meer zien van de vijf kleinste landen ter wereld, kijk dan deze YouTube video:

Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.