Voordelen van lezen: daarom moeten we meer boeken lezen 13
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Voordelen van lezen: daarom moeten we meer boeken lezen

Lees je weleens een boek? Meer dan 70% van de Nederlanders geeft aan regelmatig een boek te lezen. De overige 30% leest echter nooit en daarin is zelfs een stijgende lijn te zien. En dat terwijl de voordelen van lezen meer dan de moeite waard zijn. Dit levert steeds vaker vraagtekens op, misschien ook wel bij jou. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken, hoe goed het kan zijn om regelmatig een boek te lezen. De laatste jaren worden smartphones en tablets veelal boven het lezen van een boek verkozen – de jongere generatie groeit hier zelfs mee op. Vraag je je af waarom lezen goed voor je is? In dit artikel gaan we deze vraag voor je beantwoorden.

1. Fantaseren kun je leren

Eén van de eerste voordelen van lezen, is dat je vermogen tot fantaseren word gestimuleerd. Deze is niet alleen belangrijk voor jonge kinderen. Als volwassene word je op deze manier in staat gesteld, om jezelf te uiten en om je verder te ontwikkelen. Ook helpt het je om met bepaalde gevoelens of situaties om te gaan.

Bovendien stimuleert het je creatieve denkvermogen. Heb je een creatief beroep? Of ben je graag creatief bezig? Als je je fantasie stimuleert, kan dat onder aan de streep prachtige resultaten opleveren.

2. Goodbye stress!

Ten tweede kun je stress en spanning volledig laten varen. Als je een fysiek boek erbij pakt, ben je totaal niet bezig met je smartphone of met andere zaken. Je verdrinkt letterlijk en figuurlijk in het verhaal dat je aan het lezen bent. Je focust je tenslotte op de verhaallijn en je wil niet het risico lopen om iets te missen.

Hierdoor is het gemakkelijker om je gedachten op nul te zetten en te ontspannen. Iets wat bij een Netflix-serie meestal niet lukt. De kans dat je word afgeleid of tóch je smartphone erbij pakt, is dan vrij groot.

3. Tijd voor jezelf

Veel mensen zeggen dat het lezen van een boek me-time is. En dat klopt ook. Je trekt jezelf terug op een rustige plek, om vervolgens volledig in je eigen bubbel weg te duiken. Als dat geen voordeel is van lezen, weten wij het ook niet meer

4. Inspiratie opdoen

Na de coronapandemie, is het aanbod aan potentiële schrijvers onvoorstelbaar hard gegroeid. Veel uitgeverijen zijn nog steeds niet klaar met manuscripten behandelen. Naar schatting willen of gaan meer dan één miljoen mensen een boek schrijven. En deze teller loopt nog steeds.

Heb je zelf plannen in die richting? Opnieuw brengt het lezen van een boek voordelen met zich mee. Dit is dé manier om inspiratie op te doen voor je eigen verhaallijn.

Zo kijk je naar de schrijfstijl, naar de opbouw van het verhaal en naar de beschrijving van personages. Deze aspecten kun je vervolgens meenemen en toepassen.

Extra tip: Lees vooral boeken binnen je eigen genre. Schrijf je een roman? Probeer veel romans te lezen. Dat levert het beste resultaat op.

5. Geheugentrainer

Als we kijken naar de voordelen van boeken lezen, speelt het geheugen eveneens een grote rol. Boeken zijn de beste geheugentrainers die er zijn. Daar kan niets aan tippen.

Je stimuleert je herenen dingen te onthouden en dat blijf je trainen gedurende de hoofdstukken die voorbij vliegen. Hier heb je in het dagelijks leven profijt van. Je bent in staat om bepaalde zaken makkelijker te onthouden. Ook blijven je herinneringen tastbaarder op deze manier.

Waarom lezen we minder?

De populariteit van lezen is de laatste jaren met een bloedgang gedaald. Het zijn vooral de jongeren die het plezier in boeken lezen zijn verloren. Nog minder dan 20% van de jongvolwassenen leest vrijwel nooit meer een boek. En dat kan met de volgende zaken te maken hebben:

  • Opmars internet. Internet is groter en uitgebreider dan ooit. Voor veel kinderen zijn computerspelletjes veel interessanter dan een boek erbij pakken.
  • Moeten. Op de basisschool krijgen de meeste kinderen een verplicht leesuurtje. De afkeer voor lezen wordt op deze manier groter. Dit zorgt ervoor dat kinderen op latere leeftijd niet graag een boek erbij pakken.
  • Aandacht. Ons werk en onze dagelijkse bezigheden vragen aanzienlijk veel aandacht. Om er dan nog een boek bij te pakken? Daar gunnen we onszelf nauwelijks tijd voor.
  • Aanschafprijs. Ook de prijzen van boeken zijn stijgende. Een nieuw boek aanschaffen kan een drempel zijn.

Hoe maken we lezen leuker?

Spreken de voordelen van boeken lezen je aan? En wil je voortaan door het leven als boekenwurm? Misschien zie je enorm op tegen een boek lezen. Je bent niet de enige die er zo over denkt. Gelukkig zijn er manieren om het lezen voortaan leuker te maken:

  • Vind je het moeilijk om tijd vrij te maken in je agenda? Plan dat leesuurtje gewoon in. Zo zorg je voor een stok achter de deur.
  • Schaf een bibliotheekpasje aan. Zo heb je beschikking tot een breed arsenaal aan boeken en genres.
  • Lees iedere dag een hoofdstuk of een bepaald aantal bladzijden. Zo blijft het haalbaar.
  • Kies alleen genres of schrijvers die je aanspreken. Zo krijg je zin om te lezen.
  • Begin met kinderboeken lezen. De verhaallijnen zijn makkelijk te volgen en zo kom je in het ritme.

Boeken top 10 bestsellers

Poll Lees jij weleens een boek?

Ja, vrijwel altijd30.4%
Ja, zo nu en dan43.5%
Af en toe21.7%
Nooit4.3%
📊 Bekijk resultaten
970

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.