Top 10 grootste steden van Frankrijk 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Top 10 grootste steden van Frankrijk

Frankrijk telt ruim 67 miljoen inwoners, maar wonen zij nou precies? In deze top 10 zetten we de tien grootste Franse steden voor je op een rij!

10. Lille

Op de tiende plek in de top 10 grootste steden van Frankrijk staat Lille. Deze stad – die in België ook wel bekend staat als Rijsel – ligt in het noorden van Frankrijk en telt maar liefst 232 duizend inwoners.

In de stad Lille wonen dus aardig veel mensen, maar Lille vormt samen met de steden Roubaix, Villeneuve-d' Ascq en Toucoing en talloze andere gemeenten ook nog eens de Europese metropool van Lille. In Frankrijk noemen ze zo'n samenwerking ook wel een agglomeratie. De agglomeratie van Lille telt ruim 1.1 miljoen inwoners en is daarmee een van de grootste agglomeraties van het land.

Top 10 grootste steden van Frankrijk 14

9. Bordeaux

Bordeaux staat op de negende plaats in de top 10. In de stad, die in het zuidwesten van Frankrijk ligt, wonen ongeveer 254 duizend mensen. De naam van de stad is over de hele wereld bekend vanwege de wijnen die in deze omgeving worden gemaakt. Daarnaast staat Bordeaux ook wel bekend om de Port de la lune (de maanhaven), dit is de oude zeehaven van de stad die sinds 2007 door de UNESCO op het werelderfgoedlijst is geplaatst.

Bordeaux

Bekijk ook:
Top 10 kleinste landen van Europa

8. Straatsburg

Op de achtste plek in de top 10 grootste steden van Frankrijk staat Straatsburg. De stad telt ongeveer 281 duizend inwoners. Ook Straatsburg is onderdeel van een grote agglomeratie die ongeveer 1,1 miljoen mensen telt.

De stad is vooral bekend als de thuisplaats van de Raad van Europa en het Europees hof voor de Rechten van de Mens. Daarnaast is ook het Europees Parlement de helft van het jaar te vinden in Straatsburg. De stad vormt daardoor ook wel een van de politieke middelpunten van Europa.

Straatsburg heeft een vrij interessante geschiedenis. De stad ligt aan de Rijn, net aan de grens met Duitsland. Door de eeuwen heen was Straatsburg vaak de inzet bij oorlogen tussen Frankrijk en Duitsland, en vaak wisselde de stad van “land”. Uiteindelijk is Staatsburg na de Tweede Wereldoorlog bij Frankrijk blijven horen.

Straatsburg

7. Montpellier

Op de achtste plek in de top 10 staat Montpellier. De stad ligt in het zuiden van Frankrijk en heeft maar liefst 285 duizend inwoners. Montpellier is een echte studentenstad, want ongeveer 25 procent van de inwoners is student. Montpellier is daarmee een van de grootste studentensteden van Europa. De stad vormt de thuisplaats van de Universiteit van Montpellier, wat een van de oudste universiteiten ter wereld is.

Montpellier

Bekijk ook:
Quiz: Waar in Europa zijn deze toeristische foto's genomen?

6. Nantes

Op de zesde plek in de top 10 grootste steden van Frankrijk staat Nantes. In Nantes wonen ongeveer 309 duizend mensen. Nantes staat wereldwijd bekend als een groene stad en wordt ook wel geroemd om de goede kwaliteit van leven, de grote biodiversiteit, de lage hoeveelheid van luchtvervuiling en een uitstekend transportsysteem.

Nantes

5. Nice

Nice staat op de vijfde plek in deze top 10 grootste steden van Frankrijk. De stad ligt in het zuiden van het land aan de Middellandse zee en telt ongeveer 340 duizend inwoners. De stad wordt ook wel Nice la Belle genoemd, wat je kan vertalen als Nice de Schoonheid.

Nice is rond 350 voor Christus gesticht door de Grieken, die het destijds Nikaia noemde. Dit was een verwijzing naar Nike, de Griekse godin van de overwinning.

