Top 10 grootste steden van Duitsland 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Top 10 grootste steden van Duitsland

Duitsland telt ruim 83 miljoen inwoners, maar wonen zij nou precies? In deze top 10 zetten we de tien grootste steden van Duitsland voor je op een rij!

10. Essen – 583.109 inwoners

Op de tiende plaats in deze top 10 grootste steden van Duitsland staat Essen, waar naar schatting 583.109 mensen wonen. Essen is een zogenaamde kreisfreie Stadt die in het Ruhrgebied ligt, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De stad wordt vaak de officieuze hoofdstad van het Ruhrgebied genoemd.

Essen heeft meerdere bezienswaardigheden, waaronder de Munster van Essen, de Zeche Zollverein en het Folkwang museum. Essen staat daarnaast ook bekend om de mooie cultuur en groene omgeving. In 2010 was Essen de Culturele hoofdstad van Europa, en in 2017 werd de stad verkozen naar Groene Hoofdstad van ons continent.

Top 10 grootste steden van Duitsland 15

9. Dortmund – 587.010 inwoners

Op de negende plaats in deze top 10 staat Dortmund. De stad pakt met 587.010 inwoners net deze notering. Dortmund is – net zoals Essen – een kreisfreie Stadt die in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen ligt. Dortmund is een van de oudste steden van het westen van Duitsland en was tijdens de middeleeuwen een van de belangrijkste Hanzesteden van Europa. Dortmund staat daarnaast ook bekend als de thuisstad van de bekende voetbalclub Borussia Dortmund.

Top 10 grootste steden van Duitsland 16

Bekijk ook:
Top 10 grootste steden van Nederland

8. Leipzig – 587.857 inwoners

Op de achtste plaats in de top 10 grootste Duitse steden staat Leipzig, met naar schatting 587.857 inwoners. Leipzig is een kreisfreie Stadt die in het oosten van het land aan de Pleiße rivier ligt. De stad staat ook wel bekend als Lipsk, wat Lindenoord betekent.

In 1409 werd de Universiteit van Leipzig opgericht, waarna de stad een belangrijk werd voor de Europese boekdrukkunst. Die geschiedenis zie je vandaag de dag nog terug in Leipzig, want de stad is de thuisplaats van meerdere toonaangevende uitgeverijen.

Leipzig

7. Düsseldorf – 619.294 inwoners

Düsseldorf staat op de zevende plek in deze top 10 met naar schatting 619.294 inwoners. Ook Düsseldorf is een kreisfreie Stadt die in het zuiden van het Ruhrgebied ligt, in de Duitse deelstad Noordrijn-Westfalen. Düsseldorf is de hoofdstad van deze deelstaat. De stad dankt zijn naam aan de kleine rivier de Düssel, die door Düsseldorf in de Rijn uitmondt.

In Nederland zijn veel internationale toeristen ook wel bekend met Düsseldorf. Niet omdat ze hier op vakantie gaan, maar vanwege de luchthaven die veel gebruikt wordt door Nederlandse vakantiegangers.

Düsseldorf

Bekijk ook:
Top 10 grootste steden van Frankrijk

6. Stuttgart – 634.830 inwoners

Op de zesde plek in deze top 10 grootste steden van Duitsland staat Stuttgart. Stuttgart is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg en telt 634.830 inwoners. Stuttgart is tevens een kreisfreie Stadt en ligt aan de Neckar rivier.

Eigenlijk staat Stuttgart vooral om één ding bekend, en dat is als de industriestad waar grote automerken zijn gevestigd. Zo staat hier onder meer het hoofdkwartier van Mercedes-Benz en Porsche. Stuttgart is hierdoor tevens een van de meest welvarende steden van Europa.

Stuttgart

5. Frankfurt am Main – 753.056 inwoners

Frankfurt am Main staat op de vijfde plek in deze top 10, met naar schatting 753.056 inwoners. De naam van de stad zegt het al, maar Frankfurt am Main ligt aan de Main rivier. Frankfurt am Main is tevens de grootste stad van de Duitse deelstaat Hessen. De stad is te herkennen aan de hoge wolkenkrabbers, iets wat je niet zo vaak ziet in Europa.