Nice

Bekijk ook:
Dit zijn de gelukkigste landen ter wereld

4. Toulouse

Op de vierde plek in de top 10 grootste steden van Frankrijk staat Toulouse. In de stad – die ook wel La Ville Rose (de roze stad) wordt genoemd – wonen ongeveer 480 duizend mensen. In Toulouse staat een van de oudste universiteiten van Europa, die momenteel meer dan 100 duizend studenten telt. Toulouse is daarmee een van de grootste studentensteden van Frankrijk.

De stad staat daarnaast ook bekend als het centrum van de Europese luchtvaartindustrie. In Toulouse vind je onder meer het hoofdkwartier van Airbus, de Franse ruimteorganisatie CNES en de Franse Aerospace Valley. Toulouse is daarmee een soort Europees Silicon Valley voor de (ruimte)luchtvaart.

Toulouse kent ook behoorlijk wat mooie culturele aspecten en een paar daarvan staan zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst. Zo vind je in de stad onder meer het Canal du Midi; een 250 km lang kanaal door het zuiden van Frankrijk en de Basilique Saint-Sernin de Toulouse; een beroemde pelgrimskerk.

Toulouse

3. Lyon

Lyon staat op de derde plek in de top 10 grootste Franse steden en is dus de derde stad van Frankrijk. In Lyon – dat in het zuidoosten van Frankrijk ligt – wonen ongeveer 516 duizend mensen. De gehele metropoolregio van Lyon is nog groter en op dat gebied is het zelfs de tweede agglomeratie van Frankrijk.

Lyon werd in 43 voor Christus gesticht door de Romeinen, al heette de stad toen Lugdunum. Het was destijds de hoofdstad van Gallië.

Lyon

Bekijk ook:
Top 10 grootste steden van Nederland

2. Marseille

Op de tweede plek in deze top 10 staat Marseille. Met ongeveer 870 duizend inwoners is Marseille zonder twijfel de tweede stad van Frankrijk. De metropoolregio is relatief net wat kleiner, en is de op twee na grootste agglomeratie van het land.

Marseille bestaat al aardig lang, want de stad werd 600 jaar voor Christus opgericht door de Grieken. Marseille is daarmee de oudste stad van Frankrijk en tevens een van de oudste steden van Europa. Destijds werd de stad Massilia genoemd. Marseille werd toentertijd vooral gebruikt als belangrijke handelshaven in de regio en zelfs vandaag de dag is de stad nog steeds de belangrijkste haven van het land. Dat is pas een constante factor in de geschiedenis!

Marseille staat daarnaast ook bekend om de mooie cultuur en de sport. De stad telt de meeste musea van het land – op Parijs na – en werd in 2013 de culturele hoofdstad van Europa genoemd. In 2017 kreeg Marseille ook nog eens de titel van sport hoofdstad van Europa.

Marseille

1. Parijs

Parijs staat op de eerste plek in de top 10 grootste steden van Frankijk. Dit zal waarschijnlijk voor niemand als een verrassing komen, want bij Frankrijk denk je als buitenlander toch altijd aan deze stad. Met bijna 2.2 miljoen inwoners is er ook geen twijfel mogelijk over de eerste plek, want hiermee is Parijs de enige miljoenenstad van deze top 10. In de agglomeratie van Parijs wonen zelfs meer dan 10 miljoen mensen, en dat laat maar weer zien hoe groot Parijs is, vergeleken met de andere Franse steden en agglomeraties.

Parijs staat om veel dingen bekend, maar bij de stad denk je ongetwijfeld aan; de Eiffeltoren, het Louvre, de Notre-Dame, de basilique du Sacré-Cœur, de Moulin Rouge, de Montparnasse en de Seine.

De hoofdstad van Frankrijk kent vele culturele aspecten, maar de stad staat ook wel bekend om de liefde voor de sport. Zo is het ook de thuisplaats van het Grand Slam toernooi Roland Garros. Daarnaast wordt elk jaar in juli de Tour de France door de straten gereden. De stad is ook meerdere keren de gast locatie geweest voor belangrijke voetbaltoernooien. En, in 2024 zullen ook de Olympische zomerspelen in Parijs plaatsvinden.

Parijs

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.