Vandaag de dag is Frankfurt am Main een van de belangrijkste steden van Duitsland, en dat komt mede doordat de stad het financiële hart vormt van het land. De stad is onder meer de thuisplaats voor de Duitse beurs, de Deutsche Bundesbank, de Europese Centrale Bank en meerdere andere belangrijke banken.

Frankfurt am Main

Bekijk ook:
Quiz: Waar in Europa zijn deze toeristische foto's genomen?

4. Keulen – 1,1 miljoen inwoners

Op de vierde plek in de top 10 grootste steden van Duitsland staat Keulen. Keulen telt ruim 1,1 miljoen inwoners en is daarmee de eerste miljoenenstad van deze top 10. Keulen is een kreisfreie Stadt die in de deelstaat Noordrijn-Wesfalen aan de Rijn ligt. Keulen wordt vaak een wereldstad genoemd.

Keulen is een trekpleister voor meerdere mensen. Zo staat in Keulen de grootste kerk van Duitsland: de Dom van Keulen, wat een van de grootste toeristische hotspots van Europa is. Daarnaast is de stad ook de thuisplaats van de Universiteit van Keulen, wat een van de grootste en oudste universiteiten ter wereld is. Keulen telt tevens meerdere belangrijke centra voor de Duitse (ruimte)luchtvaart en de auto-industrie.

Top 10 grootste steden van Duitsland 17

3. München – 1,5 miljoen inwoners

Op de derde plek in deze top 10 staat München. München is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Beieren en heeft ongeveer 1,5 miljoen inwoners.

De stad staat wereldwijd bekend om de hoge kwaliteit van leven en wordt vaak een van de meest welvarende en snelst groeiende steden van Duitsland genoemd. München heeft daarnaast internationale bekendheid vanwege vele andere factoren. Zo is het de thuisplaats van grote bedrijven zoals BMW en Allianz. Daarnaast wordt elk jaar het Oktoberfest georganiseerd in München, en dat is toch wel een van de bekendste feesten van Europa. De stad is in de voetbalwereld ook een bekende naam dankzij topvoetbalclub Bayern München, dat zijn wedstrijden in de bekende Allianz Arena speelt.

München

Bekijk ook:
Top 10 rijkste landen van Europa

2. Hamburg – 1,8 miljoen inwoners

Op de tweede plek in deze top 10 grootste Duitse steden staat Hamburg. Hamburg heeft ongeveer 1,8 miljoen inwoners en is daarmee de op één na grootste stad van Duitsland. Het is tevens een van de grootste steden van Europa. De kreisfreie Stadt ligt in het noorden van het land aan de rivier de Elbe, die Hamburg met de Noordzee verbindt. Dankzij deze ligging is Hamburg de belangrijkste haven van het land en tevens een van de grootste havens van Europa.

Hamburg staat dus vooral bekend als havenstad, dus het is niet zo verrassend dat hier het Internationaal Hof voor het recht van de zee is gezeteld. In Hamburg kan je tevens de Berenberg Bank en grote kantoren van Airbus en Unilever vinden. De stad staat ook bekend om de hoge kwaliteit van leven en is daarnaast erg geliefd bij de toeristen, die graag naar de Speicherstadt (zie foto hieronder) en de Kontorhausviertel gaan. Hamburg is tevens de geboorteplaats van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Top 10 grootste steden van Duitsland 18

1. Berlijn – 3,6 miljoen inwoners

Op de eerste plek in de top 10 grootste steden van Duitsland staat – hoe kan het ook anders – Berlijn. In Berlijn wonen zo'n 3,6 miljoen mensen, waarmee het zonder enige twijfel de grootste stad van het land is. Berlijn is daarmee tevens een van de aller grootste steden van Europa.

Berlijn ligt in het noordoosten van Duitsland, aan de rivier de Spree. De stad is een eigen Duitse deelstaat, die volledig wordt omsloten door de Brandenburg deelstaat. Berlijn was tot 1920 onderdeel van Brandenburg.

De metropool Berlijn staat in Europa bekend als een van de grootste centra voor politiek, cultuur, wetenschap, onderwijs en natuur. Belangrijke hotspots van de stad zijn het Rijksdaggebouw, de Brandenburger Tor, de Dom van Berlijn en de Zoologischer Garten Berlin. In de stad staan daarnaast meerdere prestigieuze universiteiten. Berlijn is daarnaast een erg groene stad, met veel natuur, parken en water.

Top 10 grootste steden van Duitsland 19

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